Na jarenlange conflicten waarin seksueel geweld als oorlogswapen werd ingezet, is seksueel gendergerelateerd geweld (SGBV) in de Democratische Republiek Congo op veel plekken nog steeds aanwezig en tot op zekere hoogte geaccepteerd. Er is veel schaamte over het thema en slachtoffers lopen het risico te worden verstoten uit de gemeenschap omdat ze 'onteerd' zijn. Daardoor komen veel gevallen van seksueel geweld nooit aan het licht. In de meest recente wereldwijde gendergelijkheidsindex staat de Democratische Republiek Congo op de 176e plaats, van de 188 landen op de lijst. 

Kerk als katalysator van verandering

Via haar internationale netwerk, werkt Tearfund al langer samen met lokale kerken in de afgelegen gemeenschappen Badiya en Mayaribo, in de provincie Ituri. Als onderdeel van dat werk wil Tearfund samen met lokale partner Action Entraide de leiders van tien kerkgemeenschappen betrekken en toerusten om zich uit te spreken tegen seksueel gendergerelateerd geweld en katalysatoren te zijn om de diepere oorzaken binnen hun gemeenschap aan te pakken. Het project betrekt ook de bredere gemeenschap om schadelijke concepten van mannelijkheid te bespreken (Tearfunds ‘Transforming Masculinities-aanpak’) en gendergelijkheid te promoten, door middel van contextuele trainingen en doorlopende gemeenschapsdialogen. Daarnaast worden mensen toegerust om ​overlevenden van seksueel geweld op te kunnen vangen en te helpen bij het vinden van de juiste zorg.

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk. Kerken zijn overal, in kleine dorpen en grote steden. Samen vormen kerkleden een grote vrijwilligersbeweging; vanuit hun geloof zijn ze gemotiveerd om anderen te helpen. Tearfund werkt samen met de kerk bijvoorbeeld aan initiatieven in een dorp, stad of wijk die helpen in de strijd tegen armoede en onrecht. Ook kunnen we bij een ramp en conflict via de kerk snel hulp verlenen.
Afbeelding
Gerechtigheid

Justice

Recht doen is voor ons een opdracht van God. Er is veel onrecht dat zich buiten ons blikveld afspeelt, zowel ver weg als dichtbij. Door te bouwen aan een beweging van rechtbrengers werken we aan verandering. Ook in Nederland moedigen we mensen aan om op te staan tegen armoede en onrecht. We geloven dat elke keuze voor een eerlijke spijkerbroek, bewuster omgaan met voedsel of het delen van wat je hebt de wereld weer iets mooier maakt. Gerechtigheid gaat voor ons ook over de schepping en de wereld. Daarom organiseren we bijvoorbeeld The Justice Conference.