Door de plotselinge uitbraak en verspreiding van het coronavirus wereldwijd, moest ook onze lokale partner Rahab in 2020 haar werkzaamheden aanpassen aan de overheidsmaatregelen ter bestrijding van de pandemie. Door de lockdownmaatregelen zijn de wekelijkse counselingsessies voor de meiden aangepast van een fysieke ontmoeting naar persoonlijke, individuele telefoongesprekken. Op deze manier kan elke ex-prostituee in een veilige 1-op-1 omgeving haar moeilijkheden bespreken. De meiden hebben veel te maken met huiselijk geweld, verleiding van mensenhandel, drugsverslaving, misbruik etc. Door de counselingsessies ervoeren de meiden dat hun zelfbeeld en hun assertiviteit werden versterkt.

Programma

Meisjes en jonge vrouwen, die in de Kampala prostitutie werken, worden bereikt met een rehabilitatieprogramma. Seksuele uitbuiting is uitermate schadelijk voor de meisjes zelf, maar ook voor de gemeenschap. Het doel van het programma is om ervoor te zorgen dat de jonge vrouwen die worden gered uit mensenhandel, rehabilitatie krijgen en economisch onafhankelijk worden. Met dit laatste voorkomen we dat ze teruggelokt worden naar het schadelijke verleden.

Het project wil ex-prostituees een nieuwe toekomst geven door psychosociale rehabilitatie en de sociaaleconomische positie van de meiden blijvend te verbeteren. Tegenwoordig komen 26 meiden drie keer per week samen om naaivaardigheden te leren. Door het produceren en verkopen van baby- en kinderkleding kunnen zij zelf gaan voorzien in hun levensonderhoud. Er zijn dertien naaimachines en allerlei naaimaterialen aangeschaft. Elke machine die met de hand en voet bediend kan worden, wordt tijdens de cursus door twee deelnemers gebruikt.

Dit doet Tearfund

Rahab werkt met wekelijkse outreaches in het gebied waar prostitutie dagelijks voorkomt, namelijk de sloppenwijk Makindye van de stad Kampala. Meisjes die deelnemen aan het programma van het Drop-In Centrum zijn gemotiveerd om aan een betere toekomst te werken. In het centrum krijgen ze psychosociale counseling en leren ze allerlei vakgerichte vaardigheden. Ook is er aandacht voor bijbelstudie, gebed en discipelschaptraining.

De activiteiten in 2021 zijn:

 • Outreaches
  40 wekelijkse outreaches zijn ingepland om meiden uit de prostitutie te halen.
 • Early Childhood Development-programma
  20 kinderen (van ex-prostituees) doen samen met hun moeders mee aan een speciaal programma.
 • Ondernemerschapscursus
  De meiden worden gestimuleerd, door specifieke training, om een kleine business op te zetten waarbij ook aandacht is voor klantvriendelijkheid en productkwaliteit. Vaardigheden die geleerd worden zijn onder andere de productie van shampoo en zeep. 40 meiden maken en verkopen culinaire producten zoals samosas en chapattis.
 • Voedseldistributie
  Tweemaal per week ontvangt het centrum fruit en groenten van de Kampala voedselbank, een welkome aanvulling op het dieet van de meiden en de kinderen. Rahab zorgt voor het vervoer van dit voedsel. Aanvullend zal Rahab Drop-In Centrum dit jaar meer kwetsbare meiden en hun families gaan assisteren met voedselhulp mede versterkt door de (aanhoudende) coronamaatregelen en lockdown. 
 • Spaargroepen
  Onder de meiden wordt ook het gezamenlijke sparen gestimuleerd zodat er een spaarkapitaal kan ontstaan die kortlopende leningen mogelijk maakt zodat een kleine business kan worden gestart.
 • Naaicursus en ontwerpen van kleding
  Door deze trainingen leren de meiden om allerlei kleding te maken zoals shirts, babykleding en schooluniformen. Hiervoor is grote belangstelling omdat er een grote afzetmarkt is. In 2019 heeft Rahab een winkel geopend aan de hoofdweg naar Entebbe. De winkel focust op de Afrikaanse kleding met de naam “kitengi”. Voor de coronacrisis, liep de verkoop van kleding goed. Een belangrijk aandachtspunt is dat de kwaliteit van de kleding goed blijft en zelfs nog beter wordt zodat er mogelijk export van kleding kan gaan plaatsvinden naar westerse markten.
 • Kapsalon
  Een andere vaardigheid die de meiden leren is om het kappersvak. Vooral de vele haarstijlen voor de Afrikaanse vrouwen met extensies in het haar, gedraaide en driedubbele vlechten. Ze hebben ook geleerd om verschillende chemicaliën toe te passen die gebruikt worden bij het retoucheren en neutraliseren van haarbehandelingen.
 • Discipelschap
  Elke week komen de meiden bij elkaar voor een discipelschaptraining waarbij de Bijbel wordt bestudeerd en wordt gekeken hoe dit van toepassing op hun levens. Deze sessies hebben voor velen een grote impact en verschillende meiden zijn al tot geloof in Christus gekomen.

De lokale partner

Tearfund werkt voor dit project samen met Inspired Individual Annette Kirabira. Onder leiding van Annette startte een samenwerkingsverband van christelijke vrouwen in 2005 het project Rahab Uganda. In datzelfde jaar werd een opvanghuis voor minderjarige, seksueel uitgebuite meisjes geopend. Rahab Uganda werd in 2008 officieel erkend als een autonome organisatie die heeft aangetoond zelfstandig eigen specifieke taken te kunnen vervullen en kreeg in 2011 de officiële NGO-status.

Rahab’s visie en missie is om (jonge) vrouwen uit de prostitutie te halen. Tevens wil Rahab de vrouwen die kiezen om het rehabilitatietraject in te gaan, toerusten zodat ze na enige tijd van geestelijk, fysiek en mentaal herstel klaar en sterk genoeg zijn om weer de maatschappij in te gaan. Rahab voert campagne tegen mensenhandel door een bewustwordingstraining in buurten, scholen, kerken en weeshuizen. Hierin werken ze samen met andere organisaties in het maatschappelijk middenveld om de regering van Oeganda zover te krijgen om een wet tegen mensenhandel in te voeren.

Rol van de kerk

Rahab is voortgekomen uit het kerkgenootschap Rhema Ministries en is nauw verbonden met een paar andere lokale kerken in Kampala. Naast verschillende activiteiten, zoals vaardigheidstraining en psychosociale opvang van vrouwen en meisjes, is discipelschaptraining één van de kernactiviteiten van Rahab.

 

Help mee!

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Afbeelding
Diversiteit

Diversiteit

Het karakter van God is zichtbaar in de veelkleurigheid en diversiteit van de schepping. Pas als iedereen volop meedoet en er geen uitsluiting meer is, kunnen mensen hun volle potentieel realiseren.
Gerelateerde content
Trinity Heavenz uit Oeganda
Verhaal
Lees meer
16 May 2020

Trinity uit Oeganda: ‘Mensen zullen eerder sterven aan honger dan corona’

Als corona al zo’n gat slaat in ons welvarende Nederland, wat betekent het dan voor de straatarme sloppenwijken van Oeganda? [...]
Lees meer
Twee Indiase vrouwen met manden op hun hoofd. Foto: Jose Aragones / Pexels
Verhaal
Lees meer
28 December 2020

Inspired Individuals: de impact van het coronavirus op India’s meest kwetsbaren

Gazala is een heel bijzondere vrouw. Ze is een van onze Inspired Individuals en zet zich in om Indiase meisjes en jonge [...]
Lees meer
UlanGarbaMatta_2023.jpg
Verhaal
Lees meer
5 September 2023

Ulan: 'De kerk moet aansturen op een duurzame levensstijl'

Hoe krijg je kerken en overheden warm voor het maken vaan duurzame keuzes? In gesprek met Ulan Garba Matta, oprichtster van [...]
Lees meer
Inspired Individual Uddhar
Verhaal
Lees meer
14 August 2023

Van afvalraper naar bakkersvrouw: Uddhar helpt vrouwen op weg uit armoede

Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal andere keuzes maken. We komen ze overal tegen en [...]
Lees meer
UlanGarbaMatta_2023.jpg
Verhaal
Lees meer
7 August 2023

Ulan: ‘Jongeren zijn op zoek naar verbondenheid’

Hoe krijg je jongeren warm voor het maken van duurzame keuzes? In gesprek met Ulan Garba Matta, oprichtster van een [...]
Lees meer
Protest Malawi II Charles Bakolo
Verhaal
Lees meer
21 December 2022

Charles deed er alles aan om de koop én verkoop van plastic te stoppen

Een plastic tasje kopen, omdat je je shopper bent vergeten? Hier kan het nog, maar in Malawi is het strikt verboden. Plastic [...]
Lees meer
Bishop Ancelimo - Inspired Individuals
Verhaal
Lees meer
27 June 2022

De kerk in Zimbabwe houdt zich niet langer stil

Bisschop Ancelimo Magaya zat al meerdere keren in de gevangenis vanwege zijn streven naar gerechtigheid in Zimbabwe. Maar [...]
Lees meer
Inspired Individual Evelyn Letio
Verhaal
Lees meer
24 June 2021

Leven met hiv leerde Evelyn alles over vrede en verzoening: ‘Het begint thuis’

Het is ruim 25 jaar geleden dat Evelyn Letio ontdekte dat ze hiv heeft. Ze besloot om niet bij de pakken neer te gaan zitten, [...]
Lees meer
Online Special Lokaal - Inspired Individual David
Verhaal
Lees meer
16 June 2021

David is trots op zijn bijnaam 'vuilnisman'. Dit is waarom.

Toen David tijdens zijn studententijd ontdekte dat het helemaal niet normaal was hoe extreem vervuild zijn land was, wist hij [...]
Lees meer
Inspired Individual Karl Foster
Verhaal
Lees meer
16 March 2021

​Karl Foster produceert rapmuziek om jongeren in Haïti te bereiken

Karl Foster heeft een groot hart voor jongeren in Haïti. Het is zijn missie om hen te bereiken met het Evangelie en te [...]
Lees meer