
Jonge Oegandese meiden die weinig onderwijs hebben genoten en in de buurt van de grote stad Kampala wonen, lopen groot risico om achtergesteld en seksueel uitgebuit te worden. Door structurele armoede en gebroken gezinnen zijn zij kwetsbaar en belanden ze soms noodgedwongen in de straatprostitutie.
Door de plotselinge uitbraak en verspreiding van het coronavirus wereldwijd, moest ook onze lokale partner Rahab in 2020 haar werkzaamheden aanpassen aan de overheidsmaatregelen ter bestrijding van de pandemie. Door de lockdownmaatregelen zijn de wekelijkse counselingsessies voor de meiden aangepast van een fysieke ontmoeting naar persoonlijke, individuele telefoongesprekken. Op deze manier kan elke ex-prostituee in een veilige 1-op-1 omgeving haar moeilijkheden bespreken. De meiden hebben veel te maken met huiselijk geweld, verleiding van mensenhandel, drugsverslaving, misbruik etc. Door de counselingsessies ervoeren de meiden dat hun zelfbeeld en hun assertiviteit werden versterkt.
Meisjes en jonge vrouwen, die in de Kampala prostitutie werken, worden bereikt met een rehabilitatieprogramma. Seksuele uitbuiting is uitermate schadelijk voor de meisjes zelf, maar ook voor de gemeenschap. Het doel van het programma is om ervoor te zorgen dat de jonge vrouwen die worden gered uit mensenhandel, rehabilitatie krijgen en economisch onafhankelijk worden. Met dit laatste voorkomen we dat ze teruggelokt worden naar het schadelijke verleden.
Het project wil ex-prostituees een nieuwe toekomst geven door psychosociale rehabilitatie en de sociaaleconomische positie van de meiden blijvend te verbeteren. Tegenwoordig komen 26 meiden drie keer per week samen om naaivaardigheden te leren. Door het produceren en verkopen van baby- en kinderkleding kunnen zij zelf gaan voorzien in hun levensonderhoud. Er zijn dertien naaimachines en allerlei naaimaterialen aangeschaft. Elke machine die met de hand en voet bediend kan worden, wordt tijdens de cursus door twee deelnemers gebruikt.
Rahab werkt met wekelijkse outreaches in het gebied waar prostitutie dagelijks voorkomt, namelijk de sloppenwijk Makindye van de stad Kampala. Meisjes die deelnemen aan het programma van het Drop-In Centrum zijn gemotiveerd om aan een betere toekomst te werken. In het centrum krijgen ze psychosociale counseling en leren ze allerlei vakgerichte vaardigheden. Ook is er aandacht voor bijbelstudie, gebed en discipelschaptraining.
De activiteiten in 2021 zijn:
Tearfund werkt voor dit project samen met Inspired Individual Annette Kirabira. Onder leiding van Annette startte een samenwerkingsverband van christelijke vrouwen in 2005 het project Rahab Uganda. In datzelfde jaar werd een opvanghuis voor minderjarige, seksueel uitgebuite meisjes geopend. Rahab Uganda werd in 2008 officieel erkend als een autonome organisatie die heeft aangetoond zelfstandig eigen specifieke taken te kunnen vervullen en kreeg in 2011 de officiële NGO-status.
Rahab’s visie en missie is om (jonge) vrouwen uit de prostitutie te halen. Tevens wil Rahab de vrouwen die kiezen om het rehabilitatietraject in te gaan, toerusten zodat ze na enige tijd van geestelijk, fysiek en mentaal herstel klaar en sterk genoeg zijn om weer de maatschappij in te gaan. Rahab voert campagne tegen mensenhandel door een bewustwordingstraining in buurten, scholen, kerken en weeshuizen. Hierin werken ze samen met andere organisaties in het maatschappelijk middenveld om de regering van Oeganda zover te krijgen om een wet tegen mensenhandel in te voeren.
Rahab is voortgekomen uit het kerkgenootschap Rhema Ministries en is nauw verbonden met een paar andere lokale kerken in Kampala. Naast verschillende activiteiten, zoals vaardigheidstraining en psychosociale opvang van vrouwen en meisjes, is discipelschaptraining één van de kernactiviteiten van Rahab.