TIP 1: If you get tired: learn to rest, not quit

Als je moe bent, leer dan te rusten, in plaats van te stoppen. Bekijk je agenda voor komend seizoen eens met andere ogen. Gebruik jij je agenda om je afspraken in te noteren, of biedt je agenda ruimte voor wie jij wilt zijn in de komende tijd?

• Plan daarom nu vast rustmomenten in – kruis minimaal twee dagdelen per week aan als vrije ruimte en boek een retraite.

• Neem elke dag minimaal een half uur voor reflectie.

Schrijf dit nu vast in je agenda. Klinkt misschien heel kinderachtig, maar besef dat agendabeheer een van de meest heilige taken is als mens.

TIP 2: Waar loop jij in je leven echt telkens weer tegenaan? Beslis deze zomer daar niet alleen mee rond te blijven lopen

Wij hebben als mensen allemaal een eigen referentiekader. Het venster der verduring, wordt het ook wel genoemd: dat venster waarin het jou lukt de zaken op te lossen en aan te gaan. Dat venster kun je vergroten door andere mensen te laten reflecteren op jouw issue. Dat venster vergroot je soms ook door op reis te gaan: je ziet dingen vanuit een vernieuwd perspectief en bent in staat anders te kijken. Mirjam maakte dit zelf mee toen zij met Tearfund meeging naar Oeganda. 'De kijk van mensen daar op het leven neem ik elke dag mee in mijn beslissingen. Het belangrijkste wat ik daar leerde, is dat mensen samenwerken om hun problemen op te lossen.' Schakel hulp in, bespreek jouw issue deze zomer eens met iemand anders of gun jezelf een reflectiegesprek.

God, die zaad geeft om te zaaien en brood om te eten, zal ook u zaad geven en het laten ontkiemen, zodat uw vrijgevigheid een rijke oogst opbrengt.
2 Korintiërs 9:10

TIP 3: Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst

Wij kijken vaak naar het resultaat. En dan kun je teleurgesteld raken. Onze taak als mensen is primair om te zaaien wat we van God gekregen hebben. God is verantwoordelijk voor de oogst. Lees 2 Korintiërs 9:10 er maar op na.

Het wil niet zeggen dat je geen doelen mag stellen, maar wel anders mag kijken naar je dag. Luister naar het lied van Marjolein Keyzer Beoordeel de dag naar wat je zaait. Zij schreef het na een lezing over de kloostertraditie.

Concreet: schrijf deze week aan het eind van de dag elke dag drie zaaimomenten op die er zijn geweest. Dat kan heel klein zijn; bijvoorbeeld een glimlach die je aan de caissière hebt gegeven.

TIP 4: Alles is nieuw, ook vandaag

Kijk deze zomer eens met een zogenaamde beginnersmind naar de mensen om je heen. Dat wil zeggen: kijk naar ze alsof je ze voor het eerst ziet! En stel jezelf open om het wonder in de ander te zien. Want Augustinus zei het al: Mensen verwonderen zich op hun reizen over de hoogte van de bergen, de geweldige zee en de rondgang van de sterren; maar zichzelf vinden ze heel gewoon.

TIP 5: Probeer deze zomer een ander gerecht

Wat de boer niet kent dat vreet ‘ie niet – ken je die uitdrukking? Enige uitzonderingen daargelaten, weten wij zeker dat jij geen echte boer bent. Probeer deze zomer eens een totaal ander gerecht. En besef dat er achter dit gerecht een hele wereld zit verscholen waar jij nog geen weet van hebt! Wellicht heb je tijd om er wat van uit te zoeken. Wie altijd kijkt zoals hij heeft gedaan, zal altijd krijgen wat hij heeft gekregen. Deze opdracht symboliseert dat de wereld groter is dan jouw kijk op de wereld. Er is nog zoveel te ontdekken!

De kracht van rust 

Je agenda zit vol en in je hoofd is het druk. De balans tussen werken en rusten is kwijt. Hoe zorg je ervoor dat je weer met plezier je leven leidt? Mirjam van der Vegt laat in acht tegendraadse lessen zien wat rust nemen doet voor onze gezondheid. Rust verhoogt de kwaliteit van ons werk en leven aanzienlijk. Mirjam laat met de inspirerende verhalen van o.a. rapper Typhoon, bergbeklimmer Katja Staartjes en bisschop Ancelimo zien dat je in goed gezelschap verkeert wanneer je even gas terugneemt. Bij het boek kun je een 8-weekse leestraining volgen die je helpt de lessen uit het boek praktisch te maken. Bestel het boek hier

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.