Het coronavirus is overal. Op dit moment zijn er al tienduizenden mensen overleden, honderdduizenden zijn besmet. Zelfs met ons goede zorgsysteem heeft het virus een enorme impact op ons leven. Het raakt Nederland, maar óók de landen waar Tearfund werkt. We maken ons grote zorgen. De medische zorg is in veel van deze landen zeer beperkt en mensen wonen er dicht op elkaar. Een grote uitbraak heeft desastreuse gevolgen.

De impact van het coronavirus op ontwikkelingslanden

In bijna alle landen waar we werkzaam zijn, zijn gevallen van corona vastgesteld. Als we nu niet ingrijpen zal het virus zich ook in deze gebieden razendsnel verspreiden. We onderhouden nauw contact met onze lokale partnerorganisaties over de situatie en waar mogelijk is de hulp al gestart. In Tearfunds liveblog leest u over de impact van het virus op ons werk.

Onze bijdrage

De opgelegde maatregelen om het virus te bestrijden maken ons werk moeilijker, maar niet onmogelijk. We verlenen medische hulp aan de meest kwetsbaren en geven voorlichting over hoe mensen zichzelf kunnen beschermen. Hiervoor is dringend geld nodig. Wij hebben daarvoor het Tearfund Corona Noodhulpfonds opgezet. Hieronder vindt u voorbeelden van de hulp die we met  dit fonds willen realiseren.

Coronanoodhulp in Bangladesh

Bangladesh zit in lockdown. Het is verboden om zonder reden naar buiten te gaan. Vooral dagloners en de meest kwetsbare mensen lijden onder deze maatregelen. In de vluchtelingenkampen van de Rohingya zijn de sanitaire voorzieningen slecht en drukbezocht. Ook zijn de straten smal, waardoor het lastig is om afstand te houden. Alleen mensen die hulpmiddelen komen brengen, mogen het kamp binnen. Samen met onze lokale partners zorgt Tearfund voor:

 • Voorlichting aan 10.000 huishoudens over preventie tegen het coronavirus.
 • Zeep, schoonmaakmiddelen, maskers en handschoenen voor 10.000 huishoudens.
 • Voedseldistributie voor de meest kwetsbaren.
 • 200 extra wasgelegenheden.
 • Ontsmetting van openbare plaatsen, wegen en voertuigen.

Deze noodhulpactiviteiten voeren we uit binnen de bestaande projecten waar we in Bangladesh aan werken.

Coronanoodhulp in Haïti

Er zijn slechts een aantal officieel bevestigde besmettingen in Haïti, maar zoals op veel plaatsen kan dit het gevolg zijn van het gebrek aan testen. De regering heeft de mobiliteit van mensen aan banden gelegd. Vooral de toegang tot voedsel is  voor veel gezinnen een groot probleem. Zij hadden het voor de coronacrisis al erg moeilijk.

Samen met onze lokale partners wil Tearfund zorgen voor:

 • Preventie door voorlichting.
 • Distributie van hygiëne-artikelen.
 • Extra voorzieningen voor het wassen van handen.
 • Coupons waarmee gezinnen noodzakelijke levensbehoeften kunnen kopen.
 • Directe voedselhulp voor ten minste 8.400 mensen. 

Coronanoodhulp in Ethiopië

De verwachting is dat het virus zich heel snel gaat verspreiden in Centraal- en Oost Afrika. In al deze landen zijn nu reisbeperkingen opgelegd en dat heeft een grote impact op ons werk. Naast het coronavirus vormt ook de sprinkhanenplaag een grote bedreiging voor de voedselzekerheid.

Samen met onze lokale partners wil Tearfund in Ethiopië zorgen voor:

 • Voorlichting over het coronavirus in 10 kerken en 350 zelfhulpgroepen (samen ten minste 6.000 families). Hiervoor gebruiken we folders, posters, borden, gospelliederen en een speciaal programma voor lokale kerkleiders, zelfhulpgroep-facilitators en gemeenschapsvrijwilligers.
 • Extra handwasgelegenheden in of bij kerken.

Hoe kunt u helpen?

 We hebben op dit moment€ 600.000,-nodig. Hiervoor kunnen we niet alleen in Bangladesh, Haïti en Ethiopië helpen, maar ook in India, Colombia, Zuid-Soedan, Zimbabwe en andere landen waar wij actief zijn. We geven medische hulp en voorlichting over hoe mensen zichzelf en hun families kunnen beschermen.

 • Voor € 900,- kunnen we een kerk in Ethiopië voorzien van een handwasgelegenheid.
 • Voor € 400,- kan een gezin in Haïti drie maanden een voedselpakket ontvangen om van te leven.
 • Voor € 1.750,- kunnen in Colombia 100 was-kits worden uitgedeeld aan Venezolaanse vluchtelingen.
 • Voor € 4.700,- kunnen we 200 familie-voedselpakketten uitdelen aan Venezolaanse vluchtelingen in Colombia.

Op dit moment hebben we niet voldoende financiële middelen om deze hulp te kunnen bieden. We willen u daarom vragen om uw financiële bijdrage en gebed voor deze urgente situatie. 

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden. Dat doen we bijvoorbeeld in Syrië, India en Oeganda. Daarnaast komen we in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. We zien dat het aantal noodsituaties in de wereld toeneemt. In een groeiend aantal landen en regio’s zijn er klimaatrampen en conflicten. Steeds meer mensen slaan hierdoor op de vlucht of vrezen dagelijks voor hun leven. We ondersteunen hen door te werken aan voedselzekerheid, veiligheid, wederopbouw en het meebouwen aan weerbare gemeenschappen.