Eeuwenlang leefden de Mbuti-Pygmeeën als verzamelaars in het regenwoud in Congo (DRC). Maar na dertig jaar stroperij, houtindustrie en andere activiteiten door mensen zijn de Mbuti gedwongen zich te settelen. Nu wonen ze noodgedwongen in dorpen rondom het regenwoud, waar ze leven in schrijnende armoede.
De meeste kinderen zijn ondervoed door het eenzijdige voedsel. Het ergste is dat lokale bevolkingsgroepen de Mbuti zien als minderwaardige mensen. Ze kijken op hen neer en buiten hen uit als goedkope arbeidskrachten op hun boerderijen. Een dag werken levert vaak niet meer op dan een handvol cassavebladeren en een paar yams (wortelknol). Weinig Mbuti kunnen in hun eigen levensonderhoud voorzien.
In samenwerking met een lokale partner wil Tearfund verschillende veranderingen tot stand brengen. De focus ligt op de volgende drie thema’s:
We helpen de Mbuti en lokale bevolkingsgroepen op weg om zelf voedsel te verbouwen en duurzaam om te gaan met het regenwoud. Met een eigen inkomen zijn ze niet meer afhankelijk van boeren die hen uitbuiten en kunnen ze zelfstandig in hun levensonderhoud voorzien. De meest kwetsbare gezinnen in acht gemeenschappen in het Iruti-regenwoud krijgen toegang tot landbouwgereedschappen, zaden en training in duurzame voedselproductie. Hierdoor gaat de voedselzekerheid omhoog, heeft de bevolking een gevarieerder dieet dat chronische ondervoeding tegengaat en worden hun levensomstandigheden verbeterd.
De basis voor een betere toekomst is een verbeterde omgang tussen de Mbuti en lokale bevolkingsgroepen. Discriminatie en uitbuiting worden door een nieuwe manier van kijken en leven ingeruild voor waardigheid en samen optrekken. Er worden gespreksgroepen georganiseerd in de gemeenschappen, en kerkleiders en lokale leiders worden getraind om vanuit hun visie voor herstelde relaties en hun invloed gemeenschappen mee te nemen in deze verandering. De gesprekken zorgen voor wederzijds begrip en respect.
Door bewustwordingsactiviteiten leert de hele gemeenschap over het belang van duurzame omgang met natuurlijke lokale hulpbronnen en het herstel van het kostbare en kwetsbare ecosysteem waarin ze leven. Ze worden zich hierdoor bewust van het belang van zorg voor de schepping.
Het project wordt uitgevoerd in acht gemeenschappen en werkt toe naar de volgende resultaten: