Begin november escaleerde de situatie in Tigray. Op woensdag 4 november kondigde de Ethiopische premier een militaire invasie aan in de noordelijke deelstaat Tigray, tegen de grens met Eritrea. Vanaf dat moment vonden er gevechten plaats tussen het militaire leger en strijders in de deelstaat. Ook waren er dagelijks bombardementen en beschietingen. Er zijn honderden doden gevallen en duizenden mensen sloegen op de vlucht.

In de eerste week van december claimde de Ethiopische regering dat de oorlog met milities voorbij is. Het duurde echter tot half januari voordat humanitaire organisaties toegang kregen tot bepaalde gebieden in Tigray. De veiligheid en toegang blijven een probleem. Ondertussen schat de VN dat zo'n twee en een half tot drie miljoen mensen in Tigray in nood zijn en geen toegang hebben tot eerste levensbehoeften.

Noodhulp

Samen met onze lokale kerkpartner Ethiopian Kale Heywet Church (EKHC) verlenen we noodhulp met financiering van de Dutch Relief Alliance. EKHC wordt ondersteund door Food for the Hungry en Tearfund Ethiopië. We:

  • delen via onze lokale partner voedsel uit en als de banken weer goed functioneren, wordt dit vervangen door geld;
  • laten acht waterpunten repareren;
  • delen via onze lokale partner hygiëneproducten en preventiematerialen tegen het coronavirus uit.

Het programma wordt uitgevoerd is het noordwesten van Tigray (Shire) en in het zuidelijke deel van de regio (Alamata). De komende zes maanden worden 5.000 huishoudens (in totaal 25.000 mensen) voorzien van voedsel, water, cash en hygiëneproducten.

Tearfund geeft hulp bij deze noodsituatie als lid van Integral.

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden. Dat doen we bijvoorbeeld in Syrië, India en Haïti. Daarnaast komen we in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. We zien dat het aantal noodsituaties in de wereld toeneemt. In een groeiend aantal landen en regio’s zijn er klimaatrampen en conflicten. Steeds meer mensen slaan hierdoor op de vlucht of vrezen dagelijks voor hun leven. We ondersteunen hen door te werken aan voedselzekerheid, veiligheid, wederopbouw en het meebouwen aan weerbare gemeenschappen.
Gerelateerde content
Vluchtelingen in Ethiopië
Verhaal
Lees meer
11 februari 2021

Noodhulp in Ethiopië na gevechten tussen rebellen en het leger

Na de verkiezingen in de noordelijke regio Tigray op 9 september, is de spanning in Ethiopië opgelopen. Het conflict [...]
Lees meer
Geldbiljetten
Verhaal
Lees meer
15 december 2020

Cash & ontwikkelingswerk: 7 vragen

Noodhulp verlenen door mensen een geldbedrag te geven in plaats van hulpgoederen. Het komt steeds vaker voor, met name in [...]
Lees meer
Coronahulp
Verhaal
Lees meer
30 december 2020

Liveblog: De impact van het coronavirus op ontwikkelingslanden

Liveblog: De impact van het coronavirus op het werk van Tearfund. [...]
Lees meer