Het is de zwaarste natuurramp in de regio in meer dan tien jaar. Tearfund is, in samenwerking met het Christelijk Noodhulpcluster en de Dutch Relief Alliance, in actie gekomen.

Oogsten verwoest

Er is nauwelijks eten in de getroffen gebieden. Het is weggespoeld en oogsten zijn verwoest. Nadat orkaan Idai is gaan liggen, kwam de hulpverlening moeizaam op gang vanwege het vele water en kapotte en weggespoelde wegen. Orkaan Kenneth zorgde in Mozambique opnieuw voor overstromingen en verwoestingen.

Cholera

Door het gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen is cholera uitgebroken. In Mozambique zijn al meer dan duizend gevallen gemeld. Het werkelijke aantal besmettingen ligt mogelijk stukken hoger. 

Wat doet Tearfund?

Tearfund is direct in actie gekomen We verlenen noodhulp via onze lokale, christelijke partnerorganisaties in Mozambique en Zimbabwe. Hoewel we nog volop aan het werk zijn, is dit wat we tot nog toe gedaan hebben:

In Zimbabwe heeft onze partner ter plaatse (FACT) aan 1000 huishoudens in Chimanimani voedselpakketten verstrekt. Eén pakket bevat 10 kg meel 2 kg suiker 1 kilo zout, 2 liter olie, 1 kilo gedroogde vis, toiletartikelen en zonnecel lampen. Deze zijn verstrekt aan de kwetsbaarste groepen: wezen, gehandicapten, ouderen, een-oudergezinnen, weduwen en zwangere vrouwen. 

In Mozambique is Tearfund bezig om via Food for the Hungry schoon drinkwater en hulpgoederen aan zo'n 25.000 mensen in de districten Beira, Dondo en Nhamatanda. Waaronder:

  • Toiletartikelen en keukengerei voor 4150 huishoudens (24.900 mensen). 
  • Bouw en herstel van sanitaire voorzieningen voor 7500 mensen in 15 gemeenschappen.
  • Waterzuiveringsoplossen en tanks met schoon water voor 4150 huishoudens. 
  • In samenwerking met Water mission: installatie van een waterzuiveringsinstallaties die in Dondo 4686 mensen van schoon drinkwater voorziet. Vier andere waterzuiveringsinstallaties worden nog geplaatst. 
  • Repareren van 7 watertappunten om schoon drinkwater te kunnen leveren aan 500 mensen.

Verder proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met: 

  • voorlichting op het gebied van water en hygiëne en hygiënemateriaal
  • preventieve maatregelen tegen seksueel geweld
  • groentezaden, zodat mensen op termijn hun eigen voedsel weer kunnen verbouwen

Deze noodhulpactie wordt uitgevoerd in samenwerking met het Christelijk Noodhulpcluster en de Dutch Relief Alliance.

Foto: ANP

Tearfund en de Dutch Relief Alliance

Tearfund werkt voor deze actie samen met de Dutch Relief Alliance (DRA), een samenwerkingsverband tussen zestien Nederlandse noodhulporganisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij deze noodhulpactie krijgen ontheemde gezinnen en mensen die zijn getroffen door cycloon Idai in Mozambique en Malawi onder meer opvang, voedselhulp en toegang tot schoon drinkwater. De Dutch Relief Alliance stelt voor Mozambique en Malawi 3,5 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp.

De deelnemende organisaties wisselen zoveel mogelijk informatie uit onderling, vullen elkaar aan waar nodig en voorkomen overlap van activiteiten. Extra aandacht gaat naar de meest kwetsbare groepen, zoals huishoudens geleid door kinderen, vrouwen en meisjes, maar ook ouderen en mensen met hiv of een beperking.