
Beste vrienden van Connected Church,
Hartelijk dank dat jullie het werk van Connected Church ondersteunen waardoor we kunnen zorgen voor schoon drinkwater in het zuidwesten van Oeganda. In deze update vertellen we graag wat meer over een ander onderdeel van dit project, namelijk rampenpreventie.
Zoals steeds meer gebieden in de wereld, ondervindt ook Oeganda steeds sterker de gevolgen van klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden, zoals heftige regenstormen, veroorzaken gevaarlijke modderstromen langs de berghellingen in het bergachtige Kigezi. Deze modderstromen vernielen alles wat ze onderweg tegenkomen en vervuilen het drinkwater.
Door terrassen aan te leggen, vegetatie aan te planten en sleuven te graven, wordt de grond beter vastgehouden en wordt overtollig water afgevoerd. Op deze manier wordt voorkomen dat bij hevige regens de rijke, vruchtbare grond verandert in een modderstroom met als gevolg enorme bodemerosie en verlies aan bodemvruchtbaarheid. Zo zorgt het project niet alleen voor drinkwaterpunten, waterleidingssystemen en watertanks, maar ook voor het beschermen en verbeteren van de natuurlijke omgeving.
Een van de deelnemers aan het Water and Sanitatie Programma is Busingye Kellen (75). Omdat haar man een zwakke gezondheid heeft, komen de meeste werkzaamheden op haar schouders terecht. Ze vertelt: ’Als ik vroeger na een lange dag werken op het land thuiskwam, had ik geen water om te koken of om mezelf te wassen. We gingen vaak zonder maaltijd naar bed; we hadden wel eten, maar geen water om het eten in te koken. Ik probeerde heel zuinig te zijn met water; soms deed ik wel vier dagen met slechts 20 liter. Om water te halen moest ik lang lopen en het werd steeds zwaarder voor me. Via het programma werd een waterafhaalpunt in onze gemeenschap aangelegd en het watercomité was zo goed om dit dichtbij mijn huis te doen. Ik kreeg de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van en toezicht op dit waterpunt. Ons leven is sindsdien veranderd. Nu kan ik dagelijks met gemak 40 tot 60 liter water halen op elk gewenst tijdstip, en kan ik het water ook gebruiken voor het huishouden en voor mijn groentetuin. Ik ben Tearfund enorm dankbaar!’
Net zoals in Oeganda de lokale kerk het voortouw neemt bij het brengen van hoop in de buurt, zo brengen diverse kerken in Nederland op dezelfde wijze verandering in hun eigen wijk. Het programma van Tearfund 'Met beide benen in buurt' helpt hierbij. Het biedt een werkwijze en praktische handvatten. Je kunt als kerk of als groep aan de slag. Meer weten? Lees verder.