1. Kijk het programma ‘Zie je zondag!’

In het televisieprogramma ‘Zie je zondag!’ duikt Marleen Stelling in de wereld van protestantse gemeenten en gaat op zoek naar hoe kerken zichzelf vormgeven om relevant te zijn. De laatste drie afleveringen gaan over de Haagse wijk Moewijk, waar een guur gemeenteplantsoen omgetoverd is tot een buurttuin waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Buurtpastor en kerkpionier Bettelies Westerbeek: ‘We dachten: laten we juist zo’n plek omtoveren tot een mooie en vredige plek, om te laten zien dat we van Moerwijk houden.’ Bekijk (misschien wel samen met je buren) de laatste 3 afleveringen van Zie je zondag.

2. Zet een bankje in de voortuin

Heb je een bankje in de achtertuin? Verplaats deze dan naar je voortuin. Je zult zien dat je ineens veel meer contact krijgt met je buurtgenoten. Naast dat je vanaf het bankje gezellig uitzicht hebt op de buurt, kunnen anderen ook van het plekje gebruikmaken. De kleine, laagdrempelige praatjes die dan ontstaan vormen het cement van een prettige buurt.

3. Plaats een mini-bieb

Wie kent het niet? Boeken die je één keer leest (waarvan je weet dat je ze niet opnieuw gaat lezen) die verstoffen in je boekenkast. Geef ze een tweede leven door een buurtbieb te starten. Timmer een kastje in elkaar, zet het op een centrale plek in de wijk, vul ‘m met boeken, en je minibieb is een feit. Hier vind je een aantal handige tips voor als je van start wilt gaan in jouw buurt.

4. Ga moestuinieren voor de buurt

Is er een braakliggend stukje grond in je buurt en heb je groene vingers, enthousiasme en energie? Vraag dan eens na bij de gemeente of je het stukje mag gaan gebruiken voor een buurtmoestuin. In Amersfoort draait al een aantal jaar met succes het moestuinenproject: tuinen van verbinding. De moestuin wordt door vrijwilligers gerund en de opbrengst gaat naar de lokale voedselbanken.

5. Organiseer een kledingruil

Neem je kast eens flink onder handen en bekijk welke kleding je niet meer draagt. Grote kans dat je anderen uit de buurt blij kunt maken met jouw overige items. Een ideale manier om van die stapel kleding af te komen, is het organiseren van een kledingruil. Nodig buren uit en vraag iedereen kleding mee te nemen die niet meer wordt gedragen. Zo’n kledingruil is gezellig, duurzaam én goed voor je portemonnee. En wie weet maak je iemand uit de buurt blij met de items die niet meer bij jou passen!

 

Love Thy Neighbour

Het thema van The Justice Conference in 2018 was ‘Love thy neighbour’. Elkaar liefhebben is elkaar recht doen en elkaars belangen ruimte geven. Waar de liefde voor de ander de boventoon voert, verdwijnen onrecht, uitsluiting en armoede. Love; dan doe je elkaar recht, hoe onverwachts en ongemakkelijk ook. Thy neighbour; dat is iedereen die je tegenkomt, op een feestje, bij de bushalte, in de straat. Ook dit jaar is er weer een The Justice Conference op 30 oktober. Kom je ook?

Reserveer je ticket(s)

 

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

Jij maakt verschil. Of je nu in Zeist woont of in Kampala, het is belangrijk om je te realiseren dat jij verschil kunt maken en dat je van betekenis bent voor je leefomgeving. Dat begint klein, maar heeft grote impact. Als de verantwoordelijkheid voor verandering bij mensen zelf ligt, is de verandering duurzaam en ervaren mensen trots en vrijheid. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken. In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer.