
Wandelen krijgt, mede dankzij enthousiaste promotors als neuropsycholoog Erik Scherder en zijn ‘ommetjes-app’ en corona, steeds meer fans! Maar wist je dat wandelen niet alleen veel goeds doet voor lichaam en hoofd, maar dat het ook mooie bezinningsvorm is?
Als we eerlijk zijn, zit bezinning niet altijd in ons systeem. Ons leven is vaak tot de nok toe gevuld met werk, familie en vrienden, kerk… Allemaal zaken die onze aandacht vragen en ook verdienen. Toch weten we diep van binnen wel dat we niet zonder momenten van rust kunnen. Niet alleen voor onszelf, maar ook om te herbronnen en dichtbij God te zijn. Daarom is zoiets als de veertigdagentijd ook zo’n geweldig idee! Het is eigenlijk een zacht porretje dat uitnodigt: Kom, laat die agenda even rusten.
Ruimte maken voor bezinning en reflectie kun je in de veertigdagentijd op verschillende manieren doen. Een van de bekendste en oudste vormen is vasten. Je maakt dan letterlijk of figuurlijk ruimte in hoofd of agenda, waardoor je extra gelegenheid hebt om te bidden, de Bijbel te lezen of een inspirerende podcast te luisteren. Je schept zo ruimte voor zaken die in de stroom van het leven wat ondergesneeuwd kunnen raken.
Maar misschien ben je - juist in coronatijd - wel op zoek naar een vorm van bezinning die je samen met iemand kunt doen, en waarbij je in beweging komt? Dan is Emmaüswandeling echt iets voor jou! Een Emmaüswandeling is een bijzondere manier om te bezinnen en past daarom goed in de veertigdagentijd. Het is een wandeling die je in tweetallen doet. Het werkt als volgt: je loopt samen op, waarbij jullie om beurten een kwartier aan het woord zijn aan de hand van enkele van de volgende vragen:
Belangrijk is dat de ander alleen luistert of hoogstens wat vragen ter verduidelijking stelt, zoals: Wat bedoel je? Kun je dat uitleggen? Heb je een voorbeeld? Het wordt dus geen gesprek of discussie en je hoeft de ander ook niet te beamen met woorden als: Dat herken ik of Dat heb ik ook meegemaakt, etc. Nadat de eerste persoon gesproken heeft, wisselen de rollen om en krijgt de ander een kwartier de tijd om te vertellen.
Het bijzondere van deze wandeling is dat je leert om echt te luisteren, zowel naar de ander, als naar jezelf. En wie weet ontdek je dan net als de Emmaüsgangers uit de Bijbel dat er zomaar een derde persoon bij jullie wandeling aanhaakt! Mocht je met deze vorm in de veertigdagentijd aan de slag gaan, dan zouden we het leuk vinden om je ervaringen te horen!