Otto de Bruijne

Otto de Bruijne

Schrijver, kunstenaar, theatermaker en verhalenverteller Otto de Bruijne stond eind jaren 70 aan de wieg van Tearfund in Nederland en is sinds jaar en dag ambassadeur. In 1984 verhuisde hij met zijn gezin naar Afrika, waar hij meer dan tien jaar woonde en werkte voor Tearfund. Otto was tussen 1994 en 2003 tv-presentator bij diverse programma's voor de Evangelische Omroep, waaronder Otto in Afrika, Otto op zoek en Omega. Hij schreef onder meer de boeken Armenspiegel, Geloof helpt, Geschenk uit Afrika en Bomen met God. 

Als beeldend kunstenaar bouwde hij in 2011 de Canvas Kapel, een kruiskapel met 54 kunstwerken van tweeënhalve meter hoog. Recent maakte hij ook Panorama Openbaring, een beeldband van bijna tien meter over het bijbelboek Openbaring.

Dankbaar voor het leven

Door een medische misser in 2006 belanceerde Otto een periode op het randje van de dood. 'Ik was een jaar lang van mijn tenen tot mijn nek verlamd, moest 51 dagen in slaap gehouden worden en bracht negentig dagen door op de Intensive Care. Het is echt een wonder dat ik nog leef.' Hij onderging talloze operaties en had een lang revalidatieproces nodig om weer te herstellen, maar is vooral dankbaar voor het leven.

Trinity
Foto: Studio Brownie

Trinity

Sinds februari 2008 is Trinity ambassadeur van Tearfund. Trinity is een worldbeat band bestaande uit vier getalenteerde mannen. Drie van de vier bandleden, de drie broers Smelt, brachten hun jeugdjaren door in Peru.

Hun muziek is een mengsel van verschillende wereldmuziek stijlen in een pop-jasje, een dansbare, vrolijke en melodieuze mix die live voor een enorm feest zorgt en op de cd's voor een mooie balans tussen uitbundige en verstilde nummers. 

Muzikale reizen met Tearfund

Trinity heeft veel muzikale reizen gemaakt met Tearfund. Zo namen ze een clip op in Nairobi, Kenia, speelden ze May You Have in Phnom Penh, Cambodja, en bezochten ze hun oude huis in Lima, Peru. Zelf vinden ze de band met Tear een verrijking op hun wereldpop. 
Lees hier meer over Trinity.

Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt is auteur, spreker en (stilte)trainer. Na een drukke carrière van tien jaar in de journalistiek (Twee VandaagNetwerkEO-Visie) werd ze door een burn-out gedwongen om een periode stil te zitten. Daar leerde ze veel van, onder andere dat stilstaan niet erg is. De ervaringen die ze tijdens deze periode opdeed, verwerkte ze in de stiltelijn waarvan onder andere de veelgelezen uitgaven Koester je hart, het Stiltedagboek, de Stilteagenda en Herademen met de Psalmen deel uitmaken. Haar schrijfdebuut was in 2011 met de roman Schaduwvlucht. Diverse boeken werden genomineerd voor de Publieksprijs Christelijk Boek.

Verbinding tussen culturen

Naast schrijven, is Van der Vegt ook actief als trainer en spreker. Ze organiseert regelmatig retraites en is betrokken bij diverse projecten zoals Dansen met Vluchtelingen. Mirjam woont met haar gezin in de Utrechtse wijk Kanaleneiland waar ze zich inzet voor verbinding tussen verschillende culturen.

In 2017 ging zij met Tearfund mee op reis naar Oeganda en zag daar met eigen ogen hoe de projecten van Tearfund mensenlevens verandert. Sindsdien is zij ambassadeur en werkt zij op dit moment aan een nieuwe Stilteagenda samen met Tearfund. Lees hier meer over Mirjam.

Moses Alagbe

Moses Alagbe  

Moses Alagbe, geboren in Nigeria, is een wereldreiziger. Hij studeerde in India, Nederland en Seattle, werkte tot 1990 als onderwijzer aan een middelbare school in zijn geboorteland en is tegenwoordig actief als dominee bij het kerkgenootschap Maranatha Community Transformation Center, directeur van de Amsterdam Bible Academy en voorzitter van Pentecostal Council of Churches (PCC) Amsterdam.

Als ambassadeur van Tearfund schreef hij het boek The church is boring if it is not relevant over Integral Mission. "Het Koninkrijk van Jezus bracht mensen vrede, vergeving en gerechtigheid en riep mensen op niet voor zichzelf te leven maar voor anderen. Maar wat is het geworden? Een kerk die zich isoleerde van de wereld", schrijft hij.

Resister

Moses' vrouw Annet Alagbe zet zich, als voormalig hoofdinspecteur bij de Amsterdamse Politie op de afdeling moord- en zedenzaken, in voor Resister, een campagne van Tearfund met als doel om geweld tegen vrouwen te stoppen.

Timzingt

Timzingt

Tim van Wijngaarden is kleinkunstenaar, cabaretier en ambassadeur van Tearfund. 'Als aarzelende optimist geloof ik in het verhaal van Tearfund: mensen helpen om zélf op te staan uit armoede en onrecht en hen zelf verantwoordelijkheid geven. Ik heb het met eigen ogen gezien en het werkt!'

Tim studeerde filosofie en natuurkunde in Utrecht en ging daarna aan de slag als docent op een middelbare school. Samen met Reyald Bogerd en Teus de Vries begon Van Wijngaarden in 1998 de cabaretgroep Voorwaar. Ze maakten samen vijf theaterprogramma’s. Later ging Tim verder als solo-artiest onder de naam Timzingt. Inmiddels trekt hij door het land met zijn vierde theatershow.

Cabaret over armoede voor kerken

Timzingt maakte de afgelopen jaren naam met zijn hilarische en mooie liedjes en zijn scherpe cabaret. Gewapend met gitaar, piano en ukelele zingt hij over angst, liefde, licht, armoede en 'dat ongelooflijke geloof' dat hem maar blijft boeien. Daarnaast is hij vaste columnist bij EO-Visie, waar hij ook graag grappen maakt op het scherpst van de snede. Samen met Tearfund doet hij een speciaal programma over armoede voor kerken. Lees hier meer over Tim.

Jurjen ten Brinke

Jurjen ten Brinke

Jurjen ten Brinke is sinds 1 januari 2015 ambassadeur van Tearfund. Hij studeerde tropisch landgebruik en theologie en is sinds 2006 actief als kerkplanter in Amsterdam-Noord, waar hij oprichter is van de multiculturele gemeente Hoop voor Noord. Deze kerk kenmerkt zich door diverse taalgroepen en sociaal werk in verschillende buurten in Amsterdam-Noord. 

Naast zijn werk als voorganger is Jurjen een van de vaste presentatoren in het wekelijkse EO-programma De Kapel en was hij een van de sprekers op  The Justice Conference 2016.  Jurjen als spreker uitnodigen in jouw kerk? Dat kan hier (Tearfund kijkt dan of het lukt op de door jou genoemde avond en biedt anders een alternatieve spreker aan).

Mensenkinderen

Mensenkinderen

In 2011 begon singer-songwriter Bas van Nienes met het project Mensenkinderen. Zijn eerste album Het land dat ooit vol eerbied zong bracht hij begin 2012 uit. Nog geen week nadat Mensenkinderen tekende bij platenlabel Volkoren, werd de band door 2VOOR12 van de VPRO uitgeroepen tot 'Hollandse Nieuwe'. In april 2014 kwam het tweede album van de band Het lied van schijn en wezen uit. Met hun nieuwe project (en album) Liedboek der Mensenkinderen - Geef kostbaar licht blaast de band in 2017 oude gezangen uit het Liedboek der Kerken nieuw leven in.

Mensenkinderen bezocht in 2015 diverse projecten van Tearfund in Cambodja. Daar zagen ze met eigen ogen hoe mensen zelf opstaan uit armoede. Tijdens The Justice Conference in 2016 deelden zij, samen met ambassadeur Rikko Voorberg, hun ervaringen van de reis in de vorm van een korte voorstelling.

Vrolijk en hoopvol

De Nederlandse muziek van Mensenkinderen is vrolijk en hoopvol en bezingt een leven vol gelijke kansen voor iedereen. De band schrijft nummers die je aanmoedigen om te genieten van het goede en om oog te hebben voor het leven om je heen. Lees hier meer over Mensenkinderen en hun muziekprojecten.

Rikko Voorberg

Rikko Voorberg

Rikko Voorberg heeft veel talenten. Hij is theoloog, theatermaker, schrijver, kunstenaar en collumnist. Als ambassadeur van Tearfund wil hij onder meer aandacht vragen voor het onrecht dat vluchtelingen wordt aangedaan en laten zien hoe het werk van Tearfund verschil kan maken. 'Tearfund helpt lokale mensen, innerlijk gemotiveerd vanuit een gedeeld geloof, hun directe omgeving te veranderen naar een rechtvaardiger en menselijker plek.'

Als theoloog realiseert Voorberg kunstinstallaties en richtte hij de PopUpKerk op. Hij reisde met die kerk naar Lesbos en Idomeni om met eigen ogen te zien hoe Europa omgaat met vluchtelingen. Je kent hem misschien wel van het initiatief 'We Gaan Ze Halen' of zijn idee om op 4 mei ook vluchtelingen te herdenken.

Theatertour De Zak!

 Samen met de band Mensenkinderen maakte Rikko in 2015 kennis met het werk van Tearfund in Cambodja. "Daar werd heel fysiek zichtbaar hoe een klein kerkje een dorp van binnenuit kan helpen veranderen. Als het dorp overtuigd is dat de gelovigen niet de boel willen bekeren, maar juist de gedeelde problemen willen helpen oplossen, kan het juist door de ondersteuning van Tearfund opeens snel gaan. Tearfund weet de juiste balans te vinden tussen gepaste afstand en betrokken nabijheid." Zijn ervaringen deelde hij in theatertour De Zak! en tijdens The Justice Conference 2016