1. Maak een wildplukwandeling en ontdek eetbare planten en paddenstoelen

Wandelen door de natuur is natuurlijk altijd een goed idee. En helemaal als je dat doet onder begeleiding van een gids die je van alles vertelt over de eetbare kruiden en planten die je onderweg tegenkomt. Vaak combineren deze gidsen de wandeling met een workshop, waarin je je vondsten leert verwerken in de heerlijkste gerechten.

In dit handige artikel vind je zo'n 30 wildplukwandelingen door het hele land op een rijtje.

2. Ontmoet klimaatverandering in het Tropenmuseum

Misschien word je inmiddels een beetje moe van alle alarmerende verhalen over klimaatverandering. Dan is een bezoekje aan deze expositie in het Tropenmuseum in Amsterdam een goed idee. Daarin hoor je de verhalen van bewoners van de Marshalleilanden in Oceanië.

Met een gemiddelde hoogte van maar 2 meter boven de zeespiegel, is deze eilandengroep een van de landen die wereldwijd het meest kwetsbaar is voor klimaatverandering. Hoe gaan de bewoners om met deze dreiging en hoe verandert dit hun cultuur? Wat blijft er over van wat zij belangrijk vinden?

Meer informatie over deze inspirerende expositie over hoe klimaat cultuur verandert.  

Ook deze leuke workshops en activiteiten doe je in de meivakantie het Tropenmuseum.

3. Ga (spoor)fietsen met allerlei leuke tussenstops

Kan het Hollandser? We zijn een fietsgraag volkje en dat zie je ook terug in het aantal enorm leuke fietsuitjes dat ons land te bieden heeft. De laatste jaren zijn er ook veel tochtjes speciaal voor kinderen ontwikkeld, langs leuke kinderboerderijen, strandjes en speeltuinen.

Er is voor elk wat wils: van mountainbiken voor peuters, tot fietsen óp het spoor in Hengelo en een bezoekje aan een heus fietsmuseum.

Ouders van Nu zette deze leuke fietsuitjes op een rijtje.

4. Kantel je beeld van Afrika in het Afrika museum

Hoe ziet jouw beeld van Afrika eruit? Honger, oorlog, ellende? De vaste tentoonstelling 'Inspirerend Afrika' in het Afrika museum (Berg en Dal) blaast jouw beeld van Afrika volledig omver. Want met 54 landen, 2000 talen en talloze culturen en gebruiken, bestaat 'Afrika' helemaal niet.

Zoals het museum zelf stelt: 'Groots, actueel, kritisch, trendy, revolutionair, arty, krachtig, inspirerend. Dat, en nog zoveel meer, is Afrika!'

Verbreed je beeld van Afrika bij deze bijzondere tentoonstelling.

Meivakantie tips om te doen wandelen

5. Komt tot rust tijdens een stiltewandeling

Ssstttt... zet de ruis uit en geniet van de stilte tijdens een van deze wandelingen. Dat kan in speciale wandelgebieden die bekend staan om hun rust en ruimte. Wat dacht je van een wandeling door Nationaal Park Dwingelderveld? Dit natuurgebied is door Stichting Geluidshinder uitgeroepen tot het stilste plekje van Nederland.

Natuurmonumenten zet de stilste wandelgebieden voor je op een rij.

6. Bezoek de bijzondere expositie 'Exodus' in buitenplaats Doornburgh

Tearfund-ambassadeur Rikko Voorberg is een van de samenstellers van de bijzondere beeldende kunst-expositie 'Exodus' in buitenplaats Doornburgh (Maarssen). Uiteenlopende kunstenaars lieten zich inspireren door dit Bijbelse thema en maakten kunst over vluchten, reizen, ontdekken en migratie. 

Tijdens de meivakantie geven kunstenaars rondleidingen en kun je zelfs beeldjes 'mee-maken' samen met kunstenaar Marieke Ploeg.

Alle info over de bijzondere expositie 'Exodus'.

7. Ga uit eten voor het goede doel bij Happietaria Rotterdam of Wageningen

Gezellig een hapje uit eten in de meivakantie? Denk dan eens aan een avondje Happietaria in Rotterdam of Wageningen. Deze pop-up restaurants worden gerund door studenten en de volledige opbrengst gaat naar een Tearfund-project.

Reserveer een plekje in Rotterdam of Wageningen. Dan steun je tegelijk een opleidingsproject voor Haïtiaanse jongeren (Wageningen) of een project tegen mensenhandel in Nepal (Rotterdam).

Later dit jaar staan er ook nog Happietaria's in Amsterdam en Groningen op de planning. Houd de site in de gaten voor data en info.

8. Huur een kano en bewonder de natuur in alle rust vanaf het water

De meivakantie is vaak nog wat te fris voor buitenzwemmerige toestanden, maar je kunt ook op andere manieren van het water genieten! Door erop te dobberen in je kano bijvoorbeeld, terwijl je geniet van de natuur om je heen. Bijkomend voordeel: je hebt geen herrie van een buitenboordmotor (en vermijdt dus ook de uitlaatgassen) plus je bent lekker fysiek in beweging.

De mensen achter kanoweb hebben een top-10 gemaakt van de kanoroutes die door hun bezoekers het hoogst worden gewaardeerd. 

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Gerelateerde content
Films over gerechtigheid
Verhaal
Lees meer
18 September 2021

5 films over gerechtigheid

Bankhangen associeer je misschien niet direct met opkomen voor recht. Maar wat als je nu eens een goede film kijkt over [...]
Lees meer
Plantje Duurzaamheid - Foto: Akil Mazumder via Pexels
Verhaal
Lees meer
11 March 2021

6 tips waarmee jij de wereld een stukje mooier maakt

We kunnen er niet meer om heen: het klimaat verandert wereldwijd en de temperatuur stijgt. Als er op grote schaal niets [...]
Lees meer