In de sloppenwijken van Mumbai zorgt extreme armoede voor misbruik, geweld en verslaving. Daar komt de coronapandemie nog bovenop. De allerarmsten wonen tijdens de lockdown heel dicht op elkaar, waardoor huiselijk geweld en seksueel misbruik alleen maar erger zijn geworden. Leven is voor velen overleven geworden.

Al op jonge leeftijd moet Bina stoppen met school om voor haar jongere broertjes en zusjes te zorgen. Haar moeder heeft het gezin verlaten om de ernstige mishandelingen van haar man te ontvluchten. Door de alcoholverslaving van haar vader en de daaruit volgende geldproblemen moet Bina uiteindelijk haar dorp verlaten, om in Mumbai naar werk te zoeken. Om te kunnen overleven is ze de prostitutie in te gaan. Door de politie wordt Bina uiteindelijk uit de prostitutie gered en ondergebracht in een opvanghuis van onze partnerorganisatie ACT.

Zo helpt Tearfund

Tearfund werkt samen met lokale partner ACT om de meest kwetsbaren in Mumbai te helpen. Vrijwilligers en medewerkers worden opgeleid tot traumahulpverlener en getraind om ziektes, misbruik en psychische problemen te herkennen. ACT inventariseert huis-aan-huis welke problemen er spelen en wat er nodig is om dit op te lossen. De organisatie biedt steun aan slachtoffers van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld. Door middel van voorlichting en gesprekken wordt er geprobeerd misbruik te voorkomen en worden vrouwen gemotiveerd om uit de prostitutie te stappen.

ACT biedt te midden van de chaos van COVID-19 de allerarmsten en kwetsbaren een veilige haven ‘De mensen zijn depressief en angstig, omdat ze hun inkomen kwijt zijn’, vertelt een van ACT’s medewerkers. ‘Dankzij de training van Tearfund voelen we ons bekwaam en kunnen we de mensen echt helpen. Ze slapen beter, voelen zich beter en krijgen weer energie om zelf aan oplossingen te werken.’

In het opvanghuis waar Bina wordt opgevangen zijn de medewerkers getraind door Tearfund. Bina had, zo constateerden ze, last van angstaanvallen en slaapproblemen. Net als veel andere meisjes in het opvanghuis kwam dat door een extreem laag zelfbeeld. Door middel van goede begeleiding gaat het langzaam maar zeker steeds beter met haar. Ze blinkt uit in sportactiviteiten, wat voor haar een enorme uitlaatklep bleek te zijn, heeft haar middelbare schoolopleiding af kunnen maken en is kortgeleden gestart met een vervolgopleiding. 

Help jij mee meisjes als Bina te beschermen?

Net als Bina zijn er nog veel meer Indiase meisjes met soortgelijke verhalen in Mumbai. Door vrijwilligers te trainen kunnen we meisjes tegen huiselijk- en seksueel geweld beschermen. Help jij mee? Met jouw donatie kunnen we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk vrijwilligers worden getraind. Een training van een vrijwilliger kost €30. Maar elk bedrag is welkom en maakt een verschil!

Ja, ik help mee!

*In verband met privacy zijn de naam en het portret van Bina gefingeerd. 

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden. Dat doen we bijvoorbeeld in Syrië, India en Oeganda. Daarnaast komen we in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. We zien dat het aantal noodsituaties in de wereld toeneemt. In een groeiend aantal landen en regio’s zijn er klimaatrampen en conflicten. Steeds meer mensen slaan hierdoor op de vlucht of vrezen dagelijks voor hun leven. We ondersteunen hen door te werken aan voedselzekerheid, veiligheid, wederopbouw en het meebouwen aan weerbare gemeenschappen.
Gerelateerde content
Vrouw op het platteland in India
Project
Lees meer
India
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap
Afbeelding
Gerechtigheid

Kennis, moed en steun maken verschil in Noord-India

Dit project traint gemeenschappen om samen te werken aan ontwikkeling. [...]
Lees meer
Twee Indiase vrouwen met manden op hun hoofd. Foto: Jose Aragones / Pexels
Verhaal
Lees meer
28 December 2020

Inspired Individuals: de impact van het coronavirus op India’s meest kwetsbaren

Gazala is een heel bijzondere vrouw. Ze is een van onze Inspired Individuals en zet zich in om Indiase meisjes en jonge [...]
Lees meer
Corona in India
Verhaal
Lees meer
14 April 2021

Berichten uit India: ‘We maken ons grote zorgen over het stijgende aantal besmettingen'

​​​​​​​In India blijft het aantal coronabesmettingen flink stijgen. Er worden meer mensen positief getest en ook het [...]
Lees meer
Groep kinderen in India, Mumbai
Project
Lees meer
India
Afbeelding
Gerechtigheid

Verandering in de sloppen van Mumbai

Dit project helpt bewoners van krottenwijken op het gebied van seksueel en huiselijk geweld, gezondheid, hiv en aids. [...]
Lees meer