Rita* is zo’n vrouw. Ze werkt al acht jaar als sekswerker om haar familie te kunnen onderhouden. Haar zoon en dochter heeft ze achtergelaten in haar geboortedorp. Toen India werd getroffen door de pandemie, en een lockdown werd aangekondigd, verloor Rita haar enige inkomstenbron. Terug gaan naar haar geboorteplaats was geen optie en ook een andere baan vinden was, door het grote banentekort in India, niet mogelijk. Om toch te kunnen overleven nam Rita een hypotheek op haar sieraden, maar na enige tijd was ook dit geld op en had ze niks anders meer om te verkopen. Geld lenen van iemand in haar omgeving kon niet, omdat de meeste vrouwen precies hetzelfde doormaakten. 

Toen India werd getroffen door de pandemie, en een lockdown werd aangekondigd, verloor Rita haar enige inkomstenbron.

Radeloos en terneergeslagen was Rita door haar situatie tot ze in contact kwam met de non-profitorganisatie van Gazala. Zij voorzagen haar en meer dan 700 andere gezinnen van voedselpakketten. Er zijn in vier maanden tijd bijna 23 duizend maaltijden uitgedeeld. Ook ontvingen veel gezinnen hygiëneproducten en kregen voorlichting  over hoe ze zich het best kunnen beschermen tegen het coronavirus.

De non-profitorganisatie van Gazala werkt met vrouwen die gered zijn uit gedwongen sekswerk, en biedt hen een thuis waar ze een nieuw leven kunnen opbouwen. Ze  geven deze vrouwen vrienden, familie, een baan, hun eerste ervaring met zelfstandigheid en een veilige  plek  met  mensen  die  ze  kunnen vertrouwen -wat  er  ook  gebeurt. De aanpak van  Gazala's  organisatie is uniek omdat ze werken aan compleet herstel en de vrouwen voor  lange termijn begeleiden. Vrouwen krijgen daarbij traumazorg en psychosociale begeleiding afgestemd op hun individuele behoeften.

Inspired Individuals brengen verandering tot stand voor henzelf, hun gemeenschap, en land. Het zijn mensen die vaak zelf hebben geleden onder armoede, geweld en verlies. Die pijn gebruiken ze nu als hun kracht. Sinds 2008 ondersteunt Tearfund al 120 Inpired Individuals in 31 verschillende landen. Ieder jaar komen er nieuwe mensen bij. Zo ontstaat een steeds grotere groep pioniers en sociale ondernemers die werken aan de verandering van mensenlevens, het mobiliseren van kerken en het beïnvloeden van beleid in hun land.

* Omwille van de veiligheid zijn de namen van de Inspired Individual en Rita aangepast.

Waarom het Inspired Individuals-programma werkt

Het Inspired Individuals-programma stelt ons in staat om op grotere schaal impact te hebben en gebieden te bereiken waar we anders misschien geen toegang toe zouden hebben. Door te investeren in een aantal strategisch gekozen leiders, brengen we grote verandering tot stand in kerken, gemeenschappen en zelfs het hele land waar zij werken. Het werkt als een rimpeleffect door. Deelnemer Allan Waihumbu: 'Dit is het eerste programma dat ik ken dat investeert in de leider in plaats van zijn missie. Dit is belangrijk omdat de leider net zo relevant is als de missie.'

Steun Inspired Individuals

Gerelateerde content
Mensen die naar een bus lopen in Syrië - foto: Amy van Drunen
Verhaal
Lees meer
17 december 2020

Syrië: een nieuw niveau van wanhoop

De situatie in Syrië verslechtert in rap tempo en is misschien nog wel slechter dan tijdens de oorlog. Jaime Abraham, [...]
Lees meer
Akker
Verhaal
Lees meer
22 juni 2020

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze [...]
Lees meer