Priscilla (rechts op de foto) is moeder van drie kinderen: ‘Het is hier zo droog en een teken van regen is nergens te bekennen. Het is zo moeilijk om mijn kinderen te voeden, maar dankzij de voedselpakketten hebben we op dit moment gelukkig te eten.’

Lange tijd was Priscilla (48) werkzaam in een kleine fabriek waar maïs verwerkt werd tot meel, een belangrijk product waar ugali, een soort pap, van wordt gemaakt. ‘Ik verdiende er niet veel, zo’n 1.000 Keniaanse shilling (omgerekend 8 euro, red.) per week, net genoeg om mijn kinderen van eten te voorzien. Maar deze fabriek is inmiddels gesloten en ook ik ben met mijn gezin afhankelijk van voedselhulp.’

Priscilla zorgt ook voor haar 73-jarige moeder (links op de foto), maar dat is inmiddels ook een grote uitdaging geworden. ‘Ik weet al niet meer wat ik tegen mijn kinderen moet zeggen, laat staan tegen mijn eigen moeder. Toch weet ik dat het belangrijk is om hoop te blijven houden. Daarom vertel ik mijn kinderen dat ze God moeten vragen om nieuwe wegen zodat de hulp ons kan bereiken. Vandaag is dat gebed verhoord. We ontvingen voor de vierde keer een voedselpakket, bestaande uit  50 kilo maismeel, 2 liter olie, 5 kilo bonen en een pond zout. De komende maand heeft mijn gezin weer te eten.’

Vijf hoopvolle voorbeelden

De zichtbare en verwoestende gevolgen van klimaatverandering zijn onmiskenbaar. Het bovenstaande verhaal van Priscilla is helaas niet uniek, en het blijft ook niet beperkt tot alleen Kenia. Mensen over de hele wereld die economisch en sociaal toch al kwetsbaar zijn, worden het meest getroffen door het veranderende klimaat: beperkingen op het gebied van landbouw, afname van voedselzekerheid, toename van watertekorten, beschadigde infrastructuur, verlies van welvaart en toename van natuurrampen en conflicten. 

Bij Tearfund hebben we het veel over duurzaamheid, omdat een duurzame manier van leven en werken één van de beste strategieën is tegen armoede en onrecht. Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.

In onze projecten werken op verschillende manier aan weerbaarheid tegen klimaatverandering. We laten je graag vijf mooie, hoopvolle voorbeelden zien!

1. Mozambique

Het werken met speciale landbouwtechnieken en het verbouwen van droogte-resistente gewassen zorgen voor een betere voedselzekerheid.

Afbeelding
weerbaar tegen klimaatverandering in mozambique
Beeld: Tearfund Engeland

2. Nepal

Nepal heeft te maken met perioden van heftige regenval, aardbevingen en overstromingen. Door het aanleggen van terrassen en bomen op de hellingen van de bergen wordt erosie tegengegaan. 

Afbeelding
weerbaar tegen klimaatverandering in nepal
Beeld: Joanna Watson
Afbeelding
Dowan uit Oeganda

Wat kan jij doen?

In de meest arme regio’s in de wereld helpen we mensen om uitputting van de aarde tegen te gaan en zich aan te passen aan het veranderende klimaat. We helpen bijvoorbeeld bij het invoeren van nieuwe landbouwmethodes, het verbeteren van natuurbeheer en het opzetten van een goede en veilige afvalverwerking. Daarnaast besteden we aandacht aan mogelijkheden om het persoonlijk inkomen te vergroten, zodat mensen altijd in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ons werk kan niet zonder jouw steun! Mogen we op jou rekenen?

Doneer

3. India

In zogenaamde zelfhulpgroepen helpen deelnemers elkaar om op te staan uit armoede. Ze sparen samen en verstrekken elkaar kleine leningen om bijvoorbeeld een klein bedrijfje te starten. Ook dient het spaargeld als buffer voor toekomstige rampen en crisissen, bijvoorbeeld in een periode van droogte.

Afbeelding
weerbaar tegen klimaatverandering in india
Beeld: James Morgan

4. Nigeria

In zogenaamde zelfhulpgroepen helpen deelnemers elkaar om op te staan uit armoede. Ze sparen samen en verstrekken elkaar kleine leningen om bijvoorbeeld een klein bedrijfje te starten. Ook dient het spaargeld als buffer voor toekomstige rampen en crisissen, bijvoorbeeld in een periode van droogte.

Afbeelding
weerbaar tegen klimaatverandering in nigeria
Beeld: Ruth Towell

5. Ethiopië

In veel van onze projecten wordt gebruikgemaakt van zonnepanelen. Veel gemeenschappen zijn afhankelijk van de regen voor de landbouw. Irrigatiesystemen die het water efficiënt verspreiden en op zonne-energie draaien, zijn daarom een belangrijke en duurzame oplossing die bijdraagt aan hogere productiviteit en opbrengsten. 

Afbeelding
weerbaar tegen klimaatverandering in ethiopie
Beeld: Shutterstock / Abhi photo studio

Help mee!

In de meest arme regio’s in de wereld helpen we mensen om uitputting van de aarde tegen te gaan en zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Dat kan niet zonder jouw steun! Mogen we op jou rekenen?
Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.