Waar de rampen elkaar op blijven volgen 

Haïti is een land in Latijns-Amerika met ongeveer 10 miljoen inwoners. Voor veel Haïtianen is het leven vooral een kwestie van overleven. Haïti is één van de armste landen ter wereld. Er is veel kindersterfte en analfabetisme en aids zijn wijdverspreid. In verschillende opzichten is Haïti een erg kwetsbaar land. Corruptie komt op zowel nationaal als lokaal niveau erg vaak voor en de overheid investeert nauwelijks in onderwijs en gezondheidszorg. Al lange tijd zijn er demonstraties (welke samen gaan met berovingen en ontvoeringen) op de straten van Haïti. Deze demonstraties worden met name aangewakkerd door de toenemende ontevredenheid onder de bevolking. De lockdown als gevolg van de coronacrisis heeft er voor gezorgd dat de armoede onder velen, vooral onder dagloners, sterk is toegenomen.

Haïti is ook erg kwetsbaar voor natuurrampen. Op 14 augustus 2021 werd het zuidwesten van Haïti getroffen door een aardbeving. Het epicentrum lag precies in het gebied waar Tearfund actief is. De situatie was zeer zorgelijk. Meer dan 2.000 mensen kwamen om het leven en zo’n 13.000 mensen raakten gewond. Daarbij raakten verschillende mensen hun enige huis en onderkomen kwijt. Samen met lokale partner World Renew bood Tearfund noodhulp.

Resultaten in 2021

  • 366 zelfhulpgroepen en 8.235 mensen werden met het CCT-programma bereikt. Ook werden 97 lokale trainers toegerust om bewustwording rondom COVID-19 te creëren en zijn er 398 Tippy Taps geïnstalleerd. Dit is een voorziening waar mensen hun handen kunnen wassen. 3.100 gezinnen kregen een hygiënekit met zeep, een mondkapje en een brochure over preventie van COVID-19.
  • 4.307 gezinnen werden na een aardbeving bereikt met voedselpakketten, dekzeilen (voor onderdak) en zuiveringstabletten voor drinkwater.
  • 30 groepen van 40 jongeren doen mee met het tuinbouwprogramma dat hen ondersteunt en helpt om werkgelegenheid te creëeren. Ook zijn 70 kerken bij het programma betrokken.
Gerelateerde content
Verwoeste huizen als gevolg van de aardbeving
Project
Lees meer
Haïti
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp na aardbeving in Haïti

Op zaterdag 14 augustus werd het zuidwesten van Haïti opgeschrokken door een enorme aardbeving. Een gebied waar Tearfund [...]
Lees meer
Haïti landbouwproject
Project
Lees meer
Haïti
Afbeelding
Duurzaamheid
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Landbouwontwikkeling in Haïti

In 2016 werd Haïti zwaar getroffen door orkaan Matthew. Zo'n vijf jaar later werd de grote kwetsbaarheid van het [...]
Lees meer
Pastor David in Nippes, Haïti
Project
Lees meer
Haïti
Afbeelding
Kerk & Community
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

De kerk als baken van hoop in Haïti

In ons werk zien we steeds weer wat voor krachtige positie de kerk kan innemen in onze strijd tegen armoede en onrecht, [...]
Lees meer