Haïti is niet alleen straatarm, maar ook politiek instabiel en kwetsbaar voor natuurrampen. Toen orkaan Matthew (2016) het land nog verder vernielde, werd de regio Duchity in het zuidwesten het hardst getroffen.

We gaan door

Tearfunds-partner World Renew heeft na de orkaan 2000 gezinnen noodhulp gegeven en hen o.a. voorzien van voedsel en tentzeilen. In de fase daarna hebben gezinnen hulp gekregen bij het herstellen van beschadigde woningen of het (rampenbestendig) bouwen van nieuwe huizen.

Een deel van de schade is dus hersteld, maar dat betekent niet dat het tijd is om weg te gaan. Juist nu kunnen we de bevolking een stap verder helpen om de ergste armoede te ontvluchten.

Agrarische coöperaties

We weten dat landbouwontwikkeling een belangrijke rol kan spelen in het ontwikkelen van een gebied. Daarom heeft World Renew in de afgelopen twee jaar een agrarische coöperatie opgezet en begeleid. Bij deze coöperatie zijn bewoners uit 19 dorpen betrokken. Met deze samenwerking worden boeren gestimuleerd in productiviteit, eigenaarschap en zelfvoorzienendheid. Deze coöperatie heeft nog drie jaar begeleiding nodig om op eigen benen te kunnen staan. Daarnaast wil World Renew een tweede coöperatie beginnen.

Wat levert het project nog meer op?

Naast het opstarten en begeleiden van de boerencoöperaties doen we meer om de mensen in de regio Duchity te helpen:  

  • We planten 10.000 bomen: deze zorgen voor natuurlijke stikstofbinding en beschermen de hellingen tegen erosie.
  • We gaan 1750 avocadobomen planten, zodat boeren binnen enkele jaren ook met avocado’s de markt op kunnen.
  • Er wordt 1500 kg van de droogtebestendige duivenerwt (pigeon pea) geplant. Dit is een eiwitrijk gewas.
  • 400 kwetsbare families krijgen een pakket met groentezaden.
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

Jij maakt verschil. Of je nu in Zeist woont of in Kampala, het is belangrijk om je te realiseren dat jij verschil kunt maken en dat je van betekenis bent voor je leefomgeving. Dat begint klein, maar heeft grote impact. Als de verantwoordelijkheid voor verandering bij mensen zelf ligt, is de verandering duurzaam en ervaren mensen trots en vrijheid. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken. In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer.