Haïti is het armste land van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en daarmee één van de armste landen ter wereld. Het land telt ongeveer 10 miljoen inwoners en staat op de 163e plaats van de Human Development Index. Haïti is niet alleen straatarm, maar ook politiek instabiel en kwetsbaar voor natuurrampen. Zo is het land in 2016 nog verder vernield door orkaan Matthew, die vooral de regio Duchity heel zwaar trof.

Samen met onze partner World Renew hebben we na de orkaan 2000 gezinnen noodhulp mogen bieden en hen voorzien van o.a. voedsel en tentzeilen. In de fase daarna hebben gezinnen hulp gekregen bij het herstellen van beschadigde woningen of het (rampenbestendig) bouwen van nieuwe huizen. Een deel van de schade is dus hersteld, maar dat betekent niet dat het tijd is om weg te gaan. Juist nu kunnen we de bevolking een stap verder helpen om de ergste armoede te ontvluchten.

Wat doet Tearfund?

We weten dat landbouwontwikkeling een belangrijke rol kan spelen in het ontwikkelen van een gebied. Daarom hebben we samen met World Renew in de afgelopen twee jaar een agrarische coöperatie opgezet en begeleid. Bij deze coöperatie zijn bewoners uit 19 dorpen betrokken. Met deze samenwerking worden boeren gestimuleerd in productiviteit, eigenaarschap en zelfvoorzienendheid. Deze coöperatie heeft nog drie jaar begeleiding nodig om op eigen benen te kunnen staan. Er zijn inmiddels plannen om een tweede coöperatie te beginnen.

Naast het opstarten en begeleiden van de boerencoöperaties doen we meer om de mensen in de regio Duchity te helpen: 

  • We dragen bij aan het opzetten van 11 boomkwekerijen en het planten van 2.000 bomen.
  • We ondersteunen 705 kwetsbare gezinnen door van yam knollen (vergelijkbaar met onze aardappels) te voorzien. 
  • We bieden ondernemende boeren toegang tot krediet, zodat zij een herstart kunnen maken met hun bedrijf en producten op de markt kunnen verkopen.

Help mee!

Wil jij samen met Tearfund armoede als deze tegengaan? Dat kan! Met jouw gift kan Tearfund kwetsbare gezinnen als in hier in Haïti ondersteunen en begeleiden naar zelfvoorzienendheid. 

Help mee!

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.