Haïti is het armste land van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en daarmee één van de armste landen ter wereld. Het land telt ongeveer 10 miljoen inwoners en staat op de 163e plaats van de Human Development Index. Haïti is niet alleen straatarm, maar ook politiek instabiel en kwetsbaar voor natuurrampen. Zo is het land in 2016 nog verder vernield door orkaan Matthew, die vooral de regio Duchity heel zwaar trof. Sinds 2003 is voodoo als officiële religie erkend in Haïti.

Natuurgeweld

In 2010 werd het land getroffen door een zware aardbeving met veel slachtoffers. Tearfund heeft samen met haar lokale partners hard gewerkt aan de wederopbouw. Zo hebben we onder meer 130 nieuwe huizen gebouwd en 120 huizen gerepareerd. Ook zijn er 12 waterbronnen gegraven en 35.000 mensen getraind in een betere voorbereiding op toekomstige rampen. Met de hulp zijn lokale gemeenschappen hersteld en weerbaarder geworden. Maar helaas werd Haïti in oktober 2016 opnieuw getroffen door extreem natuurgeweld.

Afhankelijksheidssyndroom

In Haïti gaan ontwikkelingsprojecten vaak gepaard met ‘gratis hulp’ wat leidt tot een passieve houding bij de bevolking. Dergelijke gratis hulp is funest voor structurele ontwikkeling. Ook horen mensen in de kerk meestal een geestelijke boodschap (soms vermengd met voodoo invloeden), maar is er geen praktische invulling van hun christen-zijn.

Wat doet Tearfund?

Tearfund spoort, samen met lokale partner Fondasyon Chanje Lavi (FCL), kerken aan juist een praktische invulling te geven aan hun christen-zijn, en zo armoede in de gemeenschap aan te pakken. Allereerst door spaargroepen op te richten. Leden van zo’n groep leggen elke week een klein bedrag in. Uit die spaarpot lenen ze elkaar bedragen uit, bijvoorbeeld voor zaden of om een winkel op te zetten. Ook geven we trainingen over dienstbaarheid. Dat brengt echte verandering teweeg. ‘Dankzij de spaargroep heb ik mijn winkel kunnen uitbreiden, kan ik mijn gezin weer van eten voorzien en kunnen mijn kinderen weer naar school’, vertelt Nadège, een lid van een van de spaargroepen.

Tearfund wil dit jaar ruim 100 kerken de kans geven deze verandering ook mee te maken.

Help mee!

Wil jij samen met Tearfund armoede in Haïti tegengaan? Dat kan! Met jouw donatie richten we spaargroepen op en trainen we kerken in dienstbaarheid. Elk bedrag is welkom en maakt verschil!

Als er voldoende geld is ingezameld voor dit project, kan jouw gift worden besteed aan een soortgelijk project van Tearfund waar steun hard nodig is.

Help mee!

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.