‘Met de juiste tools, middelen en aanmoediging zijn jongeren meer dan in staat om initiatieven te bedenken en die te realiseren’, zegt Inspired Individual Ulan Garba Matta. Met de organisatie waarbij ze vrijwilliger is, organiseert ze conferenties om jongeren bewust te maken van hun probleemoplossend vermogen, en hen te leren hoe ze werkgelegenheid kunnen creëren. Dit is haar verhaal.
Volgens statistieken is 55 procent van de jongeren in Nigeria werkloos. Dit maakt hen kwetsbaar om in handen te vallen van terreurorganisatie Boko Haram en andere fanatieke religieuze groeperingen. Ulan Garba Matta, zelf schrijver en filmmaker, is gepassioneerd om dit te veranderen. Ze wil ervoor zorgen dat jonge Nigerianen productief bezig zijn op een manier die hen het gevoel geeft dat ze ertoe doen. Ze gelooft dat zij op die manier kunnen bijdragen aan de opbouw van hun land.
Ik geloof dat God mij geroepen heeft om dit werk te doen.
‘De liefde van en voor God is wat mij drijft. Ik geloof dat God mij geroepen heeft om dit werk te doen’, vertelt Ulan. Ze maakte in 2015 deel uit van een jongerengroep die de Micha-cursus volgde. Hier werd ze geconfronteerd met onrecht in haar eigen context. Met de groep begon ze kleinschalige problemen in haar gemeenschap aan te pakken, zoals het dumpen van afval en vervuiling.
De Micha-cursus was voor de start van de organisatie Jos Green Centre die zich richt op het creëren van banen voor jongeren op het gebied van duurzaamheid. Ulan: ‘Sinds 2016 mentor ik meerdere groepen jongeren en denk ik met hen na over waarden die van belang zijn in ons land. Daarnaast organiseer ik workshops waarbij jongeren aan de slag gaan met milieuprojecten in hun eigen omgeving.’
De afgelopen drie jaar heeft de organisatie bijvoorbeeld meer dan 600 jongeren getraind in strategische planning, projectmanagement en belangenbehartiging. De basis voor deze trainingen is het leven volgens Gods principes van rechtvaardigheid. Daarnaast heeft de organisatie een conferentie georganiseerd voor meer dan 300 jongeren over hoe je voor jezelf werkgelegenheid kunt creëren. Daarbij leerden ze hen vaardigheden op het gebied van afvalbeheer, zonne-energie, duurzame landbouw en recycling van afval tot nieuwe grondstoffen.
Ik denk dat de jeugd van Nigeria met een beetje aanmoediging en richting grote dingen zal doen voor ons land!
Ulan werkt vrijwillig voor de organisatie en geeft trainingen en workshops over storytelling en filmmaken. Ze maakt daarbij ook gebruik van poëzie en muziek, omdat ze heeft gezien hoe vormen van creatieve expressie jongeren kunnen helpen om weer opnieuw te durven dromen en hopen en ideeën te ontwikkelen om problemen op te lossen. Ze hoopt dat er in de toekomst maximaal vijf procent werkloosheid is onder jongeren en dat jongeren naast het creëren van werkgelegenheid voor henzelf tegelijkertijd bijdragen een aan duurzame toekomst van hun land.
Inmiddels zijn er mooie voorbeelden van prestaties die de Nigeriaanse jongeren die ze traint hebben bereikt. ‘Zonder enige hulp van de overheid heeft een groep jongeren uit mijn land de op twee na grootste filmindustrie ter wereld gecreëerd. Deze staat nu bekend als Nollywood. Ik denk dat de jeugd van Nigeria met een beetje aanmoediging en richting grote dingen zal doen voor ons land!'
Ulan maakt deel uit van ons Inspired Inidividuals-programma. Met dit programma ondersteunen we initiatieven van sociale ondernemers of ondernemers die vaak zelf hebben geleden onder armoede, geweld en verlies, maar die in die pijn de kracht vinden om zelf verandering teweeg te brengen. Door middel van training en verbinding ondersteunt Tearfund hen om hun missie zo effectief mogelijk uit te voeren en zorgen we samen voor een grotere verandering in de gemeenschappen en landen waarin zij leven.