
In een wereld die continu verandert, denken we allemaal na over de toekomst. Maar wat ons motiveert om in actie te komen, verschilt van persoon tot persoon. Of je nu gedreven wordt door zorg voor Gods schepping, sociale rechtvaardigheid of de toekomst van je kinderen - jouw unieke motivatie kan een krachtige motor zijn voor verandering. Als volgelingen van Christus worden we bovendien geroepen om hoop te belichamen en uit te dragen in een wereld die hiernaar verlangt.
De wereld waar wij in leven en die wij nu verder vormgeven, is ook de wereld waarin de volgende generaties opgroeien. Vanuit je geloof wil je een erfenis van hoop en gerechtigheid doorgeven aan jouw kinderen. Die verantwoordelijkheid neem je serieus.
Waarom deze motivatie krachtig is
In de Bijbel wordt vaak gesproken over het doorgeven van geloof en waarden aan volgende generaties. Deuteronomium 6 herinnert ons eraan dat we onze kinderen Gods wegen moeten leren "als je thuis bent of onderweg, als je gaat slapen en als je opstaat." Kinderen zijn niet alleen de toekomst, ze zijn het heden. Door hen te betrekken bij opbouwend werk, leren we ze belangrijke christelijke waarden van naastenliefde, rechtvaardigheid en zorg voor Gods schepping die een leven lang meegaan.
Praktische tips om vandaag te beginnen
Als je dit al doet...
Je investeert al in een erfenis van geloof en gerechtigheid! Om je te inspireren tot meer:
"Instrueer de kinderen vanaf hun vroegste jeugd over de juiste weg te gaan. Als ze volwassen worden, zullen ze op die weg blijven." (Spreuken 22:6, NBV21) Door kinderen te leren hoe ze Gods liefde kunnen weerspiegelen, plant je zaden van hoop voor generaties na ons.
Je hebt een hart voor de planeet en begrijpt dat we als rentmeesters geroepen zijn om zorg te dragen voor de aarde die God ons heeft toevertrouwd. Die bewustwording is al een belangrijke eerste stap!
Waarom deze motivatie krachtig is
In Genesis lezen we dat God de mens de opdracht gaf om te "heersen" over Zijn schepping - niet als uitbuiting - maar als bescherming en verzorging. Een duurzame wereld gaat verder dan milieubescherming. Wanneer Gods schepping in balans is, hebben gemeenschappen wereldwijd meer kansen op voedselzekerheid, schoon water en een stabiel klimaat. Dat zijn essentiële voorwaarden voor een rechtvaardige wereld waarin ieder mens tot bloei kan komen.
Praktische tips om vandaag te beginnen
Als je dit al doet...
Geweldig! Je geeft al praktisch vorm aan het rentmeesterschap waartoe we geroepen zijn. Om je te inspireren tot meer:
"De aarde is van de HEER en alles wat daar leeft, de wereld en wie haar bewonen." (Psalm 24:1) Jouw zorg voor de schepping is een getuigenis van Gods liefde voor alles wat Hij gemaakt heeft.
Je erkent dat we in een wereld leven met ongelijke verdeling van middelen, en je wil deel uitmaken van de oplossing. Als christen worden we geroepen tot vrijgevigheid. Die instelling is prachtig!
Waarom deze motivatie krachtig is
Vrijgevigheid staat centraal in het evangelie. Jezus zelf zei: "Geven maakt gelukkiger dan ontvangen" (Handelingen 20:35). Deze waarheid verandert niet alleen levens van anderen, maar ook dat van jezelf. Het creëert verbinding tussen mensen, bouwt bruggen over culturele en geografische grenzen heen, en herinnert ons eraan dat we allemaal deel uitmaken van één menselijke familie. Wanneer we delen wat we hebben - tijd, talenten, middelen - leven we vanuit Gods economie van overvloed in plaats van schaarste.
Praktische tips om vandaag te beginnen
Als je dit al doet...
Je vrijgevigheid weerspiegelt nu al Gods karakter! Om je te inspireren tot meer:
"Wie royaal zaait, zal royaal oogsten." (2 Korintiërs 9:6) Jouw vrijgevigheid kan een zaadje van hoop planten dat uitgroeit tot een boom van transformatie.
Je gelooft in de kracht van collectieve actie en wil deel uitmaken van Gods grotere verhaal van herstel en vernieuwing. Als deel van het lichaam van Christus weet je dat we samen sterker staan. Die gemeenschapszin is inspirerend!
Waarom deze motivatie krachtig is
Het Nieuwe Testament schetst een beeld van de kerk als een gemeenschap die samen werkt aan Gods Koninkrijk van gerechtigheid en vrede. Wanneer we onze krachten bundelen, vermenigvuldigen we onze impact. In het kerkelijk lichaam vinden we bovendien inspiratie, bemoediging en praktische wijsheid. We leren van elkaars perspectieven en vullen elkaar aan - precies zoals Paulus beschrijft in 1 Korintiërs 12. Onze christelijke hoop geeft ons niet alleen een toekomstvisie, maar ook de moed om vandaag al in beweging te komen.
Praktische tips om vandaag te beginnen
Als je dit al doet...
Je bent al deel van Gods beweging van herstel! Om je te inspireren tot meer:
"Zoek eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden." (Matteüs 6:33) Als we samen bouwen aan Gods Koninkrijk, worden we dragers van hoop in een wereld die snakt naar vernieuwing.
Welke motivatie je ook het meest aanspreekt, jouw betrokkenheid is waardevol. Bij Tearfund geloven we dat hoop het hart is van ons christelijk geloof. Niet als oppervlakkig optimisme, maar als diepe overtuiging dat God aan het werk is om alle dingen nieuw te maken - en dat wij uitgenodigd worden om daaraan mee te werken.
Als christenen hebben we een uniek perspectief op hoop. Romeinen 5:5 vertelt ons dat "hoop niet beschaamt," omdat ze geworteld is in Gods liefde. Deze hoop stelt ons in staat om moedig te handelen, zelfs wanneer we nog niet alle resultaten zien.
We nodigen je uit om:
Wil je meer weten over hoe jij vanuit je geloof kunt bijdragen aan blijvende verandering? Check deze pagina op onze website voor meer inspiratie wat jij kunt doen tegen armoede en onrecht.
"Want ik weet welke plannen ik voor jullie heb – spreekt de HEER. Het zijn plannen voor jullie welzijn, niet voor jullie onheil, om jullie een hoopvolle toekomst te geven." (Jeremia 29:11)
Bij Wereldgezin word je als gezin donateur van Tearfund voor minimaal 15 euro per maand. Je ontvangt vier keer per jaar een kaart waarin steeds een ander land centraal staat. Daar lees je over wereldproblemen én -oplossingen. Het biedt ruimte om hier over te praten en er samen voor te bidden. Als welkomstcadeau krijg je een mooie verzamelmap om alle landen in te verzamelen.
En het mooie is: terwijl jullie leren over en bidden voor deze problemen, draagt jullie gezinsdonateurschap bij aan de oplossing. Enthousiast geworden?