De nood

Haïti is één van de armste landen ter wereld. De politieke situatie is zeer instabiel en corruptie is wijdverbreid. Het land heeft al jaren te maken met gewelddadigheden van verschillende (straat)bendes. De afgelopen periode zijn deze verder geëscaleerd, met name in en rondom hoofdstad Port-au-Prince. Het zorgt voor een enorme stroom van mensen die hun huis zijn ontvlucht op zoek naar een veiligere omgeving.

Veel ontheemden hebben onderdak gevonden in kerken en scholen waar ze leven in erbarmelijke omstandigheden. De locaties zitten overvol, er is nauwelijks voedsel en schoon drinkwater en de hygiënische omstandigheden zijn slecht. Veel mensen lopen een verhoogd risico op ziektes en infecties, en veel vrouwen zijn slachtoffer van gendergerelateerd geweld.

Dit doet Tearfund

Tearfund verleent gedurende een periode van zes maanden (mei t/m oktober 2024) noodhulp aan 2.644 gezinnen in Port-au-Prince. In totaal zullen hiermee 8.920 personen worden bereikt.

Tearfund zorgt voor:

  • Geld voor voedsel*
  • Toegang tot schoon (drink)water, sanitaire voorzieningen, hygiënekits en voorlichting op het gebied van hygiëne
  • Voorlichting ter voorkoming van gendergerelateerd geweld

* Door deze manier van noodhulp hoeven er geen goederen geïmporteerd te worden uit andere landen en worden lokale ondernemers ondersteund. Bovendien houden de mensen op die manier zelf de regie om te kiezen wat ze het hardst nodig hebben.

Geef nu voor noodhulp in Haïti

Samenwerking

Onze lokale partners World Relief, Fondasyon Kominote Kretyen an Aksyon (FOKA) en Fondasyon Chanje Lavi (FCL) voeren het programma samen met Tearfund uit. De noodhulp is onderdeel van de gezamenlijke noodhulpactie van de Dutch Relief Alliance in Haïti. Tearfund werkt in deze actie samen met Cordaid, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling en World Vision. 

Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance is een samenwerkingsverband van 14 Nederlandse hulporganisaties. In noodsituaties zoals gewelddadige conflicten, extreme armoede of natuurrampen werken wij samen binnen één groot programma, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierdoor kunnen we sneller, efficiënter en goedkoper hulp bieden aan een grotere groep mensen. Het samenwerkingsverband heeft als doel om de effectiviteit en efficiëntie van humanitaire acties te verbeteren, om meer middelen ten goede te laten komen aan mensen in nood.

Help mee!

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

Op het moment dat zich een crisis voordoet, zoals een natuurramp of een gewapende conflict, dan zoekt Tearfund naar mogelijkheden om noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking. We leggen je graag uit hoe we noodhulp verlenen en wat er nodig is voor deze noodhulp.