Al meer dan 50 jaar ondersteunt Tearfund kerken wereldwijd om armoede en onrecht aan te pakken en zo recht te doen in hun eigen omgeving. Als nieuw initiatief is Tearfund daarom bezig met het opstarten van kringloopwinkels. Tweedekanswinkels noemen we die. De opbrengst gaat naar het wereldwijde werk van Tearfund.
Zuidoost-Drenthe heeft de primeur te pakken. In Emmen openen we aan de Nijbracht 79-81 binnenkort onze eerste Tearfund Tweedekanswinkel.
De Tearfund Tweedekanswinkel is een winkel die volledig opgezet en gerund wordt door vrijwilligers. Waar tweedehandsproducten van goede kwaliteit worden verkocht om bij te dragen aan een rechtvaardige wereld. Een winkel vol kansen.
Een tweede kans voor een mooi product. Een kans voor iemand die het niet breed heeft. En (bovenal) een kans voor mensen die lijden onder nood of armoede. Want het geld dat wordt opgehaald met de winkel komt direct ten goede aan de projecten van Tearfund.
Bij Tearfund geloven we in de kracht van de kerk. We werken in binnen- en buitenland met kerken samen omdat juist zij in staat zijn om armoede, nood en onrecht in de eigen omgeving aan te pakken. Ook in Nederland zien we dat de kerk een belangrijke rol kan spelen. Daarom werken we voor de Tweedekanswinkels ook graag samen met kerken.
Woon jij in de buurt van Emmen? Dan zijn we op zoek naar jou!
We zoeken namelijk mensen die een handje willen helpen om het pand gebruiksklaar te maken. Zo moeten we klussen, schoonmaken, verven en inrichten. Daarnaast zoeken we vrijwilligers om de winkel draaiende te houden als deze is geopend. We hopen de winkel in mei of juni te kunnen openen. Alle hulp is van harte welkom. In overleg kijken we wat het beste bij jou past.
Word jij hier enthousiast van en zet jij je graag in voor een mooiere wereld? Stuur dan een mail naar projectleider Annemarie Mesu en meld je direct aan!
Omdat Tearfund Tweedekanswinkels prachtig aansluiten bij onze missie en visie op duurzaamheid, maatschappelijke impact en de samenwerking met kerken!
Dankzij kringloopwinkels kunnen we producten en materialen hergebruiken. Dat voorkomt onnodige verspilling en afval. Bij Tearfund hebben we het veel over een duurzame manier van leven en werken, omdat het één van de beste strategieën is tegen armoede en onrecht. Als we met zoveel mogelijk mensen toewerken naar een wereld waarin iedereen in zijn of haar basisbehoefte kan voorzien, dan leven we binnen de grenzen van wat de aarde biedt. We noemen dat ecologische en economische duurzaamheid.
We willen dat onze Tweedekanswinkels niet alleen de circulaire economie te bevorderen. We dromen ervan dat deze plekken ook bijdragen aan de onderlinge verbondenheid in de buurt, met de kerk en met de wereld. Daarom streven we ernaar om panden te vinden met een extra ruimte, zodat we ook mensen kunnen uitnodigen. Bijvoorbeeld voor een inspirerende lezingen of workshops. Zo wordt de Tweedekanswinkel ook een plaats van ontmoeting en verbinding.
Kerken vormen het hart van het werk van Tearfund. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk. Wij trainen hen om met hun dorp of wijk de armoede aan te pakken. Daarbij maken kerk en gemeenschap zo veel mogelijk gebruik van eigen middelen. Ook in Nederland zien we dat de kerk een belangrijke rol kan spelen. Daarom werken we graag samen met lokale kerken in de plaatsen waar de Tearfund Tweedekanswinkels geopend worden.
Dat valt reuzemee! De vraag naar kringloopwinkels is nog lang niet verzadigd. Ze zijn juist populairder geworden, omdat mensen als jij en ik zich meer bewust zijn van de impact van ons consumptiegedrag op het milieu. Daarom willen we ook als Tearfund nog meer alternatieven voor nieuwe producten aanbieden met onze Tweedekanswinkels.