We geloven dat iedere gelovige en elke kerk geroepen is om in de eigen omgeving van betekenis te zijn. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je? En wat zegt de Bijbel erover? Tearfund heeft een uitdagend programma ontwikkeld: ‘Met Beide Benen in de Buurt’. Speciaal voor kerken, maar ook voor kringen, buren- en vriendengroepen, en individuen.
Er is in Nederlandse kerken een groeiend verlangen om meer over de kerkmuren te kijken en aanwezig te zijn in de buurt. Tearfund heeft een programma ontwikkeld om daar vorm aan te kunnen geven. Het is een manier om je te laten verrassen wat er in jouw buurt speelt en te zien waar God al aan het werk is. Ook kom je er achter waar je als kerk iets kunt betekenen voor een ander, bijvoorbeeld in geval van eenzaamheid, armoede of sociale spanningen.
God roept Zijn kerk in Mattheüs 25 op om niet alleen het evangelie te delen, maar om er ook te zijn voor je naaste op een praktische manier. Dat is ook in deze 21e eeuw nog steeds een relevante roeping voor iedere gelovige, maar waar moet je beginnen?
Tearfund werkt in haar projecten via de lokale kerk en wij hebben gezien welke geweldige, positieve impact zij heeft op de omgeving. Geïnspireerd door wat wij van hen hebben geleerd is het programma `Met Beide Benen in de Buurt’ opgesteld. We willen Nederlandse kerken helpen om net als die kerken met beide benen in de buurt te staan en zo een instrument te worden van hoop en herstel.
Misschien lijkt het of de kerk in Nederland steeds minder invloed heeft op de omgeving, en wellicht is dat deels ook wel zo. Wereldwijd zijn er gelukkig veel voorbeelden van kerken die veel impact maken. Met dit programma willen we op ontdekkingstocht gaan en meer ontdekken en kijken naar de mogelijkheden van onze eigen kerk.
Wil je met jouw kerk meer van betekenis zijn voor de buurt waar jullie geplaatst zijn? Het programma is een proces van Bijbelstudie, bewustzijn én actie. De groep zal op een verfrissende manier de Bijbel gaan lezen en vervolgens op creatieve, laagdrempelige manieren contact zoeken met de buurt.
Als God ergens een kerk heeft geplaatst, heeft Hij er een bedoeling mee voor de buurt.
Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de (huis)kringen te voorzien van de e-learningmodule. Maar het kan ook een ingrijpender proces zijn waar je met de hele kerk (eventueel samen met een Tearfund-trainer) op zoek gaat naar het antwoord op de hoe-vraag. Dat gaat wel iets betekenen voor je eigen agenda en je kerk, maar het gaat ook veel opleveren: meer liefde in de buurt én een relevante kerk!
We zijn al met verscheidene kerken aan de slag gegaan met het programma en het enthousiasme is groot wanneer kerkleden merken dat er écht contact is met buurtgenoten en ze de impact in hun eigen buurt kunnen zien.
Neem contact op met Mira de Boer via 030 696 9600 of mdeboer@tearfund.nl. Zij begeleidt kerken in dit proces en maakt op maat afspraken over de precieze invulling daarvan.
Willen jullie als kring, vrienden- of burengroep van meer betekenis zijn voor jullie buurt? En zoek je een goede invulling voor je (huis)kringavonden? Het doel van de e-learning is dat de deelnemers vanuit hun unieke plek en in ál hun relaties ‘kerk’ willen zijn in hun omgeving. Een les voor een avond bestaat uit een richtlijn voor een gesprek, een korte Bijbelstudie en gespreksvragen, gevolgd door een praktische opdracht.
We kunnen blijven praten over contact zoeken en goed doen in de buurt, maar we moeten aan de slag!
Voor €9,99 per persoon krijgt ieder persoonlijk een inlog voor e-learningomgeving van waaruit 16 (kring)avonden ingevuld kunnen worden.
NB: ook als individu is deze e-learning goed te volgen, zodat je ook zelf in je buurt aan de slag kunt gaan.
We snappen dat het een grote stap is om direct voor deze e-learning te kiezen. Daarom hebben we een voorproefje ontwikkeld van de e-learning zodat je een beter beeld krijgt wat je kunt verwachten.
Vraag het gratis voorproefje aan »
Wel al direct aan de slag? Leuk! Starten is eenvoudig, je hoeft alleen de e-learning te bestellen. Het programma is te volgen via de digitale leeromgeving van Tearfund. Het kan bekeken worden via smartphone, tablet en/of desktop.