Er zijn in de buurt?

Er is in Nederlandse kerken een groeiend verlangen om meer over de kerkmuren te kijken en aanwezig te zijn in de buurt. Tearfund heeft een programma ontwikkeld om daar vorm aan te kunnen geven. Het is een manier om je te laten verrassen wat er in jouw buurt speelt en te zien waar God al aan het werk is. Ook kom je er achter waar je als kerk iets kunt betekenen voor een ander, bijvoorbeeld in geval van eenzaamheid, armoede of sociale spanningen.

God roept Zijn kerk in Mattheüs 25 op om niet alleen het evangelie te delen, maar om er ook te zijn voor je naaste op een praktische manier. Dat is ook in deze 21e eeuw nog steeds een relevante roeping voor iedere gelovige, maar waar moet je beginnen?

Tearfund werkt in haar projecten via de lokale kerk en wij hebben gezien welke geweldige, positieve impact zij heeft op de omgeving. Geïnspireerd door wat wij van hen hebben geleerd is het programma `Met Beide Benen in de Buurt’ opgesteld. We willen Nederlandse kerken helpen om net als die kerken met beide benen in de buurt te staan en zo een instrument te worden van hoop en herstel. 

Programma voor kerken

Misschien lijkt het of de kerk in Nederland steeds minder invloed  heeft op de omgeving, en wellicht is dat deels ook wel zo. Wereldwijd zijn er gelukkig veel voorbeelden van kerken die veel impact maken. Met dit programma willen we op ontdekkingstocht gaan en meer ontdekken en kijken naar de mogelijkheden van onze eigen kerk. 

Wil je met jouw kerk meer van betekenis zijn voor de buurt waar jullie geplaatst zijn? Het programma is een proces van Bijbelstudie, bewustzijn én actie. De groep zal op een verfrissende manier de Bijbel gaan lezen en vervolgens op creatieve, laagdrempelige manieren contact zoeken met de buurt.

Als God ergens een kerk heeft geplaatst, heeft Hij er een bedoeling mee voor de buurt.

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de (huis)kringen te voorzien van de e-learningmodule. Maar het kan ook een ingrijpender proces zijn waar je met de hele kerk (eventueel samen met een Tearfund-trainer) op zoek gaat naar het antwoord op de hoe-vraag. Dat gaat wel iets betekenen voor je eigen agenda en je kerk, maar het gaat ook veel opleveren: meer liefde in de buurt én een relevante kerk! 

We zijn al met verscheidene kerken aan de slag gegaan met het programma en het enthousiasme is groot wanneer kerkleden merken dat er écht contact is met buurtgenoten en ze de impact in hun eigen buurt kunnen zien.

Aan de slag met je kerk? Of meer informatie?

Neem contact op met Mira de Boer via 030 696 9600 of mdeboer@tearfund.nl. Zij begeleidt kerken in dit proces en maakt op maat afspraken over de precieze invulling daarvan.

Stuur Mira een e-mail »

E-learning voor kringen of groepen

Willen jullie als kring, vrienden- of burengroep van meer betekenis zijn voor jullie buurt? En zoek je een goede invulling voor je (huis)kringavonden? Het doel van de e-learning is dat de deelnemers vanuit hun unieke plek en in ál hun relaties ‘kerk’ willen zijn in hun omgeving. Een les voor een avond bestaat uit een richtlijn voor een gesprek, een korte Bijbelstudie en gespreksvragen, gevolgd door een praktische opdracht.

We kunnen blijven praten over contact zoeken en goed doen in de buurt, maar we moeten aan de slag!

Voor €9,99 per persoon krijgt ieder persoonlijk een inlog voor e-learningomgeving van waaruit 16 (kring)avonden ingevuld kunnen worden. 

NB: ook als individu is deze e-learning goed te volgen, zodat je ook zelf in je buurt aan de slag kunt gaan.

Aan de slag met je kring of groep?

We snappen dat het een grote stap is om direct voor deze e-learning te kiezen. Daarom hebben we een voorproefje ontwikkeld van de e-learning zodat je een beter beeld krijgt wat je kunt verwachten.

Vraag het gratis voorproefje aan »

Wel al direct aan de slag? Leuk! Starten is eenvoudig, je hoeft alleen de e-learning te bestellen. Het programma is te volgen via de digitale leeromgeving van Tearfund. Het kan bekeken worden via smartphone, tablet en/of desktop.

Bestel de e-learning »

Gerelateerde content
Kees KenHem wijkinitiatief
Verhaal
Lees meer
12 April 2023

Kees is een wijkverbinder, maar: ‘Het is niet aan mij om de wijk te fiksen’

Een glimlach naar twee buurgenoten die staan te kletsen, een aai over de kop van de hond… Een ding is duidelijk: Kees kent [...]
Lees meer
Jurjen ten Brinke over missie versus diaconie
Blog
Lees meer
7 februari 2023

'Slaat een christen andere waterputten dan een niet-christen?' vroeg Jurjens studiegenoot

Slaat een christen andere waterputten dan een niet-christen? Door een discussie met studiegenoot Stef ging onze ambassadeur [...]
Lees meer
Moses Algabe
Verhaal
Lees meer
19 juni 2019

Moses Alagbe: ‘Onze opdracht is om mensen in de buurt te dienen’

Moses Alagbe is sinds 2001 voorganger van het Maranatha Community Transformation Center (MCTC) in Amsterdam Zuidoost. Tijdens [...]
Lees meer
Nadine reis DRC, augustus 2022
Verhaal
Lees meer
13 september 2022

Nadine bezocht Tearfund-projecten in Congo: 'De verhalen hier zijn hoopvol'

Na jaren corona kon onze collega Nadine Stam dan eindelijk de projecten in Congo (DRC) bezoeken die ze coördineert. Ze zag [...]
Lees meer
PetradeJong
Verhaal
Lees meer
24 mei 2023

Petra is missionair consulent voor kerken: ‘God geeft ons ogen om onrecht te ontmaskeren’

Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal impactvolle keuzes maken. We komen ze tegen in ons werk [...]
Lees meer
Petra de Nooy
Verhaal
Lees meer
19 April 2022

Durf je als kerk echt in de buurt te komen van de pijn én het moois?

Petra de Nooy werkt al heel wat jaren in Den Haag als pionier en dominee vanuit de PKN. Ze staat daar met twee voeten in de [...]
Lees meer
Matthijs van Pijkeren gelooft nog wel in de kerk
Verhaal
Lees meer
24 maart 2022

Nederland is vanaf vandaag geen gelovig land meer (en of jij daar wat aan kunt doen)

‘Nederland geen gelovig land meer’ kopte het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag. Ons land telt voor het eerst meer [...]
Lees meer