We nemen je mee naar Bandarban in het zuiden van Bangladesh. Een prachtig bergachtig gebied met ongerepte natuur. Je vindt hier bossen, watervallen, grotten en grote rivieren. 

Ergens in Bandarban staat het huis van Chingma. Bij het huis lopen geiten, de mangobomen hebben net vrucht gedragen. Chingma is een van de duizenden vrouwen in de regio die in de afgelopen jaren getraind werd om hun situatie te verbeteren. 

‘Via mijn buurman hoorde ik over het project waarbij mensen samenwerken in burgerforums om problemen aan te pakken’, vertelt ze. ‘Ik besloot een kijkje te nemen bij het plaatselijke kantoor. Onze situatie kon wel wat verbetering gebruiken. We konden amper rondkomen.’

*Burgerforums zijn gemeenschapsorganisaties opgericht door leden van een gemeenschap, die officieel geregistreerd zijn. Door samen te werken, kunnen ze grotere problemen oplossen dan individuen alleen. Leden leren belangrijke vaardigheden zoals boekhouden en leiderschap, en ze leren ook lobbyen voor betere voorzieningen bij (overheids)instanties.

Uitdagingen

Chingma ploeterde samen met haar man op het land om te zorgen voor inkomen voor het gezin. Ze verbouwden rijst en groenten. Maar de opbrengst was nauwelijks genoeg om van te overleven.

Het leven in haar dorp kent uitdagingen. Conflicten tussen gewapende groepen maken het onveilig. Alsof dat niet genoeg is, zorgt natuurgeweld dat de oogst, huizen en infrastructuur keer op keer beschadigen. 

Het lot van velen is veranderd, inclusief dat van mij

Vrouwen hebben het extra zwaar. Meisjes worden vaak op jonge leeftijd al uitgehuwelijkt. En in een door mannen gedomineerde maatschappij krijgen veel vrouwen te maken met geweld en discriminatie. 

Verandering

‘Door lid van het burgerforum te worden, kreeg ik eindelijk de mogelijkheid om geld te lenen en mijn visie voor ons boerenbedrijf waar te maken. Van 20.000 taka (ongeveer €160) kochten mijn man en ik drie geiten. De rest investeerden we in landbouw.’

De veestapel groeide naar acht geiten, waarvan Chingma vier heeft verkocht. Ook kreeg ze via het burgerforum twaalf mangobomen. ‘We hebben dit jaar voor het eerst mango’s geoogst en we verwachten dat volgend jaar de opbrengst groter is zodat we kunnen verkopen. Ons plan is om een varkenshouderij te starten. Ik spaar via het forum daarvoor.’

Ze is erg blij met haar vooruitgang: ‘Het project heeft het lot van velen in ons gebied veranderd, inclusief dat van mij.’

Uitgelicht: 9x positieve verandering

59 burgerforums getraind

waarin mensen samenwerken om armoede en onrecht aan te pakken.
59 burgerforums getraind

2.808 mensen doorbreken taboes

als geweld tegen vrouwen en gedwongen huwelijken van meisjes.
2.808 mensen doorbreken taboes

1.010 ondernemers ondersteund

bij het opstarten van een eigen bedrijf.
1.010 ondernemers ondersteund

124x in gesprek met de overheid

burgerforums organiseerden bijeenkomsten met beleidsmakers.
124x in gesprek met de overheid

95 leiders vechten tegen gedwongen huwelijken

religieuze en traditionele leiders leren over het voorkomen van gedwongen huwelijken.
95 leiders vechten tegen gedwongen huwelijken

4 watersystemen gerepareerd

en daarnaast bosreservaten aangelegd waardoor er het hele jaar water is.
4 watersystemen gerepareerd

548x gezonde kinderen

548 moeders zijn getraind in ondervoedingspreventie.
548x gezonde kinderen

2.242 fruitbomen uitgedeeld

die nu vrucht dragen.
2.242 fruitbomen uitgedeeld

49x training rampenpreventie

om schade van klimaatverandering te beperken.
49x training rampenpreventie

Problemen in het gebied

  • Veel politieke onrust met conflicten, geweld, afpersing, ontvoeringen, moorden en terreur.
  • Kwetsbare natuur: aardverschuivingen door heftige regen in het moessonseizoen en extreme droogte.
  • Ontbossing en erosie door het verbranden van bomen voor landbouw.
  • Weinig toegang tot onderwijs, zorg en schoon drinkwater.
  • Traditionele rolverdelingen, waarbij mannen vaak de baas zijn en vrouwen minder invloed. Met regelmatig geweld, discriminatie en gedwongen huwelijken tot gevolg. 

 

Doelen van het project 

  • Mensen werken samen in burgerforums om hun leefomstandigheden te verbeteren. Deze groepen worden erkend door de overheid als officiële gemeenschapsorganisaties.
  • Vrouwen krijgen een sterkere positie en meer kansen op economisch, sociaal en politiek gebied.
  • Inwoners in het projectgebied zijn zijn beter voorbereid op klimaatverandering, natuurrampen en pandemieën.

De rol van de kerk 

Hoewel de kerk in Bangladesh een minderheid is, is ze één van de ankers in de gemeenschap en speelt ze een belangrijke rol bij rampen en in het opbouwen van weerbaarheid tegen het veranderende klimaat en natuurrampen. 

In dit project waren 20 kerken betrokken. De kerken hebben een ondersteunende en faciliterende rol gespeeld in de uitvoer van het project en leden van de kerk waren ook in de forums betrokken. Er zijn Bijbelstudiegroepen opgezet binnen de kerken waarin de kerken reflecteren op hun rol binnen de gemeenschap en hoe ze samen met de gemeenschap de problemen binnen de gemeenschap in kaart kunnen brengen en deze aanpakken met lokaal beschikbare middelen.

Problemen aanpakken via de kerk werkt

Tearfund werkt waar mogelijk via het trainen van kerken. Dat klinkt misschien niet zo concreet, maar is wél heel effectief. Een groot onafhankelijk onderzoek wijst uit dat elke euro die op deze manier geïnvesteerd wordt maar liefst 28 keer zoveel oplevert aan maatschappelijk rendement. 

Lees hier meer! 
 

Foto: Een van de vrouwen die een training over rampenpreventie volgde in Bangladesh (Shahadat Hossain/Tearfund)

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.