‘We besloten dat het mooi zou zijn om het startweekend van de kerk te combineren met deze actie. We zijn al vroeg begonnen om voor alle jeugd activiteiten te bedenken, zodat het ook echt iets was voor de hele kerk. We vinden het belangrijk dat ook de ouderen daar een rol in hebben.  Dus we zochten bewust ook naar de verbinding tussen jong en oud. Zo hadden we voor de jonge kinderen bijvoorbeeld een bingo georganiseerd waar ze samen met hun opa en oma aan meededen.’

Jong en oud

’s Avonds werden gemeenteleden uitgenodigd om naar het lokale scoutingterrein te komen om te zien hoe het krottenwijkje eruit zag dat de tieners gebouwd hadden. ‘Het was ontzettend leuk om te zien dat hier ook gemeenteleden op af kwamen die geen kinderen hadden die hieraan meededen. Zo zag je weer een mooie verbinding ontstaan tussen jong en oud in onze kerk.’

Ook de kinderen van groep 7 en 8 zetten hun beste beentje voor; ze maakten lekkere hartige hapjes die ze als borrelmandjes- en plankjes verkochten. Daarnaast was er ook nog een heuse autowasstraat rond de kerk, waarbij wel 50 auto’s weer blinkend schoon werden afgeleverd. Alle acties samen hebben meer dan 1.500 euro opgebracht!

Het maakte indruk bij de kinderen om te zien hoe anders je leven kan zijn als je toevallig in een arm land geboren wordt.

Onder de indruk

Voor Jeltje Anna is het belangrijk dat de tieners niet alleen veel lol hebben, want ‘slapen in zo’n krotje is natuurlijk ook gewoon reuze-spannend’, maar dat ze iets ervaren van armoede. ‘Vooraf hebben we met de jeugd het filmpje gekeken van Tearfund over hoe het leven in Oeganda is. Waar er eerst nog wat gegniffeld werd, werd het steeds stiller. We merkten dat het indruk maakte om te zien hoe anders je leven kan zijn, als je toevallig in een arm land geboren wordt.’

Tips

Wil je nu ook zo’n actie samen met je kerk organiseren? Dan heeft Jeltje Anna een paar praktische tips voor je.

  • Begin op tijd met organiseren en zorg voor een goede taakverdeling. Bij ons werd elke activiteit door de eigen jeugd- en kinderleiding georganiseerd en kregen we ook veel hulp van ouders.
  • Zorg dat je goed communiceert en afstemt met elkaar. Zo weet je precies wat er al gebeurt en wat je nog moet doen.
  • Betrek jong en oud erbij: het is juist mooi als het niet alleen een jongerenactiviteit is, maar iets van de hele gemeente.
  • Onze kerk staat midden in het dorp. Met zo’n startweekend laat je ook aan de rest van het dorp zien dat je er bent.

 

Kom ook in actie tegen armoede en onrecht!

Wil jij in actie komen voor mensen die leven in armoede en onrecht? Alleen of met vrienden en familie? Tof! Je kunt zelf een manier bedenken om in actie te komen, bijvoorbeeld door muffins te bakken en te verkopen. Je kunt ook meedoen aan bestaande acties van Tearfund, zoals Nacht Zonder Dak of The Climb. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten om in actie te komen tegen armoede en onrecht. 

Ja, ik kom in actie

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk. Kerken zijn overal, in kleine dorpen en grote steden. Samen vormen kerkleden een grote vrijwilligersbeweging; vanuit hun geloof zijn ze gemotiveerd om anderen te helpen. Tearfund werkt samen met de kerk bijvoorbeeld aan initiatieven in een dorp, stad of wijk die helpen in de strijd tegen armoede en onrecht. Ook kunnen we bij een ramp en conflict via de kerk snel hulp verlenen.
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

Jij maakt verschil. Of je nu in Zeist woont of in Kampala, het is belangrijk om je te realiseren dat jij verschil kunt maken en dat je van betekenis bent voor je leefomgeving. Dat begint klein, maar heeft grote impact. Als de verantwoordelijkheid voor verandering bij mensen zelf ligt, is de verandering duurzaam en ervaren mensen trots en vrijheid. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken. In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer.