Met Nacht Zonder Dak worden tieners uitgedaagd één nacht buiten de muren van hun eigen (meestal vertrouwde en veilige) huis te slapen en tegelijkertijd na te denken over hoe ze samen recht kunnen doen. Een gezellige en zingevende actie voor schoolklassen en jeugdgroepen in de leeftijd van 10 t/m 17 jaar.

In gesprek met tieners

Moedig het gesprek met tieners aan met vragen als: ‘Wat versta jij onder onrecht?’ en ‘Hoe kunnen wij in Nederland samen recht doen?’ Natuurlijk is er ook ruimte voor muziek en goede gesprekken rondom een kampvuur.

Meld je aan!

Een Nacht Zonder Dak organiseren is heel eenvoudig. Je bepaalt zelf de groepsgrootte, waar en wanneer jouw actie plaats vindt. Ook het programma mag je zelf samenstellen. En met de actie ondersteun je de verschillende projecten op deze pagina. 

  1. Meld jouw actie aan op Nacht Zonder Dak 2024 (tearfund.nl). Hier meld je als team jullie Nacht Zonder Dak aan.
  2. Na je aanmelding ontvang je een startpakket met een digitaal handboek, leuke gadgets en informatie. Daarnaast ontvang je een filmpje en een Powerpoint over een van de projecten waar het sponsorgeld dat de tieners ophalen naartoe gaat. Met deze presentatie kun je de tieners zelf meenemen in het doel van hun Nacht Zonder Dak.
  3. Nodig anderen uit om mee te doen aan jouw actie. Sponsorgeld ophalen gaat gemakkelijk via de aangemaakte actiepagina.
Meiden straat prostitutie

Rahab Centre in Oeganda

Ondanks dat de natuur in Oeganda prachtig is, zijn er op het platteland vaak weinig kansen. Veel jonge mensen gaan daarom op zoek naar een beter leven in de hoofdstad Kampala. Helaas is het leven in de stad erg hard en veel jongeren komen op straat terecht. Om te overleven kiezen veel jonge meiden noodgedwongen voor de prostitutie. Dat is vaak de enige manier om geld te verdienen.

Annette uit Oeganda maakt zich kwaad over dit onrecht en heeft daarom een opvanghuis opgericht: Rehab Centre. Samen met Tearfund helpt zij kwetsbare meiden uit de prostitutie door middel van therapie en vakopleidingen.

Jongen in India

ACT in India

In Mumbai is het contrast tussen arm en rijk enorm. In deze grootste stad van India wonen veel rijke zakenmannen, maar een ander groot deel van de inwoners woont in getto’s aan de rand van de stad.

Het leven in de getto’s is gevaarlijk. Mensenhandel komt veel voor en meisjes en vrouwen lopen het risico om seksueel misbruikt te worden.

Tearfunds partnerorganisatie ACT begeleidt families in Mumbai en organiseert trainingen en activiteiten om kinderen en jongeren van de straat te houden. Daarnaast helpt ACT slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Kinderen in Nepal

ETSC in Nepal

In Nepal is het voor veel jongeren een uitdaging om een goede toekomst op te bouwen. Door beperkte baankansen lijkt migratie een oplossing. Maar veel mensen worden daardoor juist slachtoffer van mensenhandel en slavernij. Ook in de gemeenschap zelf is het niet altijd veilig. Seksueel en fysiek geweld, kindhuwelijken en kinderarbeid zijn helaas nog steeds de realiteit.

Tearfund werkt in Nepal samen met de lokale organisatie ETSC. Zij helpen gemeenschappen om de handen ineen te slaan om samen een eind te maken aan de problemen. Er wordt gewerkt aan lokale werkgelegenheid en weerbaarheid. Het project betrekt hierin scholen, lokale autoriteiten, ondernemingen en groepen vrouwen en jongeren.

Meer weten over Nacht Zonder Dak?  

Stuur een mail naar:info@nachtzonderdak.nl. Of bel naar 030 6969600.

Bankrekening: NL32 ABNA 0501 0303 01 (t.n.v. Tearfund Nederland) Bij overmaken geld voor Nacht Zonder Dak graag vermelden ‘Nacht Zonder Dak + plaatsnaam + datum actie’

Tearfund – Nacht Zonder Dak
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht