
Ethiopië is dor en droog. Tenminste, zo lijkt het als je de beelden ziet van de Afar-nomaden, die rondtrekken door de warme en droge woestijn. Maar het land kent ook een andere kant. Het heeft ongekend mooie landschappen, een rijke geschiedenis en... nog veel meer.
Ook Ethiopië zucht onder de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom wil Ethiopië in de komende jaren vier miljard bomen planten. Een goed begin is het halve werk, dachten de Oost-Afrikanen. Vorig jaar plantten ze op één dag maar liefst 350 miljoen bomen. En daarmee is het oude wereldrecord verbroken!
Ken je het Bijbelverhaal over koning Salomo en de koningin van Sheba? De koningin reisde vanuit Noord-Ethiopië naar Jeruzalem om koning Salomo te ontmoeten. Was hij echt zo rijk en wijs als dat men beweerde? Nadat ze hem ontmoet had, kon ze dat alleen maar beamen: ‘Werkelijk, de mensen hadden mij nog niet de helft verteld. U bent nog wijzer en rijker dan ze zeiden.’
Er zijn droge en dorre gebieden in Ethiopië, maar dat geldt lang niet voor het hele land. Groene glooiende heuvels en met eucalyptus begroeide berghellingen. Meren, watervallen en hoge bergtoppen. Gazellen, krokodillen, zebra’s, nijlpaarden en apen. De Ethiopische natuur is schitterend.
Erta Ale is een actieve schildvulkaan in het noordoosten van Ethiopië. Het is een van de vier vulkanen met een lavameer op de top en het is ook nog eens het langst bestaande lavameer ter wereld. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 2007.
De Ethiopiërs gebruiken de Juliaanse kalender en deze loopt zeven tot acht jaar achter op onze kalender. Ook heeft deze kalender 13 maanden. Wist je dat Nieuwjaarsdag in Ethiopië in september valt?
Ethiopië wordt vereerd om zijn koffiebonen. De beste koffiesoorten ter wereld komen uit dit Oost-Afrikaanse land. Maar wist je ook dat belangrijke evenementen altijd worden geopend met een koffieceremonie? En let op: vroegtijdig opstappen voordat je je derde kopje hebt gedronken, is zeer onbeleefd.
Ze staan sinds 1978 ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco: de bijzondere rotskerken van Lalibela. Ze stammen uit de 13e eeuw en zijn uit rotsen gehouwen. Ondergrondse gangen verbinden de elf kerken met elkaar. Dit fascinerende complex van kerken wordt soms ook wel het achtste wereldwonder genoemd!