Het is de harde realiteit voor de Kamuronza-bevolking uit Masisi, een gebied in Oost-Congo. Veel gezinnen hebben hun huis en land tijdelijk verlaten uit angst voor verkrachting of ontvoering. Anderen zijn helemaal vertrokken en niet meer teruggekeerd. Meerdere vrouwen en meisjes zijn slachtoffer geworden van seksueel geweld. En nu moeten zij hun leven weer opbouwen op een plek waar ze alles zijn kwijtgeraakt. De bevolking kent twee grote problemen:

1. Ondervoeding

De Kamuronza-bevolking is voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk van landbouw en veeteelt. Door de oorlogen die jaar in jaar uit in het gebied woedden, hebben veel gezinnen echter geen toegang meer tot hun land. Ze leven in extreme armoede en er is vaak sprake van ondervoeding.

2. Geweld tegen vrouwen en meisjes

Gendergerelateerd geweld tegen vrouwen en meisjes komt nog steeds veel voor in Congo. Dit is vaak het gevolg van armoede en culturele opvattingen over de rol van vrouwen. Weduwen, slachtoffers van seksueel geweld door rebellen, mensen met een beperking, minderheden (zoals pygmeeën), wezen en alleenstaande moeders zijn het meest kwetsbaar voor deze vorm van geweld.

Wat doet Tearfund?

Dit project van Tearfund richt zich samen met partnerorganisatie EAC-Goma op het verhogen van de landbouwinkomsten van de bevolking én het stoppen van gendergerelateerd geweld. We richten ons daarbij met name op de meest kwetsbare leden van de gemeenschap, waaronder vrouwen en vluchtelingen uit andere delen van het land. De focus ligt op twee activiteiten:

1. Training in duurzame landbouw

Via spaargroepen geven we mensen training op het gebied van duurzame landbouw. Mensen maken zelf een plan op welke manier ze hun landbouwinkomsten willen verhogen. Als basis ontvangen ze zaaigoed of een klein startkapitaal om te investeren in hun landbouwactiviteiten. Een deel van hun opbrengsten sparen ze in de gezamenlijke spaarpot, zodat ze een kapitaal opbouwen. Leden van de spaargroep kunnen om beurten een lening afsluiten voor toekomstige investeringen of om tegenslagen op te kunnen vangen. In totaal bereiken we hiermee 1590 mensen die worden opgedeeld in groepen van 20 leden.

2. Training in gendergelijheid

In dit project worden naast landbouwtrainingen ook trainingen gegeven over de waarde van vrouwen en mannen binnen het gezin en de gemeenschap. Er zijn trainingen voor kerkleiders (vanuit Bijbels perspectief), dorpshoofden en deelnemers van de spaargroepen. Ook krijgen jongeren voorlichting over dit thema op scholen. Het doel van de trainingen is dat de gemeenschap op een andere manier leert kijken naar de waarde van vrouwen en mannen en leert over gelijkwaardigheid om geweld tegen vrouwen te voorkomen.

Wat gaat het project opleveren?

  • 500 gezinnen leren via spaargroepen hun eigen landbouwinkomsten te verhogen.
  • 40 leiders van de kerk en de gemeenschap ontvangen training over de waarde van man en vrouw binnen het gezin en de gemeenschap.
  • 800 jongeren gaan met elkaar in gesprek over man-vrouw beeldvorming, stereotypen en rolpatronen en geweld en onderliggende normen. Samen zoeken ze naar nieuwe manieren van kijken en omgang met elkaar.

Steun het werk van Tearfund

Wil jij samen met Tearfund armoede en onrecht tegengaan? Dat kan! Met jouw donatie verlenen wij hulp op de plekken waar dat het hardst nodig is. Elk bedrag is welkom en maakt verschil!

Met jouw gift steun je het werk van Tearfund in projecten als deze. 

 

Help mee!

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Afbeelding
Gerechtigheid

Justice

Recht doen is voor ons een opdracht van God. Door te bouwen aan een beweging van rechtbrengers werken we aan verandering.