
Minister Klever heeft haar nieuwe beleid gepresenteerd. Eindelijk, want na ruim acht maanden aan het roer was het wachten op visie. Maar wat nu naar buiten komt, is lelijk en ondoordacht. Een plan vooral voor de bühne. De gemiddelde Nederlander wordt er niet veel beter van. Het heeft er alle schijn van dat platte profileringsdrang de boventoon voert.
Laten we eerlijk zijn: dit is geen beleid uit overtuiging
De plannen beogen Nederland sterker te maken door ontwikkelingshulp te koppelen aan handel, migratiebeperking en veiligheid. Wat in feite al jaren staand beleid is. Maar met de wijze waarop dit nu gaat gebeuren, worden de fundamenten uitgehold die daarvoor juist zo belangrijk zijn: stabiele markten, eerlijke handel en invloed in de wereld. Het beleid is niet doordacht, en heeft daarmee de schijn van verkiezingspolitiek.
Los van alle morele bezwaren die je kan hebben tegen het bezuinigen op de meest kwetsbaren op aarde – en die hebben wij als organisaties binnen de ontwikkelingssamenwerking volop- spreekt het nieuwe beleid van Klever ook sterk van economische kortzichtigheid. Onze economie drijft namelijk op stabiele markten, internationale verdragen en betrouwbare partnerschappen. Wat gebeurt er als wij onze rug toekeren naar landen waar onze economie van afhankelijk is? We zetten onszelf buitenspel in een wereld waarin de VS, China, en Rusland steeds agressiever opereren.
De verantwoordelijken voor dit beleid kunnen zich in de spiegel aankijken en zeggen dat ze hebben afgerekend met ‘linkse ontwikkelingshulp’. Zij lijken daarmee de morele winnaar, maar: wie betaalt de rekening?
Naast de mensen in lage- en middeninkomenslanden die door deze koers in toenemendere onzekerheid leven, raakt dit beleid ook de Nederlandse ondernemer die afhankelijk is van stabiele markten. De bedrijven die straks zien dat China en Rusland de plekken innemen die Nederland achterlaat. En laten we eerlijk zijn: dit is geen beleid uit overtuiging. Dit is geen uitgekiende strategie die Nederland vooruit helpt. Dit is ideologie, ingegeven door de drang om electoraal te scoren bij een rechts-populistisch publiek dat Trumpiaans beleid als voorbeeld ziet.
Het is naïef te denken dat Nederland onaangetast blijft als deze regio’s verder destabiliseren. Als Henk en Ingrid een nieuwe telefoon nodig hebben, dan zullen ze dat merken in hun portemonnee. Een telefoon die nu 500 euro kost, wordt ineens 1.000 euro. Niet omdat grondstoffen er niet meer zijn, maar omdat instabiliteit de prijs opdrijft, en China en Rusland de handelsstromen beheersen. De minister lijkt dat echter voor lief te nemen.
We hebben beleid nodig dat menselijkheid, samenwerking en strategisch eigenbelang als uitgangspunt neemt. Want uiteindelijk is dat de enige manier waarop we een veilige, rechtvaardige en welvarende toekomst kunnen bouwen – voor Nederland én de wereld.
Guido de Vries, directeur Tearfund
Rick van der Woud, directeur Mensen met een Missie
Het nieuwe beleid straalt weinig oog voor onze kwetsbare naasten uit. Guido de Vries: "Wij geloven we dat juist de openheid voor de ander een belangrijke sleutel is in de aanpak van armoede en onrecht. Heel concreet: stel jezelf eens voor hoe het zou zijn als jij als boer in Oeganda geconfronteerd wordt met het feit dat de oogst keer op keer mislukt. Oog hebben voor de meest kwetsbaren in deze wereld, dwingt je om Jezus te dienen. In Mattheus 25 zegt Hij: `Alles wat jullie hebben gedaan voor een van onaanzienlijksten van mijn broeders en zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.’ Wij blijven ons er bij Tearfund met volle overtuiging voor inzetten om dit in de praktijk de blijven brengen." Lees het hele interview