Wat staat ons te wachten komende tijd? Kan ik dit wel aan?

Eén van de eerste gedachte die bij mij opkomt is: Hoe wil ik hier op reageren? Strijdlustig neem ik voor om net als helden in oorlogstijd zonder angst anderen te helpen. Maar jongens, wat viel ik mijzelf tegen! Na het lezen van de blog van mijn collega Dorina Nauta merk ik dat ik al mijn moed bij elkaar moet schrapen om een simpel kaartje te schrijven aan de ouderen uit mijn staat. Want wat zullen ze wel niet denken? Dat ik hen als hulpbehoevend zie? Of dat ik mijzelf zie als redder in nood? Ik laat zelfs mijn kinderen de kaartjes in hun brievenbussen stoppen, toch een beetje bang voor de confrontatie. Ik wil dapper zijn, maar ben soms ook gewoon een beetje bang. Wat staat ons te wachten komende tijd? Kan ik dit wel aan?

De coronacrisis valt midden in de 40 dagen voor Pasen, de lijdenstijd. Ik denk dat deze tijd voor Jezus echt een crisistijd moet zijn geweest. Hij wist wat Hem te wachten stond. Hij zou verraden worden door zijn vrienden, onterecht beschuldigd worden en uiteindelijk een marteldood sterven.  Wat voelt, denkt en doet Jezus in deze dagen? Hoe gaat Hij om met crisis?

Les 1: Wees (niet) bang!

In Zijn laatste dagen begint Jezus Zijn leerlingen voor te bereiden op Zijn dood. Hij vertelt ze dat Hij gaat sterven en waarom dat nodig is. Maar dat gaat Hem niet in de koude kleren zitten. Tijdens het gesprek met Zijn leerlingen vertelt Hij dat Hij doodsbang is en na afloop gaat Hij zelfs weg en houdt zich schuil. We zien Hem dat vaker doen, bijvoorbeeld vlak voor Hij gevangen wordt genomen in de Hof van Getsemane. Hij is doodsbang en wil alleen zijn. Die emotie laat Hij toe. Hij negeert het gevoel niet en overschreeuwt deze niet met bemoedigende Bijbelteksten. De angst is daar en Hij stort zijn hart uit bij Zijn Vader.

Angst is een natuurlijke reactie op een gevaarlijk situatie, bedoelt om je te beschermen.  De een is sneller angstig dan de ander. Die angst mag er zijn, die hoef je niet weg te duwen of je voor te schamen. Wat je wel mag doen is je angst delen met je Hemelse Vader. Het bijzondere daarvan is dat wanneer je vanuit jouw hart tot God spreekt, Hij Zijn hart ook met jou deelt. Te midden van de angst mag je Zijn troost ervaren. En net als bij Jezus geeft God je kracht om de volgende stap te zetten. In Getsemane zien we dat na de intieme ontmoeting met God Jezus’ angst niet is weggenomen, maar minder overweldigend is geworden. Jezus staat op en loopt terug, zodat wat er gebeuren moet kan gaan beginnen. Jezus is dus ook bang en die angst mocht er zijn. Maar die angst bepaalt Hem niet. Hij maakt zijn keuzes op basis van wat Hij gelooft en waar Hij op hoopt. Ik hoop dat ik de komende tijd bij de keuzes die ik moet maken dit steeds voor ogen mag houden. Waardoor laat ik mij leiden? Angst of liefde? 

Waarvan heb jij genoeg van op de plank liggen en kan je best wat uitdelen?

Les 2: Dien!

Jezus is net gearriveerd in de stad waarvan Hij weet dat zijn crisis tot het hoogtepunt zal komen: Jeruzalem. Hij weet dat dit de laatste dagen zijn dat Hij vrij rondloopt en Hij Zijn laatste woorden kan meegeven aan Zijn leerlingen. En wat staat er op zijn bucketlist? Het wassen van de 24 vieze voeten van Zijn leerlingen. Een vies werkje dat meestal door slaven werd gedaan. Met alles wat er op dat moment in Jezus’ leven speelt, neemt Hij alsnog de tijd om te dienen. Hij stapt uit zijn rol als Meester en verlaagt zich letterlijk tot het niveau van de minste. In Johannes 13:1 staat dat Jezus de mensen liefhad en dat Hij uit liefde voor hen tot het uiterste zou gaan. In die laatste woorden die Hij uitwisselt met Zijn leerlingen roept Hij hen telkens op elkaar lief te hebben en te dienen. Omdat door die onderlinge liefde, Gods liefde voor mensen zichtbaar wordt.

Dus, kom uit je comfortzone! Mag het ons wat kosten om een ander te helpen? Waarvan heb jij genoeg van op de plank liggen en kan je best wat uitdelen? Tijd? Geld? Toiletpapier? Talent om op kinderen van zorgpersoneel te passen?

De keuzes die jij maakt, hebben invloed op anderen.

Les 3: Doe recht!

Jezus wordt verraden door één van Zijn leerlingen. Judas vertelde de leiders van het Joodse volk waar ze Jezus gemakkelijk gevangen konden nemen. Hij leidt hen vervolgens naar de hof van Getsemane en wijst de soldaten wie ze moeten hebben. De soldaten grijpen Jezus, de man die nog nooit iemand kwaad heeft gedaan, vast en slaan Hem in de boeien. De verontwaardiging vliegt Petrus aan en hij slaat met zijn zwaard het oor van één van de soldaten af. Ondank dat Jezus hier groot onrecht wordt aangedaan kiest Hij ervoor recht te doen. Hij strekt Zijn hand uit naar de gewonde soldaat en geneest hem.

In de onzekerheid van deze crisis is het begrijpelijk om vooral voor ons eigen recht op te komen. Maar laten we juist nu niet vergeten dat de mensen die te maken hebben met armoede en onrecht door deze crisis nog verder wegzinken in het onrecht dat hun leven verwoest. De keuzes die jij maakt, hebben invloed op anderen. En juist nu moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen om anderen te beschermen en te helpen. Pak niet meer dan wat je nodig hebt. En deel van je overvloed zodat er genoeg is voor iedereen.

De crisis die Jezus moest doormaken leek te eindigen aan het kruis. Het duister leek overwonnen. Maar het werd Pasen. Liefde overwon het duister. En ook in deze crisis houd ik mij daaraan vast. Hoe donker het ook zal worden, op een dag is het weer Pasen. Want liefde is altijd sterker!