Nobody cares! Het kan niemand wat schelen! Deze woorden heb ik vorige maand vaak gehoord tijdens mijn bezoek aan een gemeenschap aan de rand van Lagos (Nigeria). Deze kleine gemeenschap is de laatste tien jaar explosief gegroeid, doordat arme mensen uit de stad Lagos wegtrekken vanwege de hoge kosten van levensonderhoud.

Op gezichten gegroefd 

De hopeloosheid, de frustratie en de machteloosheid staan op veel gezichten in dit dorp gegroefd. Mensen gooien in wanhoop hun handen in de lucht, als de zoveelste nacht valt zonder elektriciteit. Als alles tot stilstand komt als het regent (door overstromingen, slechte wegen en slechte afwatering), als ze worstelen om te overleven.  

Niemand geeft erom!

Potentie

Ik ontmoette jonge mannen en vrouwen met potentie, die rondzwierven zonder werk of opleiding. Kinderen van zeven jaar oud verkopen kleine dingen op straat om hun werkloze ouders te onderhouden. Niemand geeft om hen!

Kan het mij iets schelen? 

De vraag die mij sinds ik terug ben in Nederland voortdurend bezighoudt is: kan het mij iets schelen? En jou? Geef jij erom? Geven we om wat er gebeurt met de mensen om ons heen? Geven we om onze familieleden, vrienden, collega's, medewerkers? Geven wij om de benarde situatie van immigranten, vreemdelingen, ouderen, eenzamen en onderdrukten onder ons? Geven we om onze buren? Gaat het ons aan wat er met hen gebeurt?  

Moses Alagbe voor de deur van zijn kerk in Amsterdam
Moses voor de Amsterdamse kerk waar hij pastor is

De vraag aan Jona 

Het enige boek in de Bijbel dat eindigt met een vraag is het boek Jona. Het boek Jona toont ons het contrast tussen de mens en God. Jona werd naar de stad Ninevé gestuurd, om een boodschap van berouw en hoop te brengen. Jona besloot in zijn eigenwijsheid anders te doen en trok naar een andere stad.  

Door dit verhaal leerde God Jona en ieder van ons over mededogen en zorg voor hen die leven in ons wereldse systeem van onrecht en onderdrukking. 

Mens én dier 

God stelt aan het eind van dit verhaal een vraag aan Jona: "En zou ik niet bezorgd moeten zijn over de grote stad Ninevé, waar meer dan honderdtwintigduizend mensen wonen die hun rechterhand niet van hun linkerhand kunnen onderscheiden, en ook veel dieren?" (Jona 4:11). Ik geloof dat God jou en mij vandaag dezelfde vraag stelt. Als God niet alleen geeft om mensen, maar ook om dieren, doe jij dat dan? Doe ik dat?  

Volgens de Bijbel is zorgzaamheid de essentie van ons wezen

Werken en dienen

Toen ik verder nadacht over het woord ‘care’ en ‘zorgen voor’, ontdekte ik in de Bijbel dat de belangrijkste essentie van ons wezen zorgzaamheid is. In het boek Genesis staat het verhaal van de schepping en de verantwoordelijkheid van de mens. (Genesis 2:15). Adam werd in de hof geplaatst om de hof te verzorgen.  

Hij kreeg de verantwoordelijkheid om de aarde en de schepping te beheren. Hij werkte niet om geld te verdienen! Werken en dienen was zijn levensopdracht.

Mijn droom

Soms droom ik van gezinnen, buurten, steden, naties die volgens dit inzicht leven. Een plek waar iedereen voor iedereen zorgt. Ik wil je graag een vraag meegeven: Geef je om wat er gebeurt in je buurt, op je werk, onder je familieleden? Ben je samen met God beschikbaar om een verschil te maken?

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Gerelateerde content
Jurjen ten Brinke over missie versus diaconie
Blog
Lees meer
7 februari 2023

'Slaat een christen andere waterputten dan een niet-christen?' vroeg Jurjens studiegenoot

Slaat een christen andere waterputten dan een niet-christen? Door een discussie met studiegenoot Stef ging onze ambassadeur [...]
Lees meer
Week van Gebed: Mira de Boer over het thema 'Recht doen'
Blog
Lees meer
16 januari 2023

‘Wat bezielt deze mensen mam?’, riep Mira’s dochter gefrustreerd

Na een treintour met een vriendin met Aziatische roots, kwam Mira's dochter woedend thuis. Het zette onze Tearfund-collega [...]
Lees meer