1. Namennoemer

Het is goud als iemand die je zelf niet zo goed kent, jouw naam wel kent. Dus wil je een betrokken kerkgenoot zijn? Leer de namen van je kerkgenoten uit je hoofd en oefen ze met je gezin of vrienden.

Discutabele pro-tip

Maak stiekem van iedereen een foto en maak  je eigen versie van ‘Wie is het?’.

2. Amen-roeper

Leer op het juiste moment en met de juiste toon “Amen!” te zeggen. Misschien is dat niet gewoon in jouw kerk, maar het kan helpen om levendig mee te doen met de dienst. Niet te vroeg (dan klinkt het alsof je wilt afkappen wat er gezegd wordt), maar ook niet te laat (dan lijkt het alsof je net niet goed zit op te letten).

Discutabele pro-tip

De hele tijd Amen gaat misschien ook vervelen. Wissel het eens af met “Zo is het”, “Ja!” of “Vind ik ook”.

3. Kindervriend

Eén keer per jaar op de crèche helpen is niet genoeg. De hemel juicht als je vrijwillig een extra zondagochtend opoffert voor een bende enthousiaste, hyperactieve kinderen.

Discutabele pro-tip

Heb je moeite met orde? Zet gewoon ‘Passion of the Christ’ op. Deze realistische weergave van de laatste uren van Jezus helpen de kinderen heel visueel het evangelie beter te begrijpen.

4.    Trouwe hond

Wees er altijd. Ook als het regent.

Discutabele pro-tip

Vergeet ook niet anderen aan te spreken om – met Hebreeën 10:25 in de hand – hun samenkomsten niet te veronachtzamen!

5.    Stoelendanser

Altijd op dezelfde plek zitten is uit de tijd! Het is tijd om te rouleren. Misschien ontdek je een heel nieuw kerkelijk ecosysteem aan de andere kant van de zaal.

Discutabele pro-tip

Kom extra vroeg en ga op de plek zitten van die ene broeder of zuster die er al tientallen jaren zit. Dit helpt die persoon flexibel te blijven.

6.    Koek-kampioen

Plunder eens op zaterdag het koekschap in de supermarkt. Koop dan niet wat onderop ligt, maar de koeken die je alleen zou kopen als Máxima bij je thuis langs zou komen. En leg deze op zondag bij de koffie.

Discutabele pro-tip

Maak een bordje: “Deze koeken worden je aangeboden door [je naam]. Meebetalen aan deze koeken?”. Met daaronder een Tikkie-QR-code, zodat mensen - net als jij - ook kunnen leren vrijgevig te zijn!

7.    Luisteraar

Veel mensen praten, maar weinigen luisteren. We hebben niet voor niets twee oren en maar één mond gekregen. Luister dus eens aandachtig naar iemands verhaal na de dienst en stel oprechte vragen.

Discutabele pro-tip

Heb je moeite om je aandacht er echt bij te houden? Oefen eens op je meest oprechte en instemmende “hm-mm”. Dan kun je namelijk ondertussen bedenken wat je ’s avonds gaat eten. 

8.    Lunch-gast

Nodig iedere zondag iemand anders uit voor de lunch. Zeker de kerkgenoten die alleen naar huis gaan kunnen dat waarschijnlijk goed gebruiken.

Discutabele pro-tip

Als je toch iedere week iemand aan tafel hebt, is dat een mooi moment voor een stevige lobby voor alle plannen die je nog voor de kerk hebt!

9.    Collecte-koning

In de Bijbel staat: “Waar uw schat is, daar zul ook uw hart zijn”. Een betrokken kerkganger is ook een gevende kerkganger. Maar doe het vooral niet uit gewoonte, maar omdat je het wil.

Discutabele pro-tip

Natuurlijk is digitaal geven de normaalste zaak van de wereld. Maar als je echt je betrokkenheid wilt laten zien aan de rest van de kerk, blijft briefgeld het ultieme middel. Dus, komt de collectemand of -zak, ga staan en laat iedereen zien hoe groot jouw hart is voordat je het doneert. 

10.    Zangleraar

Samen zingen zorgt voor eenheid. Zorg er daarom voor dat je alle liederen uit je hoofd kent. Zo hoeft je niet te worstelen met een langzame beamerist (beameraar?) of het niet op tijd kunnen vinden van het juiste nummer in het liedboek. 

Discutabele pro-tip

Ga op zoek naar de tweede, derde of vierde stem van het lied. Misschien lukt het niet direct, maar heel hard blijven proberen op zondag is de sleutel!

Conclusie

We denken dat het goed is om na te denken hoe jij een betere kerkgenoot kan zijn. Neem niet al deze tips even serieus. Maar weet, verandering in je kerk kan altijd bij jou beginnen! 
Zoek je serieuze inspiratie? Lees dan eens het verhaal van Prossy. Zij volgde met haar dorpsgenoten een training in haar kerk. Het resultaat? Lees haar verhaal.

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Gemeenschap

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
5 manieren van omzien
Verhaal
Lees meer
22 April 2025

Dit leerde de veertigdagenkalender 2025 ons

Het thema van de veertigdagenkalender 2025 was ‘Omzien’. Wat hebben we in die veertig dagen geleerd? Welke lessen kunnen we [...]
Lees meer
Twee ouders zitten met hun twee kinderen lachend aan tafel terwijl een kind voorleest uit de veertigdagenkalender.
Verhaal
Lees meer
14 April 2025

Dit gezin leest samen de 40dagenkalender

In het gezin van Jonathan & Janneke snoepen ze niet meer tijdens de veertigdagentijd. Maar dat is niet het enige wat ze doen: [...]
Lees meer
Paul en Ida Tearfund
Verhaal
Lees meer
8 April 2025

‘Het mooiste dat je aan je medemens kan geven is tijd’

Gemiddeld twee keer paar maand koken Paul en Ida voor dak- en thuislozen in Apeldoorn: “In een restaurant heb je toch ook [...]
Lees meer
De foto toont een frisse zonsopgang boven een veld van graan.
Verhaal
Lees meer
24 maart 2025

Pasen 2025: de 7 mooiste christelijke liederen

Pasen is hét feest van overwinning, nieuw leven en hoop. Jezus is opgestaan—en dat is iets om te vieren! [...]
Lees meer
thea de vries knarrenhof
Verhaal
Lees meer
21 maart 2025

‘Iets voor een ander doen, geeft het leven zin’

Thea de Vries (70 jaar) woont met haar man in een Knarrenhof in Zwolle, een woonconcept waarin senioren samenwonen en naar [...]
Lees meer
Familie in Ivoorkust
Verhaal
Lees meer
14 maart 2025

7 manieren hoe je met je gezin naar een ander kan omzien

Misschien ken je dat gevoel dat je met je gezin zou willen emigreren om in een ver land met veel armoede van grote betekenis [...]
Lees meer
omzien naar jezelf
Verhaal
Lees meer
10 maart 2025

Omzien naar jezelf: ‘Verander jezelf, verander je omgeving’

Goed voor jezelf zorgen is de basis om ook goed voor anderen te kunnen zorgen. Komola uit Bangladesh ontdekte de waarde [...]
Lees meer
Bas van Nienes
Blog
Lees meer
4 maart 2025

Bas van Nienes: ‘Omzien naar elkaar is een uiting van dankbaarheid’

Het bezoek aan onze projecten in Cambodja maakte diepe indruk op onze ambassadeur Bas van Nienes (Mensenkinderen). Hij [...]
Lees meer
luchtfoto uit de veertig dagen kalender
Verhaal
Lees meer
24 februari 2025

Waarom Tearfund de 40dagentijd belangrijk vindt

De 40dagentijd – je hebt er vast wel eens van gehoord. Een periode van vasten, bezinning en voorbereiding op Pasen. Maar wist [...]
Lees meer
Thelma Schoon die in een kerk staat en naar het altaar en de preekstoel kijkt.
Verhaal
Lees meer
19 februari 2025

Zo lees je als kerk de veertigdagenkalender

De veertigdagentijd is een prachtige gelegenheid om stil te staan, tot rust te komen en weer verbinding te vinden met je kerk [...]
Lees meer