33.759
maaltijden
42.993
voedselpakketten
76.752
bereikte personen

Giro555

Als Tearfund werken we in crisisgebieden. Dat doen we bijvoorbeeld in Syrië, India en Haïti. En nu ook in Oekraïne. Via het netwerk aan kerken kan er snel en effectief hulp verleend worden. Samen met andere samenwerkende hulporganisaties heeft Tearfund de krachten gebundeld. Er is met de actie Giro555 'Samen in actie voor Oekraïne' veel geld ingezameld, waarmee Tearfund lokale partners helpt om mensen in nood hulp te bieden, zolang als het nodig is. 

Tearfund heeft dankzij de financiering van Giro555 in Oekraïne 17 containers met voedsel en hulpgoederen uitgedeeld. De hulpgoederen zijn vanuit Slowakije naar opslagplaatsen in Oekraïne vervoerd, en vervolgens met kleine voertuigen naar 52 kwetsbare gemeenschappen in Oekraïne gebracht. Iedere container bestond voor ruim 80% uit voedselproducten (waaronder rijst, olie, pasta, bloem) en voor bijna 20% uit andere hulpgoederen (dekens, matrassen en verzorgingsproducten als shampoo en toiletpapier).

In totaal werden er 33.759 maaltijden uitgedeeld, 42.993 voedselpakketten en 15.350 pakketten met non-food items. 

Door deze actie zijn 76.752 personen in Oekraïne bereikt.

Afbeelding
Andriy
Gevluchte Adriy helpt zijn Oekraïense landgenoten met hulpgoederen

Andriy werkt als journalist en is daarnaast voorganger van een kleine kerk in Kiev. Zijn leven, en dat van zijn gezin, staat op z’n kop als de oorlog uitbreekt. “Het werd te gevaarlijk voor ons om in Kiev te blijven, daarom vluchtte ik met mijn vrouw en drie kinderen naar een veilige plek buiten Oekraïne. Omdat ik mijn oude werk niet langer kon voortzetten, zocht ik naar manieren om me nuttig te maken.”
 
Andriy hoorde dat het Realis Center (een lokale hulporganisatie waar Tearfund via Integra mee samenwerkt, red.) iemand zocht om een distributiecentrum op te zetten om hulpgoederen naar de getroffen gebieden in Oekraïne te versturen. “Het lukte me om een magazijn te vinden in de stad Mukachevo in het uiterste Westen van Oekraïne, tegen de grens van Hongarije en Slowakije. Vanuit die plek konden we de eerste containers met hulpgoederen versturen naar Kiev.” 
 
Dankzij de inzet van veel vrijwilligers èn het brede netwerk dat Andriy door zijn werk heeft, konden in korte tijd veel mensen bereikt worden met hulpgoederen in Kiev. Ondanks dat Andriy zelf slachtoffer is van de oorlog en daarnaast getuige is van de vele tragedies die deze oorlog veroorzaakt, is hij enorm trots dat zoveel Oekraïners ervoor kiezen om anderen te helpen. 
 
Hij vertelt: “Door zo samen te werken en mensen in nood te helpen, versterken we de gemeenschap en de onderlinge band. We vormen een krachtige eenheid. We hebben al voedsel en hygiëne-artikelen kunnen schenken aan meer dan 24.000 mensen op 32 locaties in Oekraïne en gaan door met het bieden van hulp zo lang als het nodig is.”

Gerelateerde content
Beeld Oekraïne vrouw en kind
Verhaal
Lees meer
15 maart 2022

Zo helpt jouw gift de kerken in Oekraïne

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er enorm veel mensen op de vlucht. Vorige week dinsdag meldde de VN [...]
Lees meer
Jurjen ten Brinke zat in belpanel Giro 555
Verhaal
Lees meer
8 maart 2022

Wat Jurjen ten Brinke meemaakte in het belpanel voor giro 555

Heb jij ook zitten kijken naar de gezamenlijke tv-uitzending voor Oekraïne? Tearfund-ambassadeur Jurjen ten Brinke [...]
Lees meer
Bisschop Zac over bidden in crisistijd
Verhaal
Lees meer
25 december 2020

Bisschop Zac over bidden in crisistijd: ‘Mijn hoop is dat we niet alleen bidden als het moeilijk is’

Bisschop Zac Niringiye, van de Church of Uganda in Kampala, komt uit een land dat crisis op crisis meemaakt. In een toespraak [...]
Lees meer