In Indonesië is het verschil tussen arm en rijk groot. Op het eiland Java wordt bijvoorbeeld verschrikkelijk veel geld verdiend. Tegelijkertijd zijn er miljoenen mensen die economisch niet meedoen. De onzekerheid van inkomen en voedselvoorziening raakt die gezinnen diep.

Aan de slag met de eigen gemeenschap 

Tearfund werkt al jaren samen met kerken in Indonesië via lokale partner Yayasan Sion. Yayasan Sion richt zich op het trainen van kerken volgens de Umoja-methode (Umoja is een proces waardoor de kerk zich meer bewust wordt van hun rol om hun gemeenschap te dienen en klaar te staan voor elkaar).

Op deze manier ontdekken groepen kerkleden wat de Bijbel zegt over armoede en onrecht. Ook leren zij om samen met de gemeenschap om hen heen te inventariseren wat de problemen zijn én hoe ze die kunnen oplossen met behulp van hun eigen talenten en middelen. Zo kan de gemeenschap zelf concrete projecten opzetten om de situatie in hun dorp te verbeteren.

Resultaten in 2021 

In 2021 hebben we 164 kerken kunnen trainen. Deze kerken zetten zich nu actief in voor de ontwikkeling van hun gemeenschap, ondersteund door de lokaal aanwezige middelen. Introducerende bijeenkomsten, online bijeenkomsten en monitoringsbezoeken waren onderdeel van het proces. Inmiddels...

... verspreiden 47 deelnemers het programma verder binnen hun kerk.

... zijn er 15 nieuwe landelijke trainers opgeleid.

... zijn er 14 nieuwe lokale trainers opgeleid.

Verder loopt er een samenwerking met drie theologische universiteiten, worden er verschillende leerbijeenkomsten georganiseerd en is er de mogelijkheid om als kerk op uitwisselingsreis te gaan.  

Uitdagingen 

In het afgelopen projectjaar was COVID-19 een beperkende factor. Om het werk te kunnen blijven voortzetten heeft Sion verschillende online materialen en filmpjes ontwikkeld. Deze materialen zijn verspreid via WhatsApp en konden daardoor gebruikt worden over heel Indonesië. De beperkingen hadden ook een positieve bijkomstigheid: Er kwam meer ruimte voor andere bezigheden! Zo was er meer ruimte voor en focus op het eigen gezin. 

Inspirerende buurman

De kerk in het dorp Gentan is een aantal jaar geleden begonnen met Umoja. De pastor vertelde ons dat hij merkt dat gemeenteleden actiever zijn geworden, meer voor elkaar zorgen en meer samenwerken. Een van de kerkleden vertelde: ‘Nadat ik had geleerd over Umoja, ben ik begonnen met het opruimen van zwerfafval rondom mijn huis. Toen mijn buurman dat zag, volgde hij mijn voorbeeld. Ik zag ook een stuk land dat ik voorheen nooit gebruikte. Ik heb het nu beplant met verschillende groentesoorten.’ Dit is een mooi voorbeeld van hoe mensen in hun stad of dorp zich steeds bewuster worden van hun omgeving en de middelen die ze hebben. Ze ondernemen actie en pakken samen problemen aan om zo de gemeenschap verder te ontwikkelen.

Met jouw gift steun je het werk van Tearfund in projecten als deze. 

Help mee!

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.