Er moet een einde komen aan de schandalige situatie in Ter Apel.

Tearfund vindt, samen met andere noodhulp-, mensenrechten-, vredesorganisaties en kerken, dat er een einde moet komen aan de schandalige situatie in Ter Apel. Wij werken vaak met mensen op de vlucht, veelal onder zeer moeilijke omstandigheden. Deze crisis grijpt ons dan ook erg aan. Daarom roepen wij de Minister-president op om actie te ondernemen. 

Lees hieronder ons gezamenlijke statement:

Wij willen een humaan asielbeleid

Ter Apel is ons eigen Moria.

Vluchtelingen zijn de dupe van een falend ad-hoc beleid. Honderden kwetsbare asielzoekers, onder wie jongeren en kinderen, kunnen niet opgevangen worden in Ter Apel. De chaos wordt met de dag groter. De maatregelen die het kabinet nu wil nemen, bieden geen structurele oplossing. Het is schandalig dat Nederland de uitgenodigde vluchtelingen uit Turkije in het kader van de EU afspraken opschort. Het vertragen van gezinshereniging is zelfs in strijd met het internationaal recht. Daar is niets fatsoenlijks aan. Dit geeft ook binnen Europa een verkeerd signaal af voor gezamenlijke migratie-afspraken.

Sinds vorige week verleent Artsen zonder Grenzen medische noodhulp in Ter Apel omdat de Nederlandse overheid het laat afweten. Wij zijn blij dat Artsen zonder Grenzen haar medische expertise inzet, want de situatie is onhoudbaar.

Als noodhulp-, mensenrechten-, vredesorganisaties en kerken die in conflictlanden werkzaam zijn, grijpt dit ons aan. Wij werken vaak met mensen op de vlucht, veelal onder zeer moeilijke omstandigheden. Daar zijn redenen voor: een falende overheid, extreme armoede, vervolging, natuurrampen of een oorlog. 

Deze redenen gaan voor Nederland niet op. Laat dat ook duidelijk zijn: er is geen vluchtelingencrisis in Nederland. Deze crisis komt door politieke onwil en bestuurlijk onvermogen om asielzoekers humaan op te vangen.

Dat moet stoppen! Er moet een einde komen aan de schandalige situatie in Ter Apel. Er moet een einde komen aan het al jarenlange ontmoedigingsbeleid met maar een doel: een afschrikkende werking.

Minister President Rutte, wij roepen u op om actie te ondernemen. Er moeten structurele lange termijnoplossingen komen waarbij Nederland zijn wettelijke internationale verplichtingen onmiddellijk nakomt. Het kan. Nederland heeft voortvarend vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het is een kwestie van politieke wil.

Amnesty International Nederland
CARE Nederland
Cordaid
Kerk in Actie / Protestantse kerk
Oxfam Novib
PAX
Raad van Kerken in Nederland
Red een Kind
Save the Children
SOS Kinderdorpen
Stichting Vluchteling
Tearfund Nederland
War Child
World Vision Nederland

Beeld: ANP

Afbeelding
Gerechtigheid

Justice

Recht doen is voor ons een opdracht van God. Door te bouwen aan een beweging van rechtbrengers werken we aan verandering.
Gerelateerde content
Carola Schouten, Otto de Bruijne en Moses Alagbe
Verhaal
Lees meer
3 januari 2022

Carola Schouten: ‘We zijn aan elkaar gegeven om elkaar te helpen in welke situatie dan ook’

Begin januari werden alle namen van het kabinet-Rutte IV bekend en vandaag is het kabinet officieel beëdigd. Tussen deze [...]
Lees meer
Boeken
Verhaal
Lees meer
6 januari 2022

10 boeken over gerechtigheid

Mocht je het lezen van een nieuw boek al een tijdje uitstellen, dan is nú opnieuw je kans! Wij hebben 10 inspirerende [...]
Lees meer
Alia Abboud
Verhaal
Lees meer
23 september 2021

Alia Abboud: ‘Als je eenmaal beseft wat onrecht is, kun je niet meer neutraal zijn’

Hoe ga je om met onrecht in je persoonlijk leven, in je omgeving en in de wereld? En wat als die omgeving het Midden [...]
Lees meer
The Justice Conference
Verhaal
Lees meer
18 september 2021

8 redenen waarom je The Justice Conference niet wìlt missen

Op zaterdagavond 30 oktober is het weer zover: The Justice Conference! Wil je weten waarom je dit evenement niet wilt [...]
Lees meer