1. Bijspijkeren

Gelukkig zijn we nooit uitgeleerd. Je lunchpauze tijdens een werkdag extra goed benutten? Bekijk dan een van de online lunch talks van The School of Life. Jacob Koolstra legt je bijvoorbeeld uit hoe je kalm kunt blijven in deze gekke tijd en Reine Rek vertelt waarom iedereen door de coronapandemie opnieuw moet leren samenwonen.

2. Puzzelen 

De initiatiefnemers van De Puzzelbank wilden puzzelfabrikanten graag een handje helpen. Door de populariteit van puzzels tijdens de lockdowns is er namelijk een tekort ontstaan. Dan is het ook nog zo dat de meeste van ons een puzzel maar een keer maken en dat de stukjes daarna weer ergens een kast in verdwijnen. De oplossing? Je puzzel omruilen bij de puzzelbank. Als jij een puzzel inlevert, krijg je een gemaakte puzzel van een ander terug. Leuk én duurzaam!

3. Talenknobbel

Was je van plan om dit jaar een nieuwe taal te leren? Dan moet je zeker even een kijkje nemen op de website van de Volksuniversiteit van Amsterdam. De universiteit geeft namelijk 20 procent korting op al hun interactieve online cursussen. Kies uit taalcursussen in 24 talen, verdiep je in filosofie, kunst, geschiedenis of jezelf.

4. Laat je zien

Met een poster voor het raam laten weten dat je de zorg steunt of dat je je aan de coronamaatregelen houdt. Dat kan met de posters van het initiatief Stay Sane Stay Safe, van drie Haagse creatievelingen. Het begon met één poster en is nu uitgegroeid tot een platform waar je meer dan 1700 designs van ontwerpers uit 82 landen gratis kunt downloaden.

5. Help de horeca

Door de tweede lockdown hebben veel horecazaken nog meer moeite om hun kop boven water te houden. Met de actie ‘Wees geen krent en red jouw favoriete eettent’ kan je jouw favoriete restaurant, kroeg of lunchtent een steuntje in de rug geven met een kleine of grote donatie.

6. Een halfjaar niets nieuws kopen

Sara Dubbeldam en Marieke van den Berg, twee groene influencers, roepen de volgers van hun Instagram-account The No Buy Challenge op om van 1 januari tot 1 juli geen (nieuwe én tweedehands) kleding te kopen. De kledingindustrie is na de olie-industrie namelijk het meest vervuilend ter wereld. Ook zijn de productieomstandigheden waaronder al onze kleding wordt gemaakt vaak problematisch. Aan Linda.nl vertelt Dubbeldam: ‘Het is een cursus in tevredenheid: blij zijn met wat je al in je kast hebt hangen. En indirect draag je bij aan een duurzame wereld.’ Lief voor je portemonnee en het milieu! Ga jij de challenge aan?