1. To the rescue 
Een onbekende een steuntje in de rug geven? Op de website van Coronahelpers kun je je als vrijwilliger opgeven en reageren op oproepen van hulpbehoevenden. Van helpen met boodschappen halen, even kletsen over de telefoon tot een rondje lopen met de hond. Je vindt er tig manieren om je steentje bij te dragen. Tijdens de eerste golf gingen al bijna 30.000 vrijwilligers je voor.  

2. Helpen bij de Voedselbank 
Door de crisis is een groter aantal mensen afhankelijk geworden van de Voedselbank. De organisatie kan daarom wel wat extra hulp gebruiken van mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Via nlcares.nl kun je je opgeven om een middag te helpen voedselpakketten in te pakken bij de voedselbank in Amsterdam. Deze komen dan terecht bij gezinnen in Amsterdam en omstreken die onder de armoedegrens leven.  

3. Samen sterk! 
Heel veel kerken en (christelijke) maatschappelijke organisaties hebben het afgelopen jaar initiatieven opgericht. Een daarvan is #Nietalleen, een initiatief van verschillende landelijke organisaties waar we als Tearfund ook bij aangesloten zijn. Hiermee worden talloze lokale hulpinitiatieven en hulpvragers aan elkaar verbonden. De hulpvraag en het hulpaanbod wordt door één van de samenwerkende organisaties opgepakt en doorgestuurd naar een organisatie in de buurt. Zo helpen we elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #Nietalleen. 

4. Dat verdient een bloemetje 
Voor de serie ‘cruciaal’ spraken wij kortgeleden nog met de tweeëntwintigjarige Eline over wat zij allemaal meemaakt als verpleegkundige. Wat hadden we in deze tijd zonder al het zorgpersoneel gemoeten? Dat dachten de initiatiefnemers van Bloemetjevoordezorg.nl ook. Wat ooit begon met het doneren van vijftig bossen bloemen, is uitgegroeid tot een landelijk initiatief. Inmiddels zijn er al meer dan 5500 bloemen bezorgd bij verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen. De bossen worden gemaakt van rozen die anders vernietigd zouden worden, dus het is ook nog eens goed voor het milieu.  

5. Juist zo belangrijk 
Migrantenkerken door heel het land zijn zwaar getroffen door de crisis. Tearfund ambassadeur Moses allagbe vertelde ons dat veel kerken hun gebouw dreigen kwijt te raken of zelfs failliet gaan. Een gelegenheidscoalitie voor en door migrantenkerken in Nederland lanceerde in maart vorig jaar het Noodfonds Samen Kerk = Samen Sterk, om migrantenkeren door de coronacrisis te helpen. Gezien de huidige lockdown kan de organisatie hulp nog steeds goed gebruiken.  

6. Kiezen én delen 
Heb jij spullen nodig of juist over? Of heb jij een klus die gedaan moet worden of help je graag een ander? Delen, lenen en ruilen kan heel gemakkelijk met mensen bij jou in de buurt via de website heelnederlanddeelt.nl. Hier wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht en kun je een oproepje plaatsen of reageren op de oproep van een ander. Je kunt ook jouw eigen deelgroep aanmaken. Dit maakt het nog  makkelijker  om spullen, auto’s, gereedschap, klusjes, kennis en nog veel meer te delen met je buren, familie of vrienden.  

7. Oma’s aan de top 
Een eenzame oudere een hart onder de riem steken doe je door je op te geven als vrijwilliger bij Oma’s Soep-aan-Huis. Dan breng je verassingspakketten rond met daarin naast een gezonde soep ook een cadeautje en een mooie kaart. Bij de deur – op gepaste afstand uiteraard – kun je even gezellig kletsen. Je kunt de actie ook steunen door de soep van Oma’s Soep gewoon bij jou in de supermarkt te kopen. Chefkok Mike, van restaurant Maison van den boer in stadion Galgenwaard, zat al een tijdje thuis en besloot daarom zijn keuken te gebruiken om maaltijden te bereiden voor eenzame Utrechters. Nu bezorgt Koks koken tegen eenzaamheid elke week honderden gezonde maaltijden bij mensen die naast een gevuld bordje ook wel een gezellig praatje kunnen gebruiken. 

8. Ouwe Taart  
Maak jij baksels om je vingers bij af te likken? In Rotterdam worden er baktalenten gezocht om ouderen in woonzorglocaties iets lekkers te bezorgen. Taarten, cake en koekjes alles is welkom. Op de website van nlcares.nl vind je waar jij je lekkernijen kan afgeven.  

Mensen die al leven in armoede en onrecht hebben er vorig jaar een crisis bovenop gekregen, die desastreuze gevolgen heeft gehad. Daarom komt Tearfund in actie! We verlenen hulp op de plekken waar dat het hardst nodig is. We delen voedsel, water en zeep uit en geven voorlichting en medisch hulp. Geef aan het Corona Noodhulpfonds, zodat we de meest kwetsbaren kunnen beschermen. 

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden. Dat doen we bijvoorbeeld in Syrië, India en Oeganda. Daarnaast komen we in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. We zien dat het aantal noodsituaties in de wereld toeneemt. In een groeiend aantal landen en regio’s zijn er klimaatrampen en conflicten. Steeds meer mensen slaan hierdoor op de vlucht of vrezen dagelijks voor hun leven. We ondersteunen hen door te werken aan voedselzekerheid, veiligheid, wederopbouw en het meebouwen aan weerbare gemeenschappen.