De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn op veel plekken nog steeds groot, waardoor ongelijkheid in stand gehouden wordt en negatieve gevolgen hiervan, zoals geweld tegen vrouwen, genormaliseerd worden. Internationale Vrouwendag gaat dan ook over meer dan alleen het vieren van vrouwen: het is juist een dag om aandacht te vragen voor thema’s als economische zelfstandigheid, vrouwenemancipatie en huiselijk geweld. 

3 redenen waarom Internationale Vrouwendag nog steeds actueel is:

1. Geweld tegen vrouwen en meisjes neemt toe

Als je eigen huis geen veilige plek is om te zijn, is het extra heftig om ineens veel thuis te moeten zitten. Dat gold afgelopen jaar voor veel vrouwen en kinderen die door coronamaatregelen en lockdowns nergens meer heen konden en slachtoffer werden van geweld, veroorzaakt door een stressvolle thuissituatie. In 2020 werden er meer vrouwen verkracht en meisjes misbruikt. Ook het aantal ongewenste tienerzwangerschappen nam toe. 

2. (Groeps)verkrachting is in allerlei landen een oorlogsstrategie

Geweld tegen vrouwen is in conflictgebieden een veel voorkomend oorlogswapen. Vrouwen en meisjes zijn er slachtoffer van stelselmatige verkrachtingen. We horen dit soort berichten bijvoorbeeld uit de Ethiopische regio Tigray, maar ook van Jezidi’s, Rohingya en meisjes die ontvoerd en mishandeld zijn door terreurgroep Boko Haram in Nigeria. 

3. Vrouwenrechten staan internationaal onder druk

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen komt wereldwijd nog steeds veel voor, zo ook in de politiek. Hoewel we in Nederland met tien vrouwelijke lijsttrekkers een record behalen dit jaar, staan de afspraken over onder meer vrouwenrechten wereldwijd onder druk. In een verslag met kamervragen over het vierde Nationale Actieplan over vrouwen, vrede en veiligheid staat: ‘Een grote uitdaging die het kabinet ziet is de weerstand tegen bestaande internationale afspraken over vrouwenrechten, gendergelijkheid en Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR), die wereldwijd merkbaar is (de zogenaamde push back). Deze staat nu (meer dan ooit) onder druk (…).’ Zolang vrouwen als minderwaardig worden gezien, blijft ongelijkheid in stand en kan het een oorzaak worden van geweld.
 
Als Tearfund vragen we op Internationale Vrouwendag aandacht voor het feit dat er ook in 2021 vrouwen zijn die nog dagelijks te maken hebben met geweld en onderdrukking. Door oorlog, een onveilige thuissituatie en/of ongelijkheid.

Sluit jij je ook aan?

Ik wil je vragen om deze Internationale Vrouwendag mee te bidden voor vrouwen wereldwijd. Internationale Vrouwendag is actueel en urgent, voor iedereen. Open je ogen, laat je raken door de verhalen en wees je bewust van de waarden van vrouwen. Dat is de eerste stap naar verandering. Deel dit bericht en doe mee!

- Minella van Bergeijk
Directeur Tearfund NL
 

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Gerelateerde content
Vrouwen in Bangladesh met mondkapje - Corona
Nieuws
Lees meer
27 januari 2021

Door de coronacrisis wordt de wereldwijde ongelijkheid alleen maar groter

Het vermogen van de duizend rijkste mensen ter wereld is in slechts negen maanden tijd alweer net zo groot als voor de [...]
Lees meer