Uit het rapport van Oxfam Novib komt naar voren dat de wereldwijde economische ongelijkheid door de coronapandemie wordt vergroot. De rijksten worden rijker en de armsten alleen maar armer. Zo hebben de tien rijkste mannen ter wereld hun vermogen sinds de coronacrisis met een half biljoen dollar zien stijgen. Dat is meer dan genoeg om voor iedereen wereldwijd een coronavaccin te betalen, schrijft Oxfam Novib.

Ondertussen zorgt de pandemie voor de ergste banencrisis in negentig jaar tijd. Driekwart van de arbeiders wereldwijd had geen toegang tot sociale vangnetten en honderden miljoenen mensen hebben nu geen tot weinig werk en worden getroffen door honger en armoede. Mogelijk hebben we over tien jaar met meer armoede te maken dan voor de coronacrisis toesloeg. Een half miljard mensen kunnen in extra armoede belanden.

Volgens een ander recent rapport van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) zal de teller van het aantal mensen dat in extreme armoede leeft in 2030 de 1 miljard aantikken. Dit is te wijten aan de langetermijneffecten van de coronacrisis.

Vrouwen trekken aan het kortste eind

Door het onderzoek van Oxfam Novib zijn nog meer schokkende feiten aan het licht gekomen. Zo blijkt dat vrouwen aan het kortste eind trekken en het zwaarst getroffen worden door de crisis. Volgens de ontwikkelingsorganisatie zijn vrouwen oververtegenwoordigd in laagbetaalde beroepen met weinig sociale zekerheid. Dit zijn de beroepen die het hardst zijn getroffen door het virus. Ook in het UNDP rapport komt naar voren dat de armoedekloof tussen mannen en vrouwen de aankomende jaren alleen maar groter zal worden.

Tekort aan coronavaccins

Daarnaast is er een wereldwijd tekort aan coronavaccins en hebben rijke landen een groot deel van de vaccins opgekocht. Hierdoor dreigen mensen in ontwikkelingslanden, waar infectie- en sterftecijfers vaak hoger liggen, nog langer gebukt te gaan onder de gevolgen van de coronacrisis.

De oplossing?

Oxfam gelooft dat eerlijkere economieën de sleutel tot een snel en duurzaam herstel van de coronacrisis zijn. Zo berekende de ontwikkelingsorganisatie dat een tijdelijke belasting op de extra winsten die tijdens de pandemie zijn gemaakt door 32 multinationals 104 miljard dollar had kunnen opleveren. Genoeg om werkloosheidsuitkeringen aan alle werknemers en financiële steun voor alle kinderen en ouderen in lage- en middeninkomenslanden te bieden.

UNDP stelt dat gerichte investeringen in een aantal van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, zoals sociale bescherming, bestuur, digitalisering en een groene economie, niet alleen de stijging van extreme armoede kan voorkomen, maar er zelfs voor kan zorgen dat de wereldwijde economische ongelijkheid kleiner wordt dan voor de crisis.

 

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden en komen in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. Dat doen we bijvoorbeeld in de Hoorn van Afrika, Oekraïne de Democratische Republiek Congo (DRC), Zuid-Soedan, Madagaskar, Syrië, Bangladesh en Haïti. Het aantal klimaatrampen en conflicten in de wereld neemt toe, waardoor steeds meer mensen vluchten en ontheemd raken. We ondersteunen hen door te werken aan voedselzekerheid, veiligheid, wederopbouw en het meebouwen aan weerbare gemeenschappen.
Afbeelding
Gerechtigheid

Justice

Recht doen is voor ons een opdracht van God. Er is veel onrecht dat zich buiten ons blikveld afspeelt, zowel ver weg als dichtbij. Door te bouwen aan een beweging van rechtbrengers werken we aan verandering. Ook in Nederland moedigen we mensen aan om op te staan tegen armoede en onrecht. We geloven dat elke keuze voor een eerlijke spijkerbroek, bewuster omgaan met voedsel of het delen van wat je hebt de wereld weer iets mooier maakt. Gerechtigheid gaat voor ons ook over de schepping en de wereld. Daarom organiseren we bijvoorbeeld The Justice Conference.
Gerelateerde content
Coronahulp
Verhaal
Lees meer
30 december 2020

Liveblog: De impact van het coronavirus op ontwikkelingslanden

Liveblog: De impact van het coronavirus op het werk van Tearfund. [...]
Lees meer
Trinity Heavenz uit Oeganda
Verhaal
Lees meer
16 mei 2020

Trinity uit Oeganda: ‘Mensen zullen eerder sterven aan honger dan corona’

Als corona al zo’n gat slaat in ons welvarende Nederland, wat betekent het dan voor de straatarme sloppenwijken van [...]
Lees meer
Twee Indiase vrouwen met manden op hun hoofd. Foto: Jose Aragones / Pexels
Verhaal
Lees meer
28 december 2020

Inspired Individuals: de impact van het coronavirus op India’s meest kwetsbaren

Gazala is een heel bijzondere vrouw. Ze is een van onze Inspired Individuals en zet zich in om Indiase meisjes en jonge [...]
Lees meer
Handen wassen
Project
Lees meer
Wereldwijd
Afbeelding
Noodhulp

Coronanoodhulp aan de meest kwetsbaren

We blijven hulp bieden aan de meest kwetsbaren. Juíst nu! Samen met u doet Tearfund er alles aan om het coronavirus het [...]
Lees meer