Najwa uit Syrië

Toen er oorlog in het land van Najwa* uitbrak viel haar hele leven uit elkaar. ‘Er is niets meer overgebleven van ons huis en land’, vertelt ze met een brok in haar keel. Ze heeft het over het conflict in Syrië, dat kortgeleden zijn sombere tiende jubileum vierde. Najwa is een van de 6,6 miljoen mensen die het land zijn ontvlucht vanwege het geweld. Hoewel het gezin niets meer heeft in Syrië, is het toch hun grootste droom om ooit weer terug te kunnen keren naar hun land en familie.

Najwa en haar man hebben drie kinderen en wonen met de broer van haar man, zijn vrouw en hun drie peuters in een kleine tent in Libanon. Het is alles wat ze zich kunnen veroorloven. ‘Wanneer het regent, lekt er water in de tent en in de winter hebben we het ijskoud. Het is heel zwaar, maar gelukkig hebben we elkaar.’

Tearfund’s lokale kerkpartner bezorgt maandelijks ondersteuningspakketten aan gezinnen zoals die van Najwa. In deze pakketten zit onder andere voedsel, melk en luiers voor kinderen. Ook worden er matrassen en dekens uitgedeeld.

Abeer uit Irak

Abeer* woont met haar man, vier kinderen en schoonfamilie in een vluchtelingenkamp in Irak. Ook zij moest met haar gezin vluchten vanwege oorlog. 'We waren op de vlucht voor IS en geen van onze spullen meenemen. We waren doodsbang voor wat ging komen,  maar moesten alles achterlaten om te overleven.’

Het leven in een tent valt het gezin zwaar. ‘Het is overleven. Onze kinderen hebben niets om mee te spelen en we mogen het kamp niet verlaten. Het regenwater komt de tent binnen en de bliksem maakt de kinderen bang. Ook de kou is vreselijk.’ Doordat de tent lekt, bestaat de kans dat de kleine verwarming in hun tent in brand vliegt. Zonder de kachel zal het gezin bevriezen, dus neemt het gezin dit risico om maar te kunnen overleven.

Tearfund geeft Abeer en haar gezin financiële hulp, waardoor ze de dingen kan kopen die ze nodig heeft. 'Door de steun kon ik kleren kopen voor de kinderen, die waren er dolblij mee. Dit soort hulp geeft ons het gevoel dat er iemand voor ons zorgt.'

Abeer’s hoop voor de toekomst is om het kamp te kunnen verlaten en weer terug naar huis te gaan. Ze hoopt dat haar kinderen weer naar school kunnen en aan een mooie en veilige toekomst kunnen werken.

Bid mee

Liefhebbende God,

Wij danken u voor moeders en verzorgers over de hele wereld die er alles aan doen om hun kinderen te beschermen en groot te brengen. In een jaar dat om zoveel redenen moeilijk is - waar gezinnen van elkaar gescheiden worden door conflicten, het coronavirus en rampen – vragen we u of u ze gerust wil stellen en voor hen wil zorgen. We bidden voor de dromen die ze hebben - voor zichzelf en de toekomst van hun gezin. Heer, breng ze tot bloei. Breng vrede waar er conflict is, genezing waar ziekte is en bescherming waar er rampen zijn.

In Jezus 'naam.

Amen.

*Namen zijn gewijzigd om privacy redenen.

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.