Gefrustreerd door het gebrek aan afvalbeheersystemen in de Oegandese stad Masaka, begonnen de initiatiefnemers van Eco Brixs in 2017 plastic te verzamelen in de achtertuin. Na 2 ton te hebben verzameld, werd een ​​eenvoudige plastic inzamelingsfaciliteit gestart, genaamd 'Masaka Recycling Initiative'. Met meer plastic dan ze aankonden, gingen ze op zoek naar effectievere manieren om plastic te recyclen. Op deze manier zouden ze lokale gemeenschappen en de economie kunnen ondersteunen.

Na 6 maanden onderzoek en kloppen op talloze deuren, ontwikkelden ze een innovatieve kunststof-zand-composiet-bestrating waarvan is bewezen dat deze sterker, lichter en duurzamer is dan beton. Twee jaar later is Masaka Recycling Initiative uitgegroeid tot 'Eco Brixs', één van de grootste recyclingfaciliteiten buiten Kampala. 

Nominatie 

Het Eco Brixs-project is niet één maar zelfs twee keer genomineerd voor de Earthshot-prijs in de categorie 'Build a Waste-free World'. Hierbij gaat het om organisaties die zich inzetten om voor 2030 een wereld te bouwen waarin niets verloren gaat en waar de restanten van het ene proces de grondstoffen van het volgende worden, net als in de natuur. De Earthshot-prijs is een initiatief van de Royal Foundation dat eind 2019 door Prins William werd gelanceerd. Het is een samenwerking tussen bekende persoonlijkheden zoals Sir David Attenborough, Cate Blanchett, Indra Nooyi en organisaties als Greenpeace, WWF en het VN-milieuprogramma.

Het is de eerste onderscheiding in zijn soort en bedoeld om de planeet in het komende decennium te herstellen. Om dit te doen, biedt de organisatie de komende 10 jaar vijf subsidies van 1 miljoen pond per jaar aan voor projecten die de grootste milieuproblemen ter wereld kunnen oplossen. Dit om niet alleen de planeet te redden, maar ook om onze relatie met het milieu voor de komende generaties radicaal te veranderen. Naast de grote subsidie ​​biedt de Earthshot-prijs de winnende projecten ondersteuning op maat aan om hun ideeën op te schalen zodat ze door de massa kunnen worden overgenomen. Door veranderingen te stimuleren en organisaties in staat te stellen deze uit te voeren, wil de organisatie het huidige pessimisme rond milieuproblemen omzetten in optimisme. 

Impact

Het Eco brixs-project werkt op een paar fronten tegelijkertijd. Eco Brixs wil waarde toekennen aan plastic door het afval te verzamelen, te verwerken en nieuwe producten te produceren. Daarnaast kan Eco Brixs voor elke 1000 kg plastic afval 84 euro uitbetalen aan gemeenschapsleden. Dit is voor hen een waardevolle aanvulling omdat het gemiddelde huishoudinkomen in Masaka rond de 36 euro per maand ligt. De Eco Brixs- aanpak creëert dus een win-winsituatie. Het komt het milieu en de (jeugd)werkgelegenheid ten goede.

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.
Gerelateerde content
Waterproject Oeganda, Kigezi
Project
Lees meer
Oeganda
Afbeelding
Kerk & Community
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Dit project werkt aan de toegang tot schoon water en het verbeteren van sanitaire voorzieningen en hygiëne in Kigezi, [...]
Lees meer
Trinity Heavenz uit Oeganda
Verhaal
Lees meer
16 mei 2020

Trinity uit Oeganda: ‘Mensen zullen eerder sterven aan honger dan corona’

Als corona al zo’n gat slaat in ons welvarende Nederland, wat betekent het dan voor de straatarme sloppenwijken van Oeganda? [...]
Lees meer