Maar waar komen die goede voornemens eigenlijk vandaan? Oorspronkelijk komen goede voornemens uit Babylon. Ongeveer 4000 jaar geleden begonnen de Babyloniërs met het terugbrengen van geleende spullen en het afbetalen van schulden. Er is dus niets nieuws onder de zon. Maar waarom lukken goede voornemens zo vaak niet? En wat hebben we nodig om dit jaar (of eigenlijk nu) wél te veranderen? 

Goede voornemens onmogelijk? 

De Amerikaanse onderzoeker John C. Norcross van de University of Scranton deed jarenlang onderzoek naar goede voornemens. Van alle mensen die beginnen met goede voornemens, zo stelt hij vast, houdt twee derde het nieuwe gedrag slechts een maand vol. Na drie maanden stopte de helft en na twee jaar blijkt dat nog maar één op de vijf mensen de gedragsverandering heeft doorgezet. Zijn goede voornemens op voorhand al bijna onmogelijk vol te houden? 

De mensen om je heen moeten je supporten en jou helpen jouw doel te bereiken.

Hoe doelen wel gehaald kunnen worden 

Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar beschrijft in zijn boek de Ladder wat er nodig is om daadwerkelijk je gedrag te veranderen. ‘Als we iets willen veranderen in ons leven, werkt dat altijd ongeveer op dezelfde manier.’, vertelde hij tijdens the Justice Conference 2018. ‘Allereerst stellen we een doel. Vervolgens vragen we ons af: hoe komen we daar? Welk concreet gedrag is nodig? Echter dat gedrag komt niet zomaar. We denken vaak dat wanneer we weten wat we willen en we onszelf echt iets voornemen, dat het dan ook gaat gebeuren. Maar we weten allemaal dat het zo niet werkt.’, vertelt de gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. ‘Wij hebben support nodig. De mensen om je heen moeten je supporten en jou helpen jouw doel te bereiken.’ 

Drie tips om vandaag nog te veranderen 

Ben Tiggelaar geeft in zijn talk drie concrete tips mee om echt te veranderen (en dus dit keer wel die goede voornemens vol te houden). 

1. Doel stellen (en leren, leren, leren) 
Stel allereerst een doel voor jezelf. Waar wil je naar toe? Realiseer je dat je aan iets nieuws gaat beginnen en dus zul je in het begin vooral moeten leren. Dat hoort er nou eenmaal bij. Raak dus niet ontmoedigd als het nog niet gaat zoals je wilt, het is een proces en daar hoort vallen en opstaan bij.  

2. Gedrag formuleren 
Je hebt een doel gesteld, maar om je voornemen daadwerkelijk uit te voeren zul je je gedrag moeten aanpassen. Formuleer hoe je gedrag er concreet uit gaat zien. Wil je bewustere keuzes maken op het gebied van vlees eten? Maak dan concreet hoe je je gedrag gaat invullen. Bijvoorbeeld: Ik eet maximaal twee keer per week vlees.  

3. Support  
Maar hoe zorg je er nou voor dat je daadwerkelijk gaat veranderen? De support van je omgeving kan hierbij helpen. Om even bij het voorbeeld te blijven van bewust eten: Vertel de mensen met wie je woont of die dichtbij je staan dat je minder vlees wilt eten en dat dit concreet inhoudt dat je maximaal twee keer per week vlees eet. Jouw omgeving kan je aanspreken als je toch de verkeerde keuze neigt te maken, of herinneren je aan jouw geformuleerde doel. Je staat er echt niet helemaal alleen voor!

Dus: stel een doel, maak je gedrag concreet en bovenal: vertel het de mensen om je heen! Wacht (dit keer) niet tot 1 januari. Als je het écht wilt, kan je vandaag nog beginnen.

Benieuwd naar de samenvatting van Ben Tiggelaar? Bekijk hier de samenvatting van zijn verhaal tijdens The Justice Conference 2018

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Gerelateerde content
Vrouw leest boek
Verhaal
Lees meer
13 maart 2020

13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Een andere kijk op de natuur, een leuker leven met minder plastic of een boek vol tips en ervaringen. Er is genoeg keuze [...]
Lees meer
Een kerk in Cambodja
Verhaal
Lees meer
29 december 2020

De vlag kan uit in Cambodja en de Filipijnen

We hebben iets te vieren: dit jaar eindigt het werk in Cambodja en de Filipijnen. ‘We zijn in beide landen op het punt [...]
Lees meer