In veel landen waar Tear werkt, is de dichtstbijzijnde gelegenheid om je handen te wassen vaak kilometers verderop. En de routes daar naartoe zijn ook nog eens gevaarlijk - in het bijzonder voor vrouwen en kinderen. 

Haïti 

Zo ook in Haïti, een van de armste landen ter wereld. 84% van de bevolking leeft daar in armoede. Ziektes die veroorzaakt worden door verontreinigd water – zoals cholera – komen veel voor. En diarree is de op een na grootste veroorzaker van sterfte bij de kinderen onder de vijf jaar. 

De Tippy Taps verschijnen overal: Op woonerven, scholen en bij toiletten.

Nu ligt ook het coronavirus op de loer. Een virus dat onder andere bestreden kan worden door het goed wassen van je handen. Maar hoe groot is de kans dat je regelmatig je handen wast, als de toegang tot schoon water zo slecht is? 

Eenvoudige en goedkope oplossing 

Toch hebben ze in Haïti een oplossing daarvoor gevonden. Gemeenschappen krijgen nieuwe mogelijkheden aangereikt om een watertappunt bij hun huis te maken: de Tippy Tap. Een goedkope en eenvoudig te maken constructie waarvoor alleen lokale producten nodig zijn. Alles wat je nodig hebt zijn een paar stokken, touw, zeep en een jerrycan voor het water. De constructie werkt via een voetlift, waardoor verspreiding van ziekte verkleind wordt.

Verantwoordelijkheid

Lokale partners van Tear laten de Haïtianen zien hoe ze deze kunnen bouwen en gebruiken en inmiddels verschijnen ze overal: Op woonerven, scholen en bij toiletten. Omdat mensen ook betrokken worden bij het bouwen en onderhouden van de systemen, voelen ze zich ook verantwoordelijk voor de Tippy Taps. 

Marc-Romyr Antoine werkt voor Tearfund op Haïti. ‘Water en sanitaire voorzieningen zijn schaars hier of ontbreken soms helemaal. De Tippy Taps zijn dan ontzettend handig. Het is een fysieke herinnering om steeds de handen te wassen. Iets wat je sneller vergeet (en niet kunt) als je beperkt toegang hebt tot stromend water.’

Tippy Taps helpen tegen verspreiding corona 

En als er nog geen Tippy Tap beschikbaar is, vertellen we hoe ze deze thuis kunnen maken.

Het coronavirus is een grote bedreiging. Maar het werk dat lokale partners en Tearfund al decennialang doen – namelijk gemeenschappen toegang geven tot schoon drinkwater en voorlichting geven over goede hygiëne - helpt ons nu ook in de strijd tegen corona. 

Collega Marc-Romyr: ‘Lokale partners en Tearfund gaan de deuren langs om mensen voor te lichten over corona. We geven informatie over de symptomen en vertellen waarom het belangrijk is om handen te wassen met zeep. En als er nog geen Tippy Tap beschikbaar is, vertellen we hoe ze deze thuis kunnen maken.’

Schoon water in de meest afgelegen gebieden 

Doordat we gebruiken maken van een netwerk dat bestaat uit zo'n 15.000 lokale kerken wereldwijd, kunnen we ook mensen op de meest afgelegen gebieden helpen met toegang tot schoon water. Dit is ontzettend belangrijk werk, dat mensenlevens redt. Wil je daarom ook dit werk in je gebed meenemen? 

Foto: Will Boase

Bid mee

  • Van drinken tot wassen; sta vandaag eens even stil bij de verschillende manieren waarop je gebruik kan maken van schoon water. Dank God dat je hier toegang tot hebt. 
  • Bid voor de mensen die geen toegang hebben tot schoon water en vraag God om hen te beschermen tegen ziektes. 
  • Dank God voor de Tippy Taps en bid dat we mensen mogen bereiken en op de juiste manier kunnen onderwijzen in het bouwen en onderhouden van deze constructies, zodat zij hun gezinnen kunnen beschermen tegen ziektes. 
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Gerelateerde content
Waterproject Oeganda, Kigezi
Project
Lees meer
Oeganda
Afbeelding
Kerk & Community
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Dit project werkt aan de toegang tot schoon water en het verbeteren van sanitaire voorzieningen en hygiëne in Kigezi, [...]
Lees meer
Akker
Verhaal
Lees meer
22 juni 2020

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze [...]
Lees meer