Help mee

Wil jij een bijdrage leveren aan de noodhulp onder de slachtoffers van de aardbeving in Haïti? Geef dan nu! Bedankt voor jouw steun.

Doneer nu

Collecte

Je kunt ook helpen door in jouw kerk een collecte te houden. Ter ondersteuning hebben we diverse materialen (powerpoint, filmpje, QR-code en korte teksten) beschikbaar.

Meer info

De dichtbevolkte steden Jérémie en Les Cayes behoren tot de zwaar getroffen gebieden. Via onze lokale partner World Renew ontvingen wij afgelopen nacht verdrietig nieuws over een tweetal regio’s in Duchity (een gebied in het zuidwesten, ca. 40-50 km van het epicentrum), waar Tearfund een aantal projecten heeft lopen.

Dringend behoefte aan water

“Van meer dan 510 gezinnen in Gorgette is hun huis ingestort, en veel van hen hebben een dierbare verloren. Hoeveel beschadigde huizen er zijn is nog onbekend. In deze regio zijn meer dan 2.250 mensen dakloos geworden. Vele tanks met schoon drinkwater zijn verwoest en daarom is er dringend behoefte aan water. Er zijn geen schuilplaatsen of evacuatiecentra, wegen zijn verwoest en de gewonden kunnen daardoor niet met spoed naar de eerste hulp worden gebracht.”

Toegangsbrug ingestort

“Ook in het gebied Lescave lijden heel veel mensen. Zij zijn zeer moeilijk te bereiken aangezien de belangrijkste toegangsbrug in Jérémie is ingestort. Bovendien zijn de communicatiesystemen ernstig beschadigd”

Vanuit het noodhulpfonds heeft Tearfund inmiddels een eerste toekenning gedaan.

Ramp op ramp

Haïti wordt getroffen door ramp op ramp. Het is één van de armste landen ter wereld en politiek zeer instabiel, waardoor er veel geweld en ontvoeringen plaatsvinden. Daarnaast is Haïti erg kwetsbaar voor natuurrampen. In 2010 werd het land getroffen door een zeer zware aardbeving, en in 2016 verwoeste de orkaan Matthew grote delen van het land. Komende maandag trekt naar verwachting ook nog een tropische storm over het getroffen gebied. De verwachting is dat het geen zware orkaan is, maar dat het wel kan leiden tot veel regenval en ander natuurgeweld.

Gebed

We willen je oproepen om te bidden voor de bevolking van Haïti, die opnieuw een tragedie moet verduren. Bid dat de juiste hulpverlening de juiste mensen op tijd zal bereiken en bid dat de komende storm minimale impact zal hebben.

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden en komen in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. Hoe we dat doen?
Gerelateerde content
Verwoeste huizen als gevolg van de aardbeving
Verhaal
Lees meer
16 augustus 2021

Eerste verhalen slachtoffers aardbeving Haïti

Haïti is zaterdag 14 augustus getroffen door een zware aardbeving. Er zijn duizenden overledenen, gewonden en vermisten. [...]
Lees meer
Verwoeste huizen als gevolg van de aardbeving
Nieuws
Lees meer
27 augustus 2021

Noodhulp in Haïti - na de aardbeving

Zaterdag 14 augustus heeft in het zuidwesten van Haïti op ongeveer 120 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince een [...]
Lees meer