Er zijn nog veel vacatures in de kerk. Wil jij er niet eentje invullen? 
Past jouw levensstijl wel bij een christen? Wordt het niet hoog tijd om te verduurzamen? 
Er is in jouw wijk een buurthuis en daar zoeken ze nog vrijwilligers... 
In coronatijd is de eenzaamheid onder ouderen toegenomen. Kun jij niet...? 

In mij zit een stemmetje dat altijd fluistert dat het nog wel beter kan.

Goede werken vs. genade

Ik riep altijd dat goede werken ons niet in de hemel brengen, maar ondertussen wilde ik wel heel veel goede werken doen. Want in mij zit een stemmetje dat altijd fluistert dat het nog wel beter kan. En eerlijk, deze druk komt soms ook wel van buitenaf. Bijvoorbeeld toen mijn man en ik ons aansloten bij een nieuwe gemeente en er direct iemand op ons afstormde en ons vriendelijk, doch enigszins dominant, verzocht onderdeel te worden van de muziekband. Dat is op zichzelf best lastig als je wel muzikaal bent, maar geen muzieknoten kunt lezen.  

Black-out in de supermarkt 

Twee jaar geleden belandde ik in een burn-out. Van de ene op de andere dag kon ik niets meer. Afrekenen in de supermarkt? Ik wist niet meer wat ik moest doen. De trap op? Alsof het de Mount Everest was. Vrienden op bezoek? Veel te heftig. En dat betekende ook wat voor mijn ‘goede werken’. Want daar zat ik dan met mijn geweldige baan met impact. Streep erdoor. Kerkenwerk? Streep erdoor. Collecte lopen? Streep erdoor. Ik zat ineengedoken op de bank en deed niets. Helemaal niets. 
 
En God? Baalde Hij omdat ik nu niet meer mee kon bouwen aan Zijn Koninkrijk? Werd ik minder waard omdat ik niks meer kon? 

Mijn geliefde kind

Dat is natuurlijk niet waar. Ik heb God nog nooit zo ervaren als in deze zwarte periode. Hij zei letterlijk tegen mij: ‘Jij bent mijn geliefde kind’. En als ik niets anders kon dan huilen en mij verschuilen op de bank, zei God tegen mij: ‘Ik hou niet van jou om wat je doet. Mijn liefde voor jou hangt niet af van jouw (vrijwilligers)werk, giften of jouw levensstijl. Ook al voel jij je niets waard, ik hou van je. Niets kan dat veranderen.’ 

God houdt van jou, omdat jij JIJ bent.

Tot rust komen bij Jezus 

Mattheüs 25 is voor velen van ons een inspiratiebron. Eten geven wie honger heeft. De vreemdeling welkom heten. De zieken bezoeken en je over de gevangenen ontfermen. En begrijp me goed, dat zijn geweldige dingen om te doen voor onze naasten. 

Maar in dezelfde Bijbel staat ook dat het uiteindelijk God is die het werk doet (Psalm 127). In Lucas (10) lezen we over de zussen Martha en Maria. Martha loopt zich de longen uit haar lijf voor haar gasten. Maria zit aan de voeten van Jezus te luisteren. Martha verwacht dat Jezus haar zus wel even aan het werk zet, maar ze wordt zelf uitgenodigd om te stoppen met hollen en het voorbeeld van haar zus te volgen. Jezus zelf liet ook regelmatig iedereen en alles achter om tot rust te komen. 

Ben je (chronisch) ziek? Ben je moe? Ben je uitgeput? Of word je moe van alle (goedbedoelde) tips om goed te doen? Het geeft niet. Soms heb je niks te bieden in (woestijn)tijden van je leven. En dat is helemaal oké. God houdt niet minder van je. Zelfs niet een heel klein beetje minder. Laat God Zijn armen om je heen slaan. Geniet van de aanwezigheid van God en van het feit dat we een God hebben die je niet beoordeelt op prestaties. Maar een God die van jou houdt, omdat jij JIJ bent. 

Een tijd van geven en een tijd van ontvangen

Als je niks te geven hebt, wil dat niet zeggen dat je niets kan ontvangen. Misschien brengt God wel mensen op jouw pad om er voor je te zijn. Sta hen dan niet in de weg om iets goeds voor jou te doen. Het is niet altijd makkelijk om je kwetsbaar op te stellen. Maar geef anderen ook de kans om er voor jou te zijn. 

Mooi mens, jouw tijd komt wel weer 

En als de woestijnperiode voorbij is? Laat je dan niet omver walsen door alle goedbedoelde hulpvragen en kijk niet naar wat anderen allemaal wel doen. Vraag God om een verlangen in je hart te leggen, dat past bij jouw talenten en jouw energieniveau.
 
Jij bent de ander niet. Jij bent jij met jouw unieke gaven, talenten en passies. En dat is genoeg! Schenk nog een kop thee in, kruip weer lekker terug op de bank en leg je schuldgevoel opzij. Jij, mooi mens. Jouw tijd komt wel weer! 

Luistertip: Zangers en muzikanten uit meer dan twintig kerken zingen samen 'U geeft rust'