
Klimaatverandering, extreme droogte en bodemuitputting maken koffieproductie in Ethiopië steeds onzekerder. Voor duizenden koffieboeren betekent dit een terugkerende strijd om te overleven.
Veel gezinnen, met name vrouwelijke boeren, hebben onvoldoende inkomen om in hun basisbehoeften te voorzien. Zij zitten gevangen in een vicieuze cirkel van lage inkomsten, misoogsten en beperkte marktkansen.
Maar er is een structurele en toekomstbestendige oplossing: het opzetten van een duurzame en inclusieve macadamia-waardeketen. Daarmee kunnen de koffieboeren hun inkomen tegen 2030 verdubbelen, hun landbouwpraktijken verduurzamen en hun weerbaarheid tegen klimaatverandering versterken.
Het doel van dit project is om de veerkracht van 3400 Ethiopische koffieboeren tegen klimaatverandering
te vergroten door hun inkomsten te diversifiëren met de teelt van macadamianoten. Macadamia zijn een stabielere en veerkrachtigere bron van inkomsten dan koffie, omdat de teelt minder gevoelig is voor klimaatvariaties. Bovendien is er een groeiende internationale vraag naar.
Voor dit project is er speciale aandacht voor vrouwen en jongeren. Daarnaast ondersteunen we diverse personen die betrokken zijn bij de teelt van macadamiabomen, onder meer op het gebied van kweken, verwerking, verkoop, distributie en logistiek.
Veel boeren zijn actief in zelfhulpgroepen die via de plaatselijke kerk worden gesteund door onder andere (landbouw)trainingen. De bredere gemeenschappen profiteren ook van dit project. De klimaatbestendige aanpak en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen, leidt tot verbeterde biodiversiteit en het herstel van ecosystemen.
Het project wordt uitgevoerd in verschillende districten in de West-Guji regio in Oromia (het omcirkeld paars gedeelte op de kaart). De kaart laat alle koffieproducerende regio’s in Ethiopië zien.
In de periode van 2025 tot en met 2029 realiseren we het volgende:
Het project ondersteunt boeren met toegang tot training, eerlijke markten, Fair Trade- en biologische certificering, en klimaatbestendige technieken. Door het opzetten van een lokale kwekerij en distributiehubs ontstaat een duurzame toeleveringsketen die ook in de toekomst blijft functioneren zonder externe afhankelijkheid.