Berthe
Berthe Fatouma

Via onze partner IMC ontvingen wij het verhaal van de 32-jarige Berthe Fatouma, een van de personen die via het project is geholpen. Berthe is een inwoner van de provincie Kaga-Bandoro in Bambari, waar ze met haar man woont. Ze raakte al op haar veertiende voor het eerst zwanger, en sindsdien heeft ze vijf bevallingen gehad waarvan nog maar een kind in leven is. Berthe vertelt: "Na de geboorte van mijn vijfde kindje kreeg ik fistels (zie www.fistelinfo.nl). Ik werd daar tot mijn verdriet ook door leeftijdsgenoten belachelijk om gemaakt. In september 2021 werd ik opgenomen in het Regionaal Universitair Ziekenhuis van Bambari en daar kon ik gebruik maken van de gratis gezondheidsdiensten van het IMC. Op de afdeling gynaecologie kon ik de operatie ondergaan die ik nodig had. Ik prijs me zelf gelukkig dat ik ben opgenomen in een groep vrouwen met hetzelfde type probleem dankzij een programma dat is geïnitieerd door het ministerie van Volksgezondheid in verschillende plaatsen van CAR. Dankzij de goede zorg kon ik herstellen en ik merkte ook dat ik mijn waardigheid hervond. Ik ben de Europese Unie, IMC en Tearfund erg dankbaar dat zij de middelen hebben geschonken die dit mogelijk hebben gemaakt.”

Over ECHO

De Europese Unie (EU) ondersteunt de hulpactie die Tearfund samen met IMC verleent in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). De EU en haar lidstaten zijn 's werelds grootste donor van humanitaire hulp. Noodhulp is een uiting van Europese solidariteit met mensen in nood over de hele wereld. Het heeft tot doel levens te redden, menselijk lijden te voorkomen en te verlichten, en de integriteit en menselijke waardigheid te waarborgen van bevolkingsgroepen die zijn getroffen door natuurrampen en door de mens veroorzaakte crises. Via haar afdeling Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) helpt de Europese Unie jaarlijks miljoenen slachtoffers van conflicten en rampen. Met het hoofdkantoor in Brussel en een wereldwijd netwerk van veldkantoren verleent de EU-hulp aan de meest kwetsbare mensen op basis van humanitaire behoeften.

Afbeelding
EU
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden. Dat doen we bijvoorbeeld in Syrië, India en Haïti. Daarnaast komen we in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. We zien dat het aantal noodsituaties in de wereld toeneemt. In een groeiend aantal landen en regio’s zijn er klimaatrampen en conflicten. Steeds meer mensen slaan hierdoor op de vlucht of vrezen dagelijks voor hun leven. We ondersteunen hen door te werken aan voedselzekerheid, veiligheid, wederopbouw en het meebouwen aan weerbare gemeenschappen.