De aarde warmt op en dat zorgt voor ernstige verstoringen van ons klimaat. "De droogte wordt intenser en duurt langer", ziet Reinier. "Dat merken we hier in Nederland al, laat staan hoe heftig het is voor kwetsbare grond in bijvoorbeeld Afrikaanse landen."

Recht doen

Wat we ons volgens Reinier niet genoeg realiseren, is dat het klimaatprobleem ook draait om recht doen. "De rijkste 10% van de mensen op aarde veroorzaken voor het grootste deel de klimaatproblemen, terwijl juist de armste 90% opdraait voor de gevolgen."

3,5 keer de aardbol

En daar kunnen wij wel degelijk iets aan doen. "Mensen zeggen vaak 'wat heeft mijn inzet nou voor zin als je het vergelijkt met de grote industrie of landen als China en India'. Maar vergis je niet, onze eigen voetafdruk in Nederland is enorm. Als iedereen op aarde zo zou leven als wij in Nederland, hadden we 3,5 keer de aardbol nodig."

Tijd om recht te doen aan de schepping en onze medemensen wereldwijd. Met deze tips bespaar jij water en ga je droogte tegen:

  • Vervang je vlees vaker door lekker plantaardig. Jazeker: voor een kilo rundvlees is 16.000 liter (!) water nodig. Dus doe eens feta of kikkererwten door je pastasaus in plaats van gehakt.

 

  • Nog een verrassende: wordt strenger op stroom. Energie centrales die jouw stroom opwekken, verbruiken enorm veel water. Hoe minder apparaten op stand-by en opladers standaard in je stopcontact, hoe beter dus!

 

  • Deze voelde je al aankomen: stop met elke dag douchen. Het is echt niet nodig om schoon te blijven en bespaart al snel 60 liter water per douchebeurt. Was jezelf in plaats daarvan met een washand bij de wastafel bijvoorbeeld.

 

  • Heb je een tuin? Koop een regenton! Daarmee bespaar je al snel 7000 liter drinkwater.
Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.
Gerelateerde content
Vrouwen aan het werk in een veld
Verhaal
Lees meer
1 september 2020

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis [...]
Lees meer
Bossen (shutterstock)
Verhaal
Lees meer
6 september 2023

Waarom duurzaamheid elke dag belangrijk is

Afgelopen dinsdag was het, zoals elke eerste dinsdag van september, Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen honderden [...]
Lees meer
Tesla
Verhaal
Lees meer
19 augustus 2019

Duurzaamheid in het klooster: deze abt rijdt al sinds 2013 in een elektrische auto

Sinds voorjaar 2019 prijkt het plaatje ‘Groene Kerk’ aan de gevel van de prachtige abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. [...]
Lees meer