Allereerst is het zo dat we met veel andere goede doelen verenigd zijn in de brancheorganisatie genaamd Goede Doelen Nederland. Dat is een goede zaak, want als goede doelen kunnen we onder andere gezamenlijk een mooie inkoopprijs krijgen bij de verzending van poststukken. Daarnaast probeert Goede Doelen Nederland allerlei afspraken met het bedrijfsleven te maken, waardoor regelmatig kosten bespaard kunnen worden. Verder leverde één van de afspraken met ABN AMRO een zeer mooi kostenvoordeel op. Het is namelijk zo dat we 75% korting krijgen op alle incassokosten via Goede Doelen Nederland als we ervoor kiezen om bij de ABN AMRO onze diensten af te nemen.

Goede Doelen Nederland heeft deze bank zelf ook beoordeeld en volgens hun inzien scoorde de bank goed op maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Bovendien heeft de bank beleid ontwikkeld op duurzaamheid, en is dit nog steeds in ontwikkeling. De duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (VN) zijn geïmplementeerd in de lange termijn ambities op het gebied van klimaatverandering, circulaire economie en sociale impact. Enkele voorbeelden waarin deze ambities concreet worden gemaakt zijn:

  • Met elke klant die bij de ABN AMRO wil beleggen of al belegt, gaan zij het gesprek aan over duurzaamheid;
  • Alle kantoren van de ABN AMRO zullen naar verwachting in 2023 het energielabel A hebben;
  • ABN AMRO heeft als eerste grote bank afscheid genomen van het financieren van de producenten van sigaretten;
  • Met het programma Reboot biedt ABN AMRO statushouders zicht op een duurzame carrière.

 

Dat deze maatregelen effect hebben blijkt uit het feit dat de ABN AMRO sinds juni 2021 tot de top 15 van de meest duurzame banken ter wereld behoort, volgens Dow Jones Sustainability Index (DJSI)van S&P Global.

Er zijn verschillende redenen om voor een andere bank te kiezen, maar deze insteek was leidend voor nu. We houden de bank in de gaten samen met de Goede Doelen Nederland en alle leden die aangesloten zijn.

Overigens hebben we ook een spaarrekening. Omdat daarvoor niet de voordeelregeling van de Goede Doelen Nederland geldt hebben we die ondergebracht bij de Triodosbank.