Ieder mens en elke geloofsgemeenschap heeft eigen mogelijkheden en middelen beschikbaar om positieve verandering te brengen. Iedere buurt heeft eigen noden. Het snijvlak van deze twee vormt de missie van de lokale kerk.

Wereldwijd zien we dat kerken een verschil maken. Van een kerk in Indonesië die hulp verleent na een ramp tot een Nederlandse kerk die met mensen zonder werk een kringloopwinkel draait. Of in het klein: Je buren allemaal bij naam kennen, een praatje maken met iemand tijdens het boodschappen doen.... Zo ontstaat een wereldwijde beweging van kerken die hun omgeving tot bloei brengen.

In deze nieuwe serie met inspiratieavonden, podcasts, artikelen en praktische uitdagingen denk je met anderen na over hoe jij met jouw kerk op een ontspannen manier aan kunt sluiten bij wat God doet in deze wereld.

Ga ook mee op inspiratiereis!

Programma Veerkrachtige Kerk

Hoop en herstel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Herstel brengen kan op 3 niveaus: persoonlijk, met anderen en met de schepping. Deze onderwerpen vormen de thema’s van de avonden.

Mooie afwisseling en het zet aan het denken!

Wat kun je verwachten?

  • Online interactieve inspiratieavonden waarin je op een ontspannende manier aan de slag gaat met het thema hoop & herstel.
  • Leer van kerken wereldwijd over het omgaan met crises en luister naar de lessen en ervaringen van voorgangers en predikanten in Nederland.
  • Voorafgaand aan iedere avond ontvang je email met inspirerende artikelen, een podcast, interview of digitaal werkbezoek.

De inspiratieavonden hebben reeds plaatsgevonden, maar je kunt deze terugkijken door je in te schrijven via kerken@tearfund.nl. Je ontvangt dan de terugkijklink en de bijbehorende huiswerkmail en follow up mail. 

Inspiratieavond 1: Wat is jouw rol in het brengen van hoop? 

Inspiratieavond 2: God herstelt jou

Inspiratieavond 3: Wat is de rol van jouw naaste in het brengen van hoop?

Inspiratieavond 4: Duurzaam denken doen in de kerk

Kosten: 5 euro per avond, 15 euro voor 4 avonden

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de volgende serie Veerkrachtige Kerk avonden plaats zullen vinden?

Mail ons vrijblijvend

Inspiratieavond 1: Wat is jouw rol in het brengen van hoop? 

De rol van de kerk in de samenleving is niet vanzelfsprekend meer en zeker nu zoeken veel kerken naar invulling. Deze avond gaan we in gesprek over hoe je betrokken kunt raken bij Gods plan van hoop en herstel in jouw omgeving en voor de wereld.

Met bijdragen van Dorina Nauta, een persoonlijk verhaal van Inger van Nes en de Redeemed Gospel Church uit Kenia. Mail naar kerken@tearfund.nl en ontvang de terugkijklink en de bijbehorende mails.

Inspiratieavond 2: God herstelt jou

Als we bewust zijn van het herstel wat God aan ons geeft, krijgen we beter zicht op onze rol in deze wereld. Vanuit een gezond zelfbeeld ontdek je wat God jou en jouw kerk aan mogelijkheden geeft en hoe jij en jouw kerk hoop in de buurt kunnen brengen.

Met een bijdrage van Mira de Boer. Mail naar kerken@tearfund.nl en ontvang de terugkijklink en bijbehorende mails.

Inspiratieavond 3: Wat is de rol van jouw naaste in het brengen van hoop? 

Joris van der Spek, buurtpastor in Rotterdam vertelt hoe hij met zijn gemeente aan de slag is gegaan. Een verhaal van vallen en opstaan dat uiteindelijk resulteerde in blijvende verandering. Laat je inspireren door zijn ervaringen!  

Met een bijdrage van Joris van der Spek. Mail naar kerken@tearfund.nl en ontvang de terugkijklink en bijbehorende mails.

Inspiratieavond 4: Duurzaam denken en doen in de kerk

De manier waarop we omgaan met het klimaat is een van de grote thema’s op dit moment. Tijdens deze inspiratieavond staan we stil bij hoe zorg voor de schepping onderdeel is van ons geloof. We delen verhalen van het herstel van de natuur en van (kleine) initiatieven die hoop bieden wat betreft de klimaatcrisis, biodiversiteit en voedselzekerheid. Op welke manier kun jij bijdragen aan een duurzame samenleving, samen met jouw kerk in jouw omgeving?

Met een bijdrage van Ruth Valerio. Mail naar kerken@tearfund.nl en ontvang de terugkijklink en bijbehorende mails.

Kerke met beide benen in de buurt

Van inspiratie naar doen: aan de slag met 'Kerk met beide benen in de buurt'

Wil je na deze inspiratieavonden écht aan de slag met jouw kring of kerk. Kijk dan eens bij 'Kerk met beide benen in de buurt': een proces waarbij je gedurende enkele maanden in een groep of met je kerk thema’s behandelt, waardoor je geïnspireerd en uitgedaagd wordt om daadwerkelijk met je beide benen in je buurt te gaan en te blijven.

Dit programma is volledig online beschikbaar en kan zowel online als fysiek worden uitgevoerd. Bovendien is het geschikt om zowel met je hele kerk te doen, als met een kleine groep of kring. Ook voor grotere kerken, koepels of organisaties is het materiaal geschikt. Lees hoe de diverse trajecten gevormd zijn en vind uit wat bij jou past. 

Meer informatie over kerk met beide benen in de buurt 

 

De kerk als bron van hoop en herstel

Bij Tearfund geloven we in een kerk die van betekenis is voor de samenleving. Dat is een kerk die met beide benen in de buurt staat en bijdraagt aan de bloei van mensen. Armoede en onrecht zijn ten diepste het gevolg van die gebroken relaties. We dromen van een wereld waarin mensen volledig tot bloei komen door het herstel van gebroken relaties met zichzelf, de medemens, de natuur en God. Het werk van Jezus Christus brengt herstel in deze relaties. De kerk is geroepen om handen, voeten en woorden te geven aan dit herstellende werk van Jezus. Christenen volgen het voorbeeld van Jezus en mogen, in alle bescheidenheid, participeren in Gods missie. Zo wordt in de manier waarop we leven het Koninkrijk van God zichtbaar.

Gerelateerde content
Help de kerk in Oeganda
Lees meer
8 mei 2023

Help de kerk in Oeganda

Wat mooi dat je een collecte wilt houden in jouw kerk, voor de kerk en lokale gemeenschappen in Oeganda. Op deze pagina meer [...]
Lees meer
Een kerk in Nederland
Lees meer
4 februari 2022

Als kerk wil ik...

Tearfund gelooft in de kracht van de lokale kerk. Ze kent de omgeving, weet wat er speelt en staat met beide benen in de [...]
Lees meer
Connected Church Syrië
Lees meer
14 oktober 2021

Update Connected Church in Syrië - oktober 2021

Beste vrienden van Connected Church, Hartelijk dank voor jullie steun. We praten jullie in deze update graag bij over het [...]
Lees meer
Voorgangersreis Oeganda. Foto: Carla Manten.
Lees meer
14 oktober 2021

Het Boekje Open

Speciaal voor diakenen en iedereen die wel een kerkelijke vergadering voorbereid, maakten we Het Boekje Open. Zo kun je je [...]
Lees meer
Werkconferentie Maastricht
Verhaal
Lees meer
7 oktober 2021

Lessen uit Maastricht

Vandaag vond in Maastricht de jaarlijkse Tearfund-werkconferentie plaats, een dag vol ontmoeting, inspiratie en theologische [...]
Lees meer
dorp in nederland Groessen
Lees meer
22 juli 2021

Als kerk aan de slag in de buurt

Tearfund helpt kerken ver weg en dichtbij verandering in hun eigen buurt te maken. Met de volgende programma's hopen we jou [...]
Lees meer
Dansende vrouwen
Lees meer
22 juli 2021

Een project steunen als kerk

Onze missie is mensen zelf op te laten staan uit armoede en onrecht. Dat doen we op veel plekken in de wereld via diverse [...]
Lees meer
Kerk op een heuvel
Verhaal
Lees meer
26 April 2021

Corona: hoe de kerk wereldwijd hulp biedt tijdens de pandemie

Het is ruim een jaar geleden dat het coronavirus officieel veranderde in een pandemie. En hoewel ons leven nog steeds op zijn [...]
Lees meer
Handen met bloem
Verhaal
Lees meer
7 April 2021

Hoe breng jij hoop in je wijk?

Jolanda Jansen woonde de eerste workshop van ‘Veerkrachtige Kerk’ bij. Ze neemt je mee in een praktijkvoorbeeld dat laat zien [...]
Lees meer
Wandelen in het bos - Foto: Cristina Gottardi via Unsplash
Verhaal
Lees meer
1 April 2021

Verdwijnt God?

‘God verdwijnt uit de maatschappij.’ Mira de Boer hoort deze woorden tijdens een online ontmoeting met collega’s en het raakt [...]
Lees meer