Schrijf je in! 

Ieder mens en elke geloofsgemeenschap heeft eigen mogelijkheden en middelen beschikbaar om positieve verandering te brengen. Iedere buurt heeft eigen noden. Het snijvlak van deze twee vormt de missie van de lokale kerk.

Wereldwijd zien we dat kerken een verschil maken. Van een kerk in Indonesië die hulp verleent na een ramp tot een Nederlandse kerk die met mensen zonder werk een kringloopwinkel draait. Of in het klein: Je buren allemaal bij naam kennen, een praatje maken met iemand tijdens het boodschappen doen.... Zo ontstaat een wereldwijde beweging van kerken die hun omgeving tot bloei brengen.

In deze nieuwe serie met inspiratieavonden, podcasts, artikelen en praktische uitdagingen denk je met anderen na over hoe jij met jouw kerk op een ontspannen manier aan kunt sluiten bij wat God doet in deze wereld.

Ga mee op inspiratiereis en schrijf je in!

Programma Veerkrachtige Kerk

Hoop en herstel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Herstel brengen kan op 3 niveaus: persoonlijk, met anderen en met de schepping. Deze onderwerpen vormen de thema’s van de avonden.

Wat kun je verwachten?

  • Online interactieve inspiratieavonden waarin je op een ontspannende manier aan de slag gaat met het thema hoop & herstel.
  • Leer van kerken wereldwijd over het omgaan met crises en luister naar de lessen en ervaringen van voorgangers en predikanten in Nederland.
  • Voorafgaand aan iedere avond ontvang je email met inspirerende artikelen, een podcast, interview of digitaal werkbezoek.
  • Samen vormen we gedurende deze maanden een groep, Samen gaan we op ontdekkingstocht. We wisselen ervaringen uit en leren van elkaar.

Inspiratieavond 1: Wat is jouw rol in het brengen van hoop? 

Deze avond heeft al plaatsgevonden, maar je kunt de plenaire gedeelten van de avond terugkijken na inschrijving. 

De rol van de kerk in de samenleving is niet vanzelfsprekend meer en zeker nu zoeken veel kerken naar invulling. Deze avond gaan we in gesprek over hoe je betrokken kunt raken bij Gods plan van hoop en herstel in jouw omgeving en voor de wereld.

Met bijdragen van Dorina Nauta, een persoonlijk verhaal van Inger van Nes en de Redeemed Gospel Church uit Kenia.

Kosten: 5 euro (15 euro voor de 4 avonden).

Schrijf je hier in kijk inspiratieavond 1 terug

Inspiratieavond 2: God herstelt jou

Woensdagavond 21 april 20.00 – 21.30 uur

Als we bewust zijn van het herstel wat God aan ons geeft, krijgen we beter zicht op onze rol in deze wereld. Vanuit een gezond zelfbeeld ontdek je wat God jou en jouw kerk aan mogelijkheden geeft en hoe jij en jouw kerk hoop in de buurt kunnen brengen.

Met een bijdrage van Mira de Boer 

Kosten: 5 euro (15 euro voor de 4 avonden).

Schrijf je hier in voor inspiratieavond 2

Inspiratieavond 3: Wat is de rol van jouw naaste in het brengen van hoop? 

Woensdagavond 19 mei 20.00 – 21.30 uur

We leven in een gepolariseerde samenleving, waarbij er weinig verbinding is tussen groepen. Vanuit een leven in verbinding met de ander kunnen we als kerk en als mens van betekenis zijn en een verschil maken. Tijdens deze inspiratieavond krijg je handvatten hoe jullie kerk met beide benen in de buurt zijn. 

Met een bijdrage van Joris van der Spek.

Kosten: 5 euro (15 euro voor de 4 avonden).

Schrijf je hier in voor inspiratieavond 3

Inspiratieavond 4: Wat is de rol van de schepping in het brengen van hoop?

Woensdagavond 16 juni 20.00 – 21.30 uur

De manier waarop we omgaan met het klimaat is een van de grote thema’s op dit moment. Tijdens deze inspiratieavond staan we stil bij hoe zorg voor de schepping onderdeel is van ons geloof. We delen verhalen van het herstel van de natuur en van (kleine) initiatieven die hoop bieden wat betreft de klimaatcrisis, biodiversiteit en voedselzekerheid. Op welke manier kun jij bijdragen aan een duurzame samenleving, samen met jouw kerk in jouw omgeving?

Met een bijdrage van Ruth Valerio.

Kosten: 5 euro (15 euro voor de 4 avonden).

Schrijf je hier in voor inspiratieavond 4

De kerk als bron van hoop en herstel

Bij Tearfund geloven we in een kerk die van betekenis is voor de samenleving. Dat is een kerk die met beide benen in de buurt staat en bijdraagt aan de bloei van mensen. Armoede en onrecht zijn ten diepste het gevolg van die gebroken relaties. We dromen van een wereld waarin mensen volledig tot bloei komen door het herstel van gebroken relaties met zichzelf, de medemens, de natuur en God. Het werk van Jezus Christus brengt herstel in deze relaties. De kerk is geroepen om handen, voeten en woorden te geven aan dit herstellende werk van Jezus. Christenen volgen het voorbeeld van Jezus en mogen, in alle bescheidenheid, participeren in Gods missie. Zo wordt in de manier waarop we leven het Koninkrijk van God zichtbaar.

Handen met bloem
Verhaal
Lees meer
7 April 2021

Hoe breng jij hoop in je wijk?

Jolanda Jansen woonde de eerste workshop van ‘Veerkrachtige Kerk’ bij. Ze neemt je mee in een praktijkvoorbeeld dat laat [...]
Lees meer
Wandelen in het bos - Foto: Cristina Gottardi via Unsplash
Verhaal
Lees meer
1 April 2021

Verdwijnt God?

‘God verdwijnt uit de maatschappij.’ Mira de Boer hoort deze woorden tijdens een online ontmoeting met collega’s en het [...]
Lees meer
Kerk op een heuvel
Verhaal
Lees meer
19 oktober 2020

Corona schudt de kerk los!

Corona schudt aan de pilaren van onze maatschappij. Aan school, werk, en ook aan de kerk. Hoewel de ontkerkelijking voor [...]
Lees meer
Man met zakdoek
Blog
Lees meer
12 maart 2020

7 tips: kerk-zijn in tijden van crisis

Nederland staat grotendeels stil door het coronavirus. Scholen, restaurants en café's zijn gesloten, evenement [...]
Lees meer